Open Challenge Brandýs 7.4.2012 online report

Igor Vlahovič


Tento víkend jsem měl možností na reporty opravdu hodně. Ostrava Cup, Xray Nosram Challenge a samozřejmě Open Challenge Brandýs. Nakonec volba padla právě dnes na Open Challenge. Již dva závody jsem zde absolvoval a pokaždé se mi tu líbilo. Závody zde mají úroveň a hlavně „drive“. Takovou jinou atmosféru jak je jinde. A tak jsem nyní zde.

Tentokráte jsem zde nespal, ale jel jsem brzy ráno z Brna. Pokud vás zajímá čas jízdy, byl jsem na místě za 2 hodiny, 15 minut. Jízda dle předpisů a na spotřebu. A ještě jsem si stačil koupit jídlo na den. Takže v sobotu ráno se to do Prahy dá dojet v pohodě a pohodlí.

Já dnes jedu GT a budu zde testovat v modelu Setrpent S100 plechovku motor 27T. Nakonec jsem Johnson musel vydělat, neb se mi strhal červík v pastorku a zatím se mi pastorek nepodařilo tak nějak sundat. Ale tento motor je obdobou. Hned po ránu jsem se dozvěděl možná „novinářskou kachnu“: jeden závodník si potřeboval napsat a nahlásit čísla AMB čipů. A tak si koupil sadu pneu, aby si měl vše kam napsat. Zajímavé a zda to je pravda, toť otázka.

Tak první zjištění po jízdě se Serpent S100 a motorem 27T. No, co bych měl napsat ? Pohoda, pohoda a zase pohoda.

– nejede to

– motor vlažný cca 30°

– nemusíte mít broušená kola

– i ostrá kola vpředu nevadí

– spotřeba směšná

 

Z toho mě logicky plyne, že mechová kola na sezónu, žádné škody při případné havárii. Motor za pár korun. Ale samozřejmě na Mistra republiky to není. A ani na výhru dnes v kategorii GT. Mám sice s sebou i klasické kombo. Ale toto se mi prostě líbí. Navíc to jede tak pomalu na převod 5,3, že bych s tím mohl jet Hobby. A asi bych i tak možná nevyhrál :-).

Ale v GT nás jedou nakonec tři piloti. A tak provedu pokus v první jízdě a po srovnání výsledků mám připraveno republikové kombo. To však už oddychová jízda rozhodně nebude.

Účast není sice dnes příliš vysoká. Ale to nevadí. Závod bude dříve skončen, vyhlásí se dnešní i celkové výsledky a já budu i solidně doma. Kategorie TC Open je jako vždy nejvíce obsazená.

Hudba při ranním tréninku a prezentaci opět hraje. Právě nyní jede melodie z filmu Shreck :-).

Rozprava je za námi. Dnes je přítomen i zástupce Serpent pro Evropu pan Hassler, který umí výtečně česky. Majitelé podvozků Serpent mají možnost konzutovat cokoliv. A my jdeme na první kolo kvalifikací. První jízdu jedu ještě s motorem 27T a zjistím rozdíly.

 

První kolo kvalifikace

GT – pouze tři jezdci na startu. Igor Vlahovič s motorem 27T, převodem 4.5 nakonec dokroužil druhý za Dodo Ťažkým. Třetí pak kroužil Bedřich Semián s krásnou karoserií GT. Dodo vyhrál jzdu, ale Igor svoji plíživou jízdou celkem stíhal a rozdíl na konci jízdy nebyl až tak velký. Viz obrázek níže. Spotřeba byla na 5 minut jízdy cca 900 mAh. Motor vlažný a snesl by převod pod 3.0. Na další jízdu Igor dává do modelu klasiku v podobě motoru SP 13.5T.

""

Zde vidíte nájezdy a TOP kola dovu nejrychlejších pilotů. Igor jel motor 27T.

Formule 1 – Ivo Trojan prozatím potvrdil nejen papírové kvality a vítězí nad soupeři. Těch se nakonec přihlásilo do závodu 6. Vypadá to, že druhý se bude držet Luboš Hochmala, třetí pak Vláďa Čížek. Ale nepředbíhejme. Závod je teprve na začátku.

