Open Tour Trutnov 18.2.2012 ONLINE

Igor Vlahovič


Tak neuvěřitelné se stalo skutečností. Je před 8. hodinou ranní a my s Petrem Rovným jsme v Trutnově. A to na dalším závodě Open Tour Trutnov.

Ještě v pátek ráno jsem váhali, zda vyrazit na cestu. Ještě ve středu byla šílená kalamita a ve čtvrtek se na Hradec Králové nedalo projet. Neustálé sledování počasí a stavu silnic – to byla náplň i pátečního dne. Nakonec jsme naznali, že to musí být v pohodě a v 17 hodin jsme startovali z Brna.

Přesně ve 20:30 jsme byli v apartmánu Tereza ve Rtyni v Podkrkonoší. Mohli jsme spát v hale, ale to pohodlí v rodinném domě, panáček whiskey, doutník a filmeček – to je prostě jiná liga. Navíc zde platí “ za málo peněz, hodně muziky“.

V každém případě v 6 hodin budíček a pak přesun do Trutnova. Nyní mám již depa ok a jdeme na první jízdu dne. A už se nám to zde schází.

Koberec má grip hned od ranního tréninku. Petr Rovný je spokojen, Pouze chlupy jsou po ránu nepříjemné. Ale uklízečka nesplinila slib a nemohlo se tak vše před jízdou vysát. Klub se za toto všem omluvil.

Prezentace probíhá v plném proudu, já už otestoval mini DV 80 kamerku na voze a máme nyní novou pozici. A záběry jsou nebo pak budou poměrně zdařilé. Je čas na snídani.

Dnes se pojedou 4 kvalifikace a 3 finálové jízdy. Hraje nám hudba, vládne pohoda a Honza Blahovský má vše připravené. Je před rozpravou. Konec závodu by měl být po 17. hodině.

Kategorie: GT, Hobby, Formule 1 a TC Open. Nejvíce jezdců je v TC Open. V GT to vypadá na 4 jezdce. Protože Filip Veselý neměl odvoz.

Z dnešního závodu budou fotky (klasika), dále pak „Preview“ ve formě videa a nebudou chybět akční záběry z jízdy (kamera na modelu, na čele pilota atd.)

Petr Rovný už má krosánka a kafíčko za sebou a spokojeně sedí v depu a pozoruje ostatní dění. Já spapal klobásu a taky se necítím zrovna špatně. Baterie se nabíjí, otvor v karoserii Mulsanne pro kamerku je hotov. My z Brna jsme připraveni na dnešní klání.

Máme tu také k vidění pohár auta roku – Ford Focus. To již máte v galerii.

RC Technika a Profimodel zajišťují náhradní díly na modely a veškeré příslušenství. Na stěně jsou již vyvěšené skupiny. Jdeme na ranní rozpravu.

Rozprava je za námi. Honza Blahovský zahájil závod, Martin Sládek ukázal a představil pohár auto roku 2012 a vítězové si odvezou model vítězného vozu – Ford Focus v omezené edici. V galerii foto a jdeme závodit.

 

Kvalifikace kolo 1

GT – na začátku vedl Igor Vlahovič před Petrem Rovným. Ale v půlce se auto začalo chovat podivně, a tak Igor podlehl Petrovi, který vítězí s nájezdem 24 kol. Radek Rusmich se také dvou vedoucích jezdcl držel. Čtvrtým dnes bude Dodo Ťažký. Po jízdě ložiska KO a jedno zadní musel Igor pořídot nové. I Petr bojoval s ochlupením :-).

Formule 1 – dvě skupiny. V první kraloval Radek Rusmich (23 kol) a také Ivo Trojan (23 kol). V další skupině to bylo o běco lepší: Jan Havlíček společně s Lukášem Vopatem najeli 24 kol – tedy jako skupina GT.

Hobby – předepsaný převodový poměr. Modely hodně vyrovnané. opět dvě kvalifikační skupiny. Ta první najela nejvíce 18 kol (Zdeněk Sokol, Pavel Skalický). V druhé to byl nájezd už 21 kol. Jako jediný je najel Milan Wolf. Po 20. kolech pak zajíždí Michal Kneys a Jirka Ročňák.

