Statistika portálu Masters 2.5.2011 do 13.2.2012

Igor Vlahovič


Nově podrobnou statistiku portálu Masters.cz sleduji od 2.5.2011, kdy byl spuštěn nový redakční systém a Google Analytics. Od této doby jsem vždy studoval pouze vybrané období (konkrétní měsíc) a nikoliv dlohodobý údaj.

Proto jsem to uskutečnil nyní a zjistil jsem mnoho zajímavých informací. Už samotný graf přístupů ukázal celkovou vzestupnou tendenci za výše uvedené období. A také podíl nových návštěvníků je na vzestupu. Pokud vás tedy čísla zajímají, můžete číst dále a studovat grafy v galerii. Všechny údaje jsou tedy za období 2.5.2011 do 13.2.2012. Vybral jsem pro vás ty základní. Ke zkoumání je jich mnohem, mnohem více.

1. Návštěvnost portálu

Při spuštění nového redakčního systému a ihned poté Google Analytics byla návštěvnost v průměru 500 návštěv / den. Když se podíváte na obrázek 1, vidíte vzestupnou tendenci. V současné době je průměr za poslední měsíc vyšší a to kolem 600 návštěv / den. Samozřejmě to kolísá a jsou dny silnější a slabší (dle obsahu).

Absolutní unikátní návštěvníci – přehled odpovídá na otázku, zda tento návštěvník navštívil webovou stránku před aktivním (vybraným) časovým obdobím. Odpověď může znít ano nebo ne. Je-li odpověď ano, návštěvník je pro výpočty zařazen do kategorie Dříve příchozí návštěvníci. Pokud je odpověď ne, návštěvník je zařazen do kategorie Poprvé příchozí návštěvníci. Proto se v tomto přehledu návštěvníci, kteří se vrátili, počítají jen jednou. Toto ukazuje graf obrázek 2. I zde je logicky vzestupná tendence.

Zde se ukázal údaj 325 dne 3.5.2011 a 474 13.2.2012.

Vytáhl jsem si i návštěvnost po měsících (obrázek 6). Zde je lépe vidět vývoj. Od září 2011 je viditelný vzestup.

 

2. Procento nových návštěv / vracející se návštěvníci

Zde je možno pozorovat cca 17% nárůst nových čtenářů. 83% tvoří ti, kteří se na stránku vracejí opakovaně (obrázek 3)

 

3. Zobrazení obsahu – TOP 5

Na co se čtenáři nejvíce zaměřují ? Co vyhledávájí nejvíce ?

1. /home 184 109 zobrazení

2. /karoserie 4 739 zobrazení

3. /archiv 4 452 zobrazení

4. /manualy-a-info/video-navody 4 078 zobrazení

5. /podvozky 3 691 zobrazení

To znázorňuje obrázek 4.

 

4. Odkud lidé přistupují na tuto stránku

Dříve byl na prvním místě IE. Nyní je to z delšího období Mozila Firefox. Ale i prohlížení stránky z mobilních zařízení jde nahoru. Podrobnosti najdete v příloze 5.

 

Údajů poskytuje Google Analytics opravdu nepřeberné množství. V každém případě tak okamžitě víte, jaký vliv má zveřejňovaný obsah na návštěvnost. Na celkový vzestup má vliv pravděpodobně testování na Masarykově okruhu Brno, testy modelů a online reporty.

Pokud někdo uvažuje o sledování vývoje stránky, mohu Google doporučit.