Onboard Lamborghini Gallardo – test přímo z kokpitu

Igor Vlahovič


Při přípravách na akci ONE LAP, která bude 28.3.2012, jsem testoval přímo na Masarykově okruhu v Brně několik pohledů onboard přímo z modelu. Ideální jsou kamery z pohledu zadní části vozu (s náhledem střechy) a pak kamera směrem za vůz.

Avšak jsem uvažoval i o umístění kamerky MINI DV80 do modelu a nasimulovat pohled z místa řidiče. Tedy najít takové místo, kde bude kamerka snímat celé přední okno a pokud možno i jeden ze sloupků.

Trochu času to sice zabralo, ale zjistil jsem, že karoserie Lamborghini Gallardo je poměrně nízké a tak jsem nakonec takovou polohu našel. Kamerka je umístěna, jak vidíte na foto níže, přesně v poloze řidiče. Je na pravé straně a je tedy vidět i pravý přední sloupek modelu.

Výšku jsem nastavil vhodnou podložkou. V mém případě krabičkou od sponek do koně na sešívání. Jednoduché a praktické.

Záběry jsou poměrně zajímavé a věrohodné. A dokonce díky nepoškrábanému lexanu je pohled za dobrého počasí slušný. Kamera se opět mírně třepe, ale to bude vždy.

Problém vidím v jiné věci – po krátké době se přední sklo zapráší a výhled je horší. Pokud bych tuto pozici kamerky použil na okruhu Brno, asi bych brzy nic neviděl. Možná by pomohlo vyříznutí předního okna, ale to by pak nevypadalo „pravě“.

Takže nakonec ponechám kameru za zadní části vozu tak, jak jsem vyzkoušel při zkušebním testu.

Každopádně se můžete podívat na záznam, kde jsem natočil dráhu Globus Brno ze třech pohledů:

– kokpit

– pohled vpřed ze střechy

– zadní pohled

V galerii si můžete všimnout zaprášeného předního okna po cca 6 minutách jízdy. Globus je po zimě hodně zaprášený. Kdyby byl okruh Brno hodně čistý, možná by se nějaký záběr i povedl. Ale to asi nebude.