Astra Nitro Cross 2012 online report 12.5.2012

Igor Vlahovič


Je před 9. hodinou a já jsem chvíli hledal místo pro své redaktorské depo. Nakonec jsem jej našel jako minulý rok v restauraci. Ale klidně se budu moci přestěhovat i ven pod slunečníky. Kamera, fotoaparát a Mini DV80 kamerka jsou připraveny odvést svoji práci.

Když jsem skládal stolek a vybaloval své náčiní, už jsem potkával a zdravil známé i neznámé tváře. Neznámé zatím neznám, ale Ludvíka Kurečku, Romana Hradeckého či Erika Margoniho představovat mnohým nemusím. A to není konec po ranním příjezdu. Karel Novotný, Martin Bayer a mnoho dalších potkávám v areálu, který je opravdu poměrně rozlehlý.

Oproti čtvrtku, kdy jsem tu byl poprvé, se parkoviště a přilehlé prostory zcela a beze zbytku zaplnily. Karavany, přívěsy atd. Hlavní stan je také zaplněn. A za 5 minut statuje dnešní první runda kvalifikace.

Tak já se nyní pokusil natáčet jízdu první skupiny, ve které vždy pojedou tito jezdci:

1. TRINKO Manuel Junior AUT XRAY Sonic
2. MASLOVS Sergejs Senior LVA XRAY Novarossi
3. DVORAK Jiri CZE XRAY O.S.
4. MAREK Robert Senior CZE LOSI Alfa
5. KUBENA Radim CZE LOSI
6. KULHAVY Lubos Senior CZE XRAY RB
7. ARNOLDNER Florian Junior AUT JQ Novarossi
8. HOFSTÄTTER Christian AUT XRAY LRP
9. AVUNDUK Christian Junior AUT CRONO Falcon
10. RYBAK Jiri CZE LOSI nVision
11. BRANDAUER Martin AUT Team Associated Reedy

 

Natáčel jsem krátké sekvence a seznamoval se s jízdním stylem jezdců. Nasazovači měli hodně práce a na prvním záznamu dne budou vidět i zpomalené havárie strojů. V této skupině jel i Jirka Rybák, který před startem závodu nevěděl, zda pojede kvůli problémům s nohou. Ale jak je vidět, touha zážitku byla hodně silná.

Díky 3G jsem nahrál toto první video skupiny 1, kvalifikace kolo 2. Ale zatím nemám přístup na pevný net jako minulý rok a tak se musím hlídat. Mám jen 2GB FUP limit. Kdyžtak nahraji jen některá videa a zbytek pak až večer. Každopádně ta technologie mobilního netu je naprosto skvělá…

 

Již nyní mi volají diváci, kde že se ten závodní areál nachází. A tak Vám to raději popíši. Kdyby byli další zájemci o podívanou. Areál závodiště je v prostorách firmy Auto Bayer na konci Slavkova. Nejlépe je jet směr Bučovice a za Slavkovem zabočit prudce vlevo. A pak již dojedete na místo určení.

Připomínám odkaz na online výsledky MyRCM. V galerii jsou samozřejmě již nové fotky.

Procedura před startem každé jízdy je stejná. Piloti a mechanici mají vyhrazený prostor pro přípravu. Pak je dozor pustí na dráhu (respektive na PIT LANE). Mechanik je dole a stará se o model, pilot je již na tribuně. Pak jsou oznámeny 3 minuty do startu a modely již krouž na trati. Pak začne měřený čas.

Nasazovači jsou na každé jízdě – tak jako na závodech ET. Všichni na sobě musí mít reflexní vesty, aby byli dobře vidět.

A mám aktuální info: začíná poprchávat !!! Je 9:50. Každopádně atmosféra je super a 100% závodní !!!

Na co jsem se těšil ? Na jízdu skupiny 8. Tam jela špička pole buggy 1/8IC. Tedy v tomto složení jezdců a to co vidíte níže je i konečné pořadí po jízdě. Ale pořadí se hodně měnilo.

1 1 BAYER Martin 7 5:13.225 42.897
2 5 GUSKE Marcel 7 5:21.466 44.617
3 4 QUAGRAINE Joseph 7 5:22.682 44.461
4 2 SAVOYA Reno 7 5:23.084 43.595
5 7 MARA Jiri 7 5:23.937 45.378
6 6 BAUER Dominic 7 5:26.435 43.244
7 3 KELLER Carsten 7 5:27.941 43.666
8 11 TREIGNIER Jerome 7 5:28.099 46.195
9 9 KUKLA David 7 5:36.105 46.262
10 10 GRUBER Reinhold 7 5:48.451 47.762
11 8 KILIC Burak 6 4:43.091 45.475

Zde se bylo na co dívat. Minimum nehod, i když i nejlepší občas chybičku vyrobí. Ale jak říkal Tomáš Marek, na této trati není možné jet zcela bez chyby.

 

Po každé jízdě také nasazovači upravují dráhu. To je zde také standardem.

Já točil výše uvedenou jízdu za mírného deště. Ale technika drží. Nechá si ode mne líbit opravdu hodně.

""

Modely na technické kontrole po jízdě


Po této jízdě následuje kategorie buggy 1/8E. Tedy modely s elektrickým pohonem. A to se v areálu rozhostí poměrně „ticho“.

Po poslední skupině, kterou vyhrál Martin Bayer před Renou Savoyem, jsem prošel depa a natočil pár minut dění. Modely po jízdě na blátivém povrchu vypadají k nepoznání. A tak nastává čas přípravy na další jízdu a hlavně očista. A ta nebude jednoduchá.

 

Musíte zkontrolovat tlumiče, motor, dotažení šroubů atd. atd. Ti, co jedou elektru, musí dobít akumulátory. Jinak je čeká podobná práce.

Když se podíváme na sort po druhém kole kvalifikací, nemůžeme si nevšimnout kromě bravurního výkonu našeh Martina Bayera, také výkonu juniora Karla Novotného. Ten je nyní v buggy 1/8ET na 6 místě. Což není vůbec špatný výsledek.

Piloti tráví čas nejen v depu a na tribuně. Restaurace je také k dispozici a je zde stále někdo na něčem „dobrém“. Na výběr je slušná nabídka a pokud je libo i coctail ? Není problém.

Začalo další kolo kvalifikací a stále poprchává. Takže když jsem fotit další kolekci fotek a to přímo u dráhy, občas jsem dostal sprchu bahnem. Ale co… Ať to stojí za to. Rozhodně natočím i jízdu na nyní zcela jiném povrchu. Ale to až po obědě.

V depu je nyní lépe. Tam hned zpracovávám pořízené záběry a mnozí se dívají přes rameno na výsledek. A protože je čas oběda, i zde v restauraci se kupí zájemci.

Teď když poprchává, diváci již nejsou k vidění a jsou schovaní. Ale jinak je v prostoru pro diváky plno. Však ono je na co se dívat.

Nyní v 12:09 je před startem skupiny 4 buggy 1/8IC, ale je přestávka. Zřejmě se čeká na vývoj počasí. A už vím co zcela jistě natočím. Jízdu skupiny 8 a to z pohledu jezdce. Respektive přímo z tribuny.

""

Nejen na dráze je plno…

 

Jak vidíte, restaurace jen nyní opravu naplněna. A koho tu nepotkám… Celý tým Domanských, Dodo Ťažkého, Michala Blahovského, René Pšurného a mnoho dalších. Kolem depa chodí zvědaví jedzci a ptají se, kde že najdou nyní všechny ty fotografie a videa. Odpověď je velmi jednoduchá. Dostanou vizitku s odkazem na tento portál.

Dávám řeč s Janem Domanským a také s Michalem Blahovským. Tomu bláto nevadí a klidně by pokračoval v závodění. Ostatní však vyčkávají na další vývoj počasí.

Tak máme 15 minut do startu skupiny číslo 4 buggy 1/8IC. Nyní jsem zachytil úpravu tratě. Podrobnosti viz fotogalerie. Piliny jsou nyní v kurzu. Dráha tak po úpravě bude sjízdná.

Tak a závod pokračuje dále. V hledáčku objektivu mi uvízla právě jízda skupiny číslo 4 buggy 1/8IC. Zde jedou naši: Petr Dvořák, Martin Marek, Robert Havlíček. V této jízdě nakonec vítězí PLAMODYANOV Geogiy. Já jsem nyní připraven na natáčení 8. skupiny. Snad najdu na tribuně volné místo a nebudu tam nyní zavazet.

Jak jsem nyní rád za místo ve vyhřáté restauraci. Venku se poněkud ochladilo a já nejsem až tak skvěle vybaven na tuto situaci :-). V této chvíli (13:32) je prostor restaurace prázdný.

Dnes ještě zcela jistě natočím jízdu buggy 1/8E. A to z různých pohledů kolem tratě. Jaká to bude skupina ? Bude to Group No. 11 – tedy ta, co zakončuje celé kolo kvalifikace.

A máme 13:54 a opět začíná pršet !!! Snad se podaří dostát závazku avizovaného níže:

A zde máte slíbenou jízdu skupiny 8. Martin Bayer opět v akci. Na začátku je náhled na přípravy před jízdou a pak již samotná jízda z „ptačího“ pohledu:

 

Zde jsou tři nejlepší po jízdě, kdy Martin Bayer dojel druhý.