TC Open – tři skupiny této kategorie. V první zaujal výkonem Ondra Polívka. Uštědřil kolo soupeřům. Další skupina byla silnější a vítězí Martin Ševčík. Nestačil mu Rado Ďuraňa. Jan Domanský dojel v této skupině sedmý. Poslední skupina byla nejlepší a nejvyrovnanější. Víťa Hola, Michal Blahovský, Petr Ševčík a další jeli těsně za sebou. Jízd první skupiny vyhrál a nejlepší nájezd měl Michal Blahovský.

Honza Blahovský prvn kolo komentoval „jako o život“. Jezdci byli připraveni 2 minuty před startem. Pak všichni odevzali modely a šli na posty nasazovačů. A jak to šlape.

 

Kvalifikace kolo 2

GT – já jsem vedl a auto jelo super. 7 sekund před Petrem Rovným. Ale ke konci jízdy opět model nervózní a neposedný. Jak mám nízko model, tak sbírám mazání a mezi tím se mi zadní kožiska zanesou také. Ve finále auto zpomalí a já dostanu opět 3 sekundy. Ptám se: kdy už koberec přestane tak pouštět chlupy ? No nikdy jsem zde GT nejel a nyní s tím bojuji. Třetí dojel Dodo Ťažký se svým růžovým modelem. V galerii e podívejte jak jsem hezky jel a jak to šlo od půlky z kopce :-).

Formule 1 – Radek Rusmich zabojoval nejen v GT, ale i zde. Dojel první před Ivo Trojanem. Oba nájezd 23 kol. V druhé skupině opět první Jan Havlíček. Zlepšení se dočkal Franta kačírek, který za mnou přišle na krátký pokec. Na tento závod dnes nedorazil Zdeněk Hamák st.

Hobby – pravidelná očista modelu od mazadla, údržba ložisek a změna obutí – to byla náplň od startu Hobby v našem depu. I v Hobby se jedzci dočkali zlepšení – Zdeněk Sokol. Lukáš Sokol jun., Standa Mašek či Honza Jílek. To bylo v první skupině. Ta druhá byla v pořadí Michal Kneys (ano dojel Milana Wolfa), Jirka Ročňák a další jezdci.

TC Open – Honza Blahovský na chvíli zmizel od časomíry, aby zařídil další zajímavé ceny (aspoň mi to tak připadalo, když to nesl do haly). Opět se očekávala zajímavá jízda poslední skupiny. Té nejsilnější. Tomáš Svoboda jel i na třetím místě. Honza Vláčil, David Čermák (závodí a prodává), Rada Bryx – ti také jedou v nejlepší skupině. A je to opravdu hodně vyrovnané. A i modely létají mimo dráhu. Ta je krátká, technická. Příkladem jízdy mimo dráhu může být Honza Vláčil. A nesmíme zaomenout na Lukáše Vopata. Ten také promluvá do pořadí v A finále. V této jízdě vítězí Michal Blahovský.

Závod krása a pohoda. Jedině v GT bojujeme s chlupy – zatím jediný nedostatek dneška. Ale prodejci mají ložiska a tak dokud budou, jedemééééééé. Jedno kolo trvá přesně hodinku.

 

Kvalifikace 3

GT – tak to byla jízda. A že stála za to. Ještě, že jsem měl zaplou kamerku. Proč ? Protože je na ní můj PIT STOP a rychlá pomoc RC Techniky. Jedu si to, auto mi nezatáčí a pak ztratím matičku z předního kola. Upadává mně kolo a přibíhá David Čermák s kolegou. Zjišťují závadu, David běží pro náhradní a za malou chvíli pokračuji v jízdě a dojíždím na druhém místě !!! Petr Rovný skončil také dříve. A celý zásah RC Techniky je na záznamu. Parááááda. Dodo Ťažký zajel BEST LAP a vítězí !!!

Formule 1 – jako přiznám se vám, že jsem teď toto kolo montoval stroj, měnil volžky do kol, zachraňoval ložiska. Tak honem napsat výsledky. Já vím , já vím, nic pořádného tak nenapíšu. Ale to se dnes nějak nedá… A tak se na výsluní jízdy ukázali Radek Rusmich (24 kol), Zdeněk Hanzlík (21 kol) a Lukáš Vopat (4 kol). Hlavně Lukášovi se zadařilo.

