Video manuál 30 – lakování karoserie 1/5 část 5.

Igor Vlahovič


Odstranění papírové pásky je podstatně jednoduší, jak její implementace. Před tím jsem však musel navrhnout design nástřiku.

Tato část manuálu je tvořena dvěma částmi. Nejprve jsem připravil a lakoval zelenou metalízu. Poté jsem se vrhnul na reflexní žlutou a to byl docela očistec.

 

1. Zelený lak

Rozhodl jsem se udělat zadní část vozu tmavě zelenou metalízou (PS 17). Z venku jsem si na karoserii přesně vyměřil a naznačil prostor pro nástřik. Teprve poté jsem zevnitř opět začal opatrně a přesně řezat.

Lakování zelenou jsem prováděl v několika vrstvách. Ta první byla pouze lehce krycí, až další byly postupně krycí. Plocha byla poměrně velká a padl na ni celý spray. Nicméně vše je stejnoměrně pokryto.

 

2. Reflexní žlutá

Po důkladném zaschnutí jsem odmaskoval prostor pro žlutý lak. Opět přišel na řadu ostrý nůž, kterým jsem vyřezal vše potřebné. Pak přišlo na řadu opět odmaštění. Teprve potom jsem se odvážil opět lakovat.

Zatímco zelená kryla po první základní vrstvě velmi dobře, žlutá reflexní (PS 27 Tamiya) nekryla skoro vůbec. Navíc se tvořily mapy po celé ploše. Postupně jsem lakoval vrstvy jednu za druhou a to vždy po zaschnutí. Mapky však byly stále viditelné a já se modlil, aby po podstříknutí bílou vše zmizlo. Naštěstí se tak stalo.

Opět jsem použil celý spray (PS27) a i jeden bílí spray (PS 1) padl na důkladné podstříknutí. Obávám se, že na konečné lakování padne více jak jeden bílý spray. Na to jsem opravdu zvědav. Fakt je ten, že bílá od Tamiya kryje velmi dobře.

Například přední nárazník je již 100% hotov.

V poslední části se bude lakovat pouze bílou a to nakonec včetně zadního přítlačného křídla.

 

Zde je videozáznam postupu:

 

P.S. lakování probíhalo před domem a budilo hodně pozornosti 🙂