Hobby – 10 pilotů na startu. Hodně nabitá kategorie. Michal Kneys s podvozkem Schumacher ukázal soupeřům záda, a to dostatečně. S velkým náskokem vítězí. Michal má o sekundu rychlejší kolo jak druhý nejlepší. Za ním je to pak poměrně vyrovnané. Aleš Matiášek nebo Radek Křelina jeli velmi podobně. Jirka Mašek jízdu skončil po projetí pátého kola. Do kategorie nastoupil mladá Jakub Kukan. Jeho otec mu dělá mechanika a jede 1/12.

1/12 – Jan Kukan najel společně s neznámým jezdcem 31 okruhů. Do závodu dnes nastoupil Honza Blahovský po dlouhé době. Syn mu připravil model s poměrně silným motorem. Honza dokončil jízdu za Vláďou Strnadem.

TC Open – zde se dnes ukáže Mistr republiky kategoroe TC Open – Petr Grof. Najde přemožitele ? Bude to Michal Blahovksý ? Nebo Víťa Hola ? Nebo někdo jiný ? Zatím se podíváme na skupiny před tou nejsilnější. Na předních místech se ukázali v prvním kole Lubomír Groh, Jan Neuwirth, Radek Štěrba. Dále pak Jakub Mrázek společně s Mírou Červem. Poslední skupina zajela přirozeně nejlepší výsledky. Tři jezdci byli velmi vyrovnaní: Petr Grof, Matěj Řehák a Michal Blahovský.

Závod vede Honza Blahovský. Komentuje jízdy, pouští muziku. Diváci jsou přítomni.

 

Druhé kolo kvalifkace

GT – výměna motoru Igorovi pomohla k jasnému vítězství v jízdě. Dodo v pohodě druhý. Béďa třetí a bere rychlostní rozdíl v pohodě. Jak jsem se díval, Bedřich jede Tamiya F104 v úpravě GT. Každopádně má nejhezčí karoserii.

Formule 1 – vítěze jízdy není nutno představovat. Je jím Ivo Trojan. Navíc si mnozí vylepšili nájezd. Například Lukáš Ansmann či Aleš Matiášek.

1/12 – Saša Kukan jízdu nedokončil. Jeho místo zaujal Jan Domanský, který se svoji 12tinou dokázal najet 32 okruhů. Za ním dojeli oba Strnadové (nejprve junior a pak otec). Honza Blahovský nejel tuto jízdu.

Hobby – destruction derby. Tak by se dala nazvat pracovně tato jízda. Michal Kneys s ulomeným zadním křídlem i tak vítězem. Kupodivu se někteří i přes vizuelně hroznou jízdu zlepšili. Dokázali to Radek Křelina, Aleš Matiášek, Jarda Benda a Jirka Lopata.

""

Junioři mají na tomto závodu opět prostor

TC Open – Luboš Groh nebude mít ve své skupině zřejmě přemožitele. Zajímavé byly výsledky v druhé skupině. Zde všichni jezdci v čele s Janem Nuwirthem zajeli lepší výsledky. Hodně podobně tomu bylo pak v další skupině. I zde se kromě Jakuba Mrázka mnozí zlepšili. Byl to Jirka Svoboda, Michal Kneys, Standa Mrázek. V poslední skupině jezdí výborně Matěj Řehák. Ale také Michal Blahovský nejede vůbec špatně a s Matějem se střídají ve vedení. Kdo bude mít TQ ?

 

Třetí kolo kvalifikace

GT – Igor ulehčil na převodovém poměru. Zbytečně moc výkonu v technické pasáži tratě. 96/21 nakonec zvolil vedoucí jezdce jízdy. A to mu dopomohlo k nejrychlejšímu kolu dne a lepšímu nájezdu. Igor Vlahovič získal TQ v této kategorii. Dodo Ťažký měl špatně světlost na zadní nápravě a chytal o koberec.

Formule 1 – TQ si vybojoval, nebo spíše v pohodě vyjel Ivo Trojan. Ten kraloval i na minulém závodě. V této jízdě se ale přece jen ještě zlepšili Lukáš Ansmann, Luboš Hochmal, Vláďa Čížek a Miloš Hochmal. Miloš sbírá teprve zkušenosti.