Hobby – zlepšení zažili v této jízdě Zdeněk Sokol, Lukáš Vopat jun., Zdeněk Janeček, Standa Mašek, Jan Jílek, Milan Wolf, Michal Kneys, Jirka Ročňák, Pavel Koch, Milan Maksymov. To je plejáda jezdců se zlepšením !!!

TC Open – tady to byli Pavel Švec, Jan Havlíček, Rado Ďuraňa a v poslední skupině to byli Víťa Hola, Lukáš Vopat a Michal Blahovský. A finále bude hodně zajímavé a napínavé.

A máme před sebou poslední kolo.

 

Kvalifikace 4

GT – konečně se Igorovi podařilo zajet výsledek s nájezdem 25 kol. TQ sice nezíská, ale má nakročeno k lepšímu výsledku ve finále. Petr Rovný nedokončil a Radek Rusmich nenastoupil do jízdy.

Formule 1 – a opět začal proces odchlupení modelu. Je to stále stejné a pracné. pak není čas na report. A díky dodržování harmonogramu Honzy Blahovského prostě nelze stíhat pořádně vše. Radek Rusmich opět ukázal, že umí jezdit. Ve skupině najel jako jediný 23 kol. V té druhé pak Lukáš Vopat zajel 25 kol !!! Vypadá to na TQ v A finále. Jan Havlíček bude zcela jistě také v Ačku. Franta Kačírek taktéž. A i další borci.

Hobby – a kdo bude zde v A finále ? Tak určitě Michal Kneys, Milan Wolfm Tomáš Janeček, Pavel Koch, Milan Maksymov. A zřejmě Zdeněk Sokol a Lukáš Sokol jun.

TC Open – zde zaujal svoji jízdou Dodo Ťažký, který za sebou nechal Jiřího Maška. Rado Ďuraňa najíždí 25 kol. Ale zlepšení v druhé skupině TC Opne zažívá nyní i Martin Ševčík, Jan Domanský, Martin Sládek. No a poslední jízda kvalifikací byla ve znamení Michala Blahovského. Víťa Hola se u výsledkové tabule přiznal, že byl při jízdě nervozní, když za ním někdo jede natěsno. Co bude dělat ve finále..

Počkáme si na pořadí na start finále a foto umístím do galerie. Finále startuje ve 13:30, začíná GT a já jsem zvědav, kdo si odveze model Ford Focus v naší kategorii. A kdo v ostatních.

Syn by měl ještě krásný dárek k narozeninám. Víte u nás jsme hned tři členové v únoru a to hezky po sobě: dcera 15.2., moje maličkost 19.2. a syn 22.2. Jo kdo umí, ten umí :-).

Tak nakonec Hobby bude jedno finále, Formule 1 také jedno.

 

Finále 1

GT – Petr Rovný zjistil těsně před startem prokluz difirenciálu. Pořadatel na něj čekal, ale závada nebyla odstraněna – to až potom. Takže pouze 3 jezdci. Igor Vlahovič vítězí s nájezdem 25 kol. Dodo Ťažký dojíždí na druhém místě. Třetí Radek. Petr zasáhne do dění snad příští jízdu.

Formule 1 – nasazovači zde měli již práci. Ani já se nenudil na svém místě. Pouze dva jezdci najeli 24 kol, a to Lukáš Vopat (1) a Jan Havlíček (2). Do třetice pak Ivo Trojan (ten se ještě zlepšil v nájezdu). Vladimír Čížek zakončil pole s nájezdem 14 kol.

Hobby – tak nakonec dvě skupiny. B finále: Zdeněk janeček, Pavel Skalický jun., Standa Mašek a Jan Jílek – takové bylo i pořadí po jízdě. Při této jízdě komentoval Honza jízdu a zmínil se i o zkrácené vezi Hobby podvozku. A finále: opět komentář Honzy (neúnavný počin). Hlídal jízdu hodně pečlivě a upozorňoval jezdce o kolo zpět na vedoucí jezdce. krásné modely na startu. MB, BMW. Nejhezčí je MB E-řady  v krásné šedé metalíze. A jak to dopadlo ? Michal Kneys, Milan Wolf, Jiří Ročňák. Krásná jízda.

