Open Challenge Brandýs nad Labem – online report

Igor Vlahovič


Den 10.2.2012

Report začíná již dnes. A to po mém příjezdu a ubytování. Komplex je rozlehlý a na chvíli jsem se v něm i ztratil. Ale je zde vše potřebné, takže když se tu konaly závody EFRA GP, závodníci tu měli opravdu vše. Nechybí zde posilovna, bar atd.

Tělocvična samotná je prostorná, i když nedosahuje dle mého názoru rozměrů například Hrotovic. Ale i tak je koberec dostatečně veliký.

Depa dle pořadatele budou mimo halu. I když nahoře na galerii je místo a naprosto dokonalý výhled na dění na dráze. Dohodnu se a budu mít možná depo přímo tam. Abych vše mohl sledovat.

Je těsně po 20:30 hodině a právě se staví dráha. Ta bude postavena na zcela novém koberci. Nyní ho vybalují z igelitů.

A máme 20:38 a již je postaven základ tribuny. Ta bude pod výsledkovou tabulí. Tribuna pojme více jak 10 pilotů a je z ocelových trubek.

Vypadá to, že za časomírou bude Honza Blahovský a závodit bude syn Michal. A přijíždí i první jezdci. Někteří přijedou již dnes večer a pravděpodobně bude i volný trénink.

A co více, slyším hrát hudbu. Že by i hudební doprovod mezi jízdami na zítřejším otrém závodě ? No nakonec jsem zašel vedle do vedlejšího sálu muzika šla odtamtud. A tam zrovinka nacvičovaly tanečnice STREET DANCE. Ale možná, možná že i zítra bude hudba pokračovat.

Dráha se pomalu staví a to hodně důkladně. Já zašel do baru a koho jsem tam potkal ? Radovana Bryxe, Davida Čermáka a další příznivce závodění. Pozvání na Tullamore Dew jsem nemohl odmítnout. Jak to v hale pokračuje se podívám později :-).

Před vstupem do baru jsem natočil krátké záznamy z počátku stavby tratě. Další momentky budou následovat. Po občerstvení.

Nakoukl jsem do haly a tribuna již skoro stojí. Na baru se mezi tím probírá účast v kategoriích a to i GT. Když jsem srovnal účast na závodech na sobotu 11.2.2012, tento závod na tom není vůbšc špatně. Pokud nepočítám velkou účast na ETS offroad series. Vede Xray Nosram Holešov (82 jezdců), pak je Open Challenge ( 56 jezdců) a Xray Nosram Challenge v Praze (46 přihlášených). Faktem je, že někteří jezdci jedou více jak jednu kategorii.

Na baru se vedou řeči, klábosí se o všem možném. A vypadá to i na účast TV Prima na akci ONE LAP Masarykův okruh s RC modelem. Není nic jisté, ale i z této strany možná bude zájem a účast.

Ostatně, když už jsme u toho, nyní se jedná s vedením okruhu Brno, zda akci udělat veřejnou či pouze pro zúčastněné. Rozhodnutí padne velmi brzy. Pakliže se dohodneme na přístup veřejnosti, zájemci budou moci osobně přijít. Předběžný termín konání je stanoven na 28.3.2012. Ovšem mám rezervovány i dny před a za tímto datem. Kdyby nebylo příznivé počasí právě tento den D.

Bar je na strategickém místě. Stačí si položit skleničku, odběhnout kousek do haly. Nakouknout, jak pokračují práce a vrátit se zpět. Už se pracuje s vytyčením tratě. Michal Blahovský drží v ruce pokličky. A staví se cílová rovinka.

Dráha nabývá rozměrů. Ve vedlejší hale se chystají depa pro závodníky.

Tribuna se ještě dostavuje. Řežou se na míru dřevěné schody a další díly. Příště již bude vše mnohem dříve.

Tak v galerii máte finální podobu dráhy a já se s vámi pro dnešek loučím. Zítra naschle.

Na úplný závěr dne 10.2.2012 přece jen krátké video z příprav.

 

11.2.2012 – závodní den

 

Tak jsem se krásně vyspal, odpočinul a jsem zpět na dráze. Hala se depa se pomalu zaplňují a probíhá prezentace.

Koberec je krásně rovný, nepouští chlupy a pouze je na něm prach. Dráha je jasně vidět a díky prosklené hale je tu hodně světla.

Hraje hudba jeden song dokonce zahráli i pro mne.

Trénink zatím ní organozován. Není to potřeba. Později však možná ano.

Já poprvé projel Serpent S100 a pocit z jízdy po vyladění modelu velmi dobrý. A to i s připevněnou kamerkou. Ta byla na třech místech – na střeše, na pravém předním blatníku a na levém zadním. A nejlepší záběry jsou z předního pravého. Je tam vodět i práci se řízením. A obraz je nejklidnější. večer bude vše zveřejněno, včetně preview dnešního dne.

Já jdu ještě otestovat model. Jinak online výsledky nebudou. Pořadí najdete pouze u mne v reportu. Snad vše zvládnu.

Na nástěnce se objevily startovní listiny. Já je nebudu přepisovat. Podívete se na jezdce v galerii. Každopádně jsou čtyři skupiny. GT, F1, Hobby a TC Open. nejpočetnější je přirozeně Open.

Honza Blahovský již sdělil všem základní informace a za malou chvíli po rozpravě závod začne. Míst pro depa je dostatek, vládne pohodová atmosféra. Pokud to takto vydrží po celý den, užjieme si to zde všichni.

Chtěl jsem nahrát již hotové onboard video z mého GTčka, Ale nakonec mi to vždy při uploadu na 15% vytuhne a konec. Nahraji vše až doma.

Trochu se pozměnila starovní listina Hobby a Formule 1. V galerii máte aktuální foto.

Rozprava – pohoda a legrace. Honza Domanský měl trému a tak to za něj zvládl Honza Blahovský. Nicméně vše proběhlo naprosto v pohodě.

Stájový jezdec Serpentu Marc Fisher se nakonec omluvil. Přijede až na další závod. Nicméně přijeli jezdci z Německa. A tak je zde i mezinárodní účast. Modely vyfoceny, modely vyfoceny. Natočeno úvodní slovo pořadatelů. Jdeme na první kolo kvalifikací.

 

Kvalifikace 1

GT – tato skupina historicky započala první jízdu tohoto seriálu závodů. Nyní pouze tři modely na startu. Dodo Ťažká nedal prozatím svůj Xray X10 Link dohromady. Jízdu s prozatím do pomala zpