Pan Car vs Tamiya TT-01E v rámci vytrvalostního závodu

Igor Vlahovič


Představte si, že by se jel vytrvalostní závod po vzoru skutečného Le Mans. Tedy dvě rozdílné výkonnostní skupiny. Takže by se na startu mohly potkat podvozky Pan Car a pak TT-01 (nebo LRP S10).

Kategorie by se hodnotily samozřejmě zvláště. Zde by tedy jely v podstatě vozy LMP1 a pak pomalejší „GT“.

Proto jsem se rozhodl dnes otestovat o kolik bude Pan Car rychlejší jak podvozek TT-01E. Oba typy vlastním a tak nebyl problém je připravit a projet. Nastavení TT-01 bylo takové, jak bude na všech vytrvalostních závodech Tamiya TT-01.

Na dráze Globus jsem tedy vedle sebe postavil podvozky s následujícím vybavením a nastavením:

 

Serpent S100 Pan Car

Motor: SP Ultrasportsman 21.5 (nečasován)

Regulátor: Nosram Pearl V2 (FEEL 1, BOOST 8)

Akumulátor: LiPo 2S Nosram 5600 mAh 50C

Pneu: mechová kola Corally

Převodový poměr: 3.4

Karoserie: Sophia GT

 

Tamiya TT-01E

Motor: Johnson 540-J

Regulátor: TEKIN FX-R

Akumulátor: LiPo 2S Zippy 4000 mAh, 25C

Pneu: Take Off CS27R

Převodový poměr: 55/25 (5.72 koncový)

Karoserie: Mazda RX7 GT

 

A jak to dopadlo ?

Dala se očekávat vyšší rychlost Pan Car modelu a to se i potvrdilo. Rozdíl byl znatelný a to jsem neměl v modelu například motor LRP X12 21.5T, který je zcela jistě výkonější jak nynější varianta. Také jsem nepoužil například regulaci LRP SXX Stock Spec V2 v maximálním nastavení atd.

Zjistil jsem že maximální rychlost mého Pan Caru byla 45 km/h a u TT-01 to bylo 34 km/h. A to je již rozdíl hodný úvahy. Když pak mohu teoreticky Pan Car výrazně zrychlit. Naopak TT-01E mi již více nepojede. Snad jen díky lepším baterkám přeci jen o chloupek více.

Proto by museli být piloti hodně ohleduplní a mnohem rychlejší týmy by museli brát ohled na pomalešjí kolegy na trati a obráceně. Při skutečném Le Mans t taky jde…

Video ukazuje rozdíly s tím, že u obou modelů se měřila i TOP SPEED. Pro vzájemné srovnání.

Každopádně jízda obou kategorií není nereálná. Ovšem bez řádné disciplíny to nepůjde. To rozodně ne. A to i s přihlédnutím na fakt, že se mohou na start postavit i juniorské týmy s modelem TT-01E.