1/12 – Saša Kukan dnes bojuje s elektronikou, a tak kraluje Honza Domanský. Ten najel nejlepší výsledek, ale nejrychlejší kolo dnes nezajel. Vladimír Strnad bude na startu ve finále zřejmě třetí.

Hobby – o něco klidnější jízda této kategorie. TQ získal a není to zázrak Michal Kneys. Ve finále si bude kroužit na VIP pozici. Za ní už to bude hodně zajímavé. Především jezdci o kolo zpět budou opět promlouvat do pořadí.

TC Open – Víťa Hola se zařadil na druhé místo v této jízdě. Na špičce se držel Matěj Řehák. Některé jezdce postihla technická závada.

Jsem již napsal pozice TQ, ale jedeme ještě jedno kolo kvalifikace. Ale v některých kategoriích tam daní jezdci kralují a TQ si zaslouží. Jediným nedostatkem tohoto závodu je, že není hala vytopena. Už od včerejšího dne se snaží pořadatel sehnat správce, aby sjednal nápravu. Ale není k nalezení. Vedle v tělocvičně je více teplo. A nejlépe je v kotelně. Tam se chodím ohřívat i já :-).

 

Čtvrté kolo kvalifikace

GT – Igor Vlahovič zajel ještě lepší výsledek a definitivně si pojistil TQ na finálové jízdy. Dnes nemá bohužel soupeře. Měl jej v situaci, kdy měl v modelu motor Mabuchi 540 27T.

Formule 1 – TQ víme, má jej Ivo Trojan a jen potvrdil roli favorita.

1/12 – před jízdou se opravoval roztržený koberec na cílové rovince. Pak již opět výborně Jan Domanský. Ten také pojede z první pozice ve finále.

TC Open – kdo si nakonec zajitil TQ v této kategorii ? Bude jím Matěj Řehák. Ale za ním pak budou stát Michal Blahovský, Petr Grof nebo Víťa Hola. A to bude podívaná.

Proč je toto kolo kratší report ? Protože jsem se byl ohřát v kotelně. A dával si tam čajíček. Jinak známe příčinu dnešní zimy v hale: kotelník se doslova „ožral“ a až nyní se probral z agónie. Finálové jízdy startují ve 13:15. Nyní je pauza na oběd.

V galerii máte pořadí na finálové jízdy kompletní.

 

Finálové kolo 1

GT – easy race. Tak by se dala nazvat jízda číslo 1. Igor Vlahovič bez problémů první před Dodem Ťažkým a třetím Bedřichem Semiánem. Igor zajel opět lepší nájezd a dosáhl na 32 kol za 5 minut jízdy.

Formule 1 – i zde byl jasný vítěz. Ivo Trojan si poprvé přijel pro vítězství. Ale i na dalších pozicích to bylo skoro jasné, druhý Lukáš Ansmann, třetí Aleš Matiášek. Aleš před finále otupil přední kola, ale poněkud více, než by si přál. Z jízdy odstoupili oba Hochmalové.

1/12 – nejrychlejší modely vystartovaly na svoji první jízdu. V čele Jan Domanský. A tak to skoro zůstalo do konce jízdy, kdyby Honza neměl karambol hned po startu. Honza Blahovský si dojel pro třetí místo a i on se zlepšil. Syn mu konečně nastavil dobře model. Saša Kukan tedy první.

""

Modely 1/12 na startu finále. Jan Domanský má TQ pozici

Hobby – v plně obsazené dráze vítězí Michal Kneys. Dalo se to čekat. Druhý jezdil Jiří Lopata. Kuba Kukan jezdil na krásném třetím místě. Ale po velké hrubé chybě se propadl dozadu pole. Proto nyní třetí místo vzal Radek Křelina.