1 2 SAVOYA Reno 7 5:19.143 44.443
2 1 BAYER Martin 7 5:25.193 44.617
3 3 KELLER Carsten 7 5:28.984 45.223

Já se jdu připravit na natáčení jízdy buggy 1/8E…

Tak toto natáčení bylo očistec. Po větru vám lítají piliny do očí a do objektivu. Poprchává a tak záběry jsou občas mázlé. A navíc na ízdu nenastoupil ani Martin Bayer, ani Reno Savoya. Ale i tak se bylo na co dívat. V jízdě si vedl dobře Karel Novotný před Janem Kapičkou. Video je se zvukem modelů, protože je to krásně potiché 🙂

1 9 TRONOWSKI Michal 7 5:32.467 46.317
2 7 NOVOTNY Karel 7 5:41.474 47.401
3 3 KAPICKA Jan 7 5:45.028 46.389

 

Před námi je nyní 4. kvalifikační kolo. Před ním se opět upravovala dráha.

Jedna skupina střídá druhou a nyní neprší. Ale je opravu chladno. A to není dobré ani pro mechaniky, jezdce, ale ani pro mne. Na zítra se lépe připravím, co se oblečení týče.

Nelze zde popisovat do detailů všechny jízdy a výsledky. Od toho je tu MyRCM výsledkový web.

Podíval jsem se opět do hlavního stanu a tady se hlavně čistí modely. Nejvíce vidím podvozek bez motoru a elektroniky. Ten se zřejmě celý čistí a pak se tam teprve vše vrací zpět. Na jízdu tedy jdete z relativně čistým strojem, po jízdě vás čeká další kolo očisty. A víte co cítím, když dojdu do hlavního stanu ? WDčko. Tedy mazání, kterým se promazávají modely. To mě ihned utkvělo v paměti.

V galerii máte důkaz aktuální očisty RC modelů.

Důležitá informace pro všechny: online report probíhá taktéž na největším portálu offroad NEOBUGGY.net. I zde najdete aktuální info, foto a video. Vše na profesionální úrovni.

Zpomalené záběry létajících strojů 1/8 – to je pro mne hodně diskutované téma. Minulý rok jsem zpracoval zpomalené záběry na skocích. Bylo to hodně sledované a to do dnešní doby. Některým se to líbilo, některým nikoliv. A tak zvažuji, že tento rok se pokusím něco podobného zopakovat. Ale otázka zní: zpomalit či ne. Ale udělám to HALF and HALF. A uvidím reakce diváků.

Nakonec jsem natáčel skoky jezdců skupiny 7 a 8. Tedy těch pomyslně nejlepších.

 

A jak to vypadá na čele po čtvrtém kole kvalifikací ? Ve vedení je Martin Bayer. Následuje jej Reno Savoya. Z našich se v prvních 10ti drží Lukáš Zeman a Ludvík Kurečka. Vítečně jede junior Dominik Bauer. Podrobnosti níže:

1 BAYER Martin CZE
2 SAVOYA Reno FRA
3 QUAGRAINE Joseph FIN
4 KÖNIG Rene GER
5 KELLER Carsten GER
6 BAUER Dominic Junior AUT
7 TREIGNIER Jerome CAN
8 ZEMAN Lukas CZE
9 GUSKE Marcel GER
10 KURECKA Ludvik Junior CZE

 

Pro dnešek jsou nahrána všechna videa. Foto bude ještě aktualizováno. Je 17:00 a opět začíná pršet.

Pojede se ještě poslední kolo kvalifikací. Ale záleží na vývoji počasí. Já pro dnešek končím s online reportem. Večer přinesu aktuální informace o pořadí po kvalifikacích. A ještě trochu statistiky:

– nahrál jsem 251 fotek a 7 videozáznamů

 

Nakonec se nejelo poslední kolo kvalifikací a zůstalo tak u čtyřech. A jak to vypadá po uzavření výsledků ?

Buggy 1/8IC

Reno Savoya se umístil na prvním místě před naším Martinem Bayerem. Joseph QUAGRAINE je celkově třetí. Když vezmeme první 10ku, zde se z našich udrželi Lukáš Zeman a Jiří Mára. Mladý a nadějný Ludvík Kurečka je 11 po kvalifikaci. Mezi Martinem Bayerem a Reno Savoyou je to však velmi těsné.

Pořadí TOP 10 tedy je:

1 SAVOYA Reno FRA 184
2 BAYER Martin CZE 184
3 QUAGRAINE Joseph FIN 179
4 KÖNIG Rene GER 177
5 BAUER Dominic Junior AUT 176
6 KELLER Carsten GER 174
7 TREIGNIER Jerome CAN 173
8 ZEMAN Lukas CZE 173
9 MARA Jiri CZE 173
10 GUSKE Marcel GER 172

 

Buggy 1/8E

Zde má Martin Bayer lehčí situaci. Vede po 4. kvalifikacích. A jak jsem psal na začátku reportu, reprezentanti z Polska jsou na druhé a třetí pozici celkově !!! Avšak v první elitní desítce zde máme mnohem více zastoupení a to: Karla Novotného, Jana Kapičku, Michala Blahovského, Romana Hradeckého a Václava Strupka. A to je myslím si hodně dobré.

Podrobné a úplné pořadí na MyRCM.