TC Open – C finále: Ondra Polívka předvedl výlet mimo trať a přišel o vedení. Jedna chyba a je vymalováno. Vítězem této jízdy C se stal Pavel Švec. B finále: o něco silnější skupina. I zde nechyběl vyčerpávající komentář. „Lexanová bouře“ znamená hromadnou kolizi v jízdě po startu. Napínavé okamžiky po startu. Ale i před startem se dozvídáme informace o jezdcích. Paní z PC ani moc nemluví, mluví hlavně Honza. Pořadí po jízdě: Svoboda, Domanský, Vláčil. A finále jsem natočil start. Ale to i u předešlých skupin. A to vše pro večerní preview. Chyba Michala Blahovského, ale nezrtatil a vítězí. Na druhém místě Víťa Hola a třetí Rado Ďuraňa.

Dneska to fakt fičí.

 

Finále 2

GT – kamera zapnuta, Petr rovný na startu přede mnou. Po startu kolize, pak se Igor dostal do vedení a jízdu dotáhl do úspěšného konce. Tím mám prvního vítěze kategorie a majitele modelu Ford Focus. Petr ihned po jízdě blahopřál vítězi. Třetí dokončil jízdu za Petrem Dodo Ťažký. Kamera nasnímala celou jízdu. Až natočím ještě jízdu z mého pohledu a nastříhám onbard jako picture in picture, asi to bude hodně zajímavé. Ale nepředbíhejme.

Formule 1 – zde Lukáš Vopat opět vítězí a i zde máme vítěze. Druhé místo teď Radek Rusmich. Třetí – Ivo Trojan. Zde jsem také natočil start a část jízdy. I toto bude součástí preview. Poslední jízda ukáže druhé a třetí místo celkově.

Hobby – vítěz B finále není jistý. Pořadí bylo zcela jiné: Pavel Skalický, Zdeněk Janeček a Standa Mašek. A finále: tak zde byla jízda jako přes kopírák: vítězem Ačka je Michal Kneys. Dále pak Wolf a Ročňák.

TC Open – protože jsem chytal dost náročnou věc na poslední finále GT, mám tu stručné výsledky: C finále: Dodo Ťažký, Pavel Švec, Jarda Miler, B finále: Tomáš Svoboda, Jan Domanský, Jirka Svoboda. A finále: Michal Blahovský, Jan Havlíček, Rado Ďuraňa.

 

Finále 3 zase stručně – protože jsem zpracovával super záznam, který neměl na tomto portálu obdoby !!!

GT – ptáte se o co šlo ? Tak si takto: umístil jsem kameru do modelu, fotoaparát na čelo. Pak jsem jel celou, ale celou dobu za Petrem v závěsu. No a obě kamery běžely. Stačilo v depu provést synchronizaci časové osy, přidat Picture in Picture a vznikl ojedinělý záznam. Kde vidíte jízdu z pohledu pilota a v menším okně pak onboard, které je poměrně čisté a bez třepání. A do toho pak ještě záběry na pilota samotného… Co vy na to ? Rajcuje vás to? Já prožíval na tribuně menší RC orgasmus…

Formule 1 – Jan Havlíček, Ivo Trojan, Radek Rusmich

Hobby: B finále: Zdeněk Janeček, Pavel Skalický, Standa Mašek. A finále: Michal Kneys, Milan Wolf, Jirka Ročňák

TC Open – C finále: Pavel Švec, Josef Dušánek, Jirka Mašek. B finále: Tomáš Svoboda, Jan Domanský, Miroslav Červ. A finále: Víťa Hola, Jan Havlíček, Rado Ďuraňa

Já vím, já vím. Jen stručné výsledky jízd. Ale pro mne byla priorita vytvořit ten záznam. A fotky. A ono se to nedá vše dělat na 100%. Ale ten záznam i ty ostaní vynahradí tu absenci románu v tomo online reportu. A víte co mne udivuje, že mne ta práce dvou kamer nenapadla již dříve…

Honem na vyhlášení výsledků, zveřejnit fotky a pak huráááá domů.

Závod se jedním slovem povedl. Co mám dodat jiného. Nic. Samé plusy jen to ochlupení GTček. Ale takto čistí tento koberec jen tyto modely. Ani F1 tak netrpěly. Ale za tu pohodu to fakt stálo. Už nemám co dodat. jen že spokojeni odjíždíme domů oba – já i Petr. Zajezdit si, pobavit se a vytvořit extra záznam.

P.S. mnozí jezdci pomáhali uklízet dráhu. A na vyhlášení byli skoro také všichni. Opět dobrá vizitka závodu, nemyslíte ?