TC Open – nakonec byly vytvořeny tři skupiny. C finále: Honza Blahovský musel hlídat čistotu jízdy. Protože to bylo přeci jen trošičku drsnější. Dodo Ťažký mimo trať, nárazy do reprobedny zde u mě v depu. Zajímavé finále doprovázeno pokřikem diváků z galerie. Vítězí Karel Štěpánek. B finále: to se muselo opakovat. Tedy pouze start. Standa Mrázek vs Michal Kneys. Kdo z koho ? Jiří Kolman ale také zasáhl do boje. Využil hádání prvních dvou. Michal Kneys obdržel Stop and Go. Vítěz tohoto derby ? Je jím Standa Mrázek, ale zadarmo to nebylo. A finále:první čtyři jezdci se oddělili a jeli solo – Matěj Řehák, Petr Grof, Michal Blahovský a Víťa Hola. Krásný souboj všech čtyřech a vítězí Víťa Hola, neskutečné. Další jízdu budu muset natočit !!!

""

Diváci na galerii nesměli na tomo závodě opět chybět

 

Finálové kolo 2

GT – Igor Vlahovič se stává vítězem dnešního závodu a pravděpodobně i celkovým. Protože vyhrál první závod. Druhý dnes bude Dodo Ťažký. Piloti si po jízdě podali ruce a shodli se, že i jízda ve třech může být celkem pohoda.

Formule 1 – i zde máme vítěze kategorie. Je jím Ivo Trojan. A i na ostatních místech je pořadí stejné. Tedy druhý Ansmann, třetí Matiášek.

1/12 – Honza Domanský jel na první pozici, ale dostala se mu karoserie za zadní kolo a Saša Kukan opět v čele. Honza Blahovský si pohlídal třetí místo.

Hobby – Michal Kneys se stal vítězem této kategorie. Kuba Kukan si nyní dojel pro třetí místo. Před finálovými jízdami za mnou přišel a říkal mi, že mne viděl v TV :-). Jak je to jen možné ? :-). Nicméně nyní jel krásně a bez chyb. O pořadí za Michalem ještě není rozhodnuto. Aleš Matiášek do jízdy vůbec nenastoupil. Jarda Benda nyní druhý.

TC Open – C finále: Karel Štěpánek se stává vítězem C finále. Ovšem Honza Blahovský měl hodně práce s kontolou stylu jízdy. A musel napomínat. B finále skončilo následovně: Kneys, Mrázek, Hassler. Já se pak přesunul nahoru na galerii a natočil A fináleč číslo 2, kde bylo vše stejné jak minulou jízdu. Michal Blahovský vítězí před Petrem Grofem a Matějem Řehákem. Oba manévry předjetí jsou na záznamu, který se brzy nahraje.

 

Finálové kolo 3 – letem světem

GT – Igor vs Béďa. To byla poslední jízda bez Doda. Igor s kamerkou se ztaženým výkonem za Béďou. A natáčke jej. Pak Igor na boudě a šlo hlavně o exhibici. Bedřich má krásnou karoserii !!!.

 

Formule 1 – Ivo Trojan, Lukáš Ansmann, Aleš Matiášek.

1/12 – Jan Domanský prvně neměl na jízdu nastoupit, ale nakonec ano. A kluci zajížděli kola pod 8 sekund. Saša, Honza a snažil se o to i Michal Blahovský. Vítězem této kategorie je Saša Kukan.

Hobby – Michal Kneys, Radek Křelina, Kuba Kukan. Michal bere první místo v závodě.

TC Open – C finále: Štěpánek, Ťažký, Macháček. B finále: Kneys, Hassler, Kolman. A finále: Grof, Blahovský, Řehák.

Tak se povedlo nahrát i dvě videa z dnešního dne. Na nás čeká vyhlášení a mne pak cesta domů. Foto z vyhlášení bude ihned nahráno.

 

Dnešní závod by jaký ?

– pohodový, spíše komorní

– atmosféra ne tak živá jako minule, ale bylo to dáno počtem lidí

– všechno ok, jen dopoledne zima v hale. Ale za toto pořadatel nemůže. Může za to opilý správce objektu 🙂

 

Peugeot na celý víkend získal v losu Ivo Trojan. Gratulujeme.

Všem čtenářům tohoto portálu na závěr reportu přeji hezké prožití Velikonoc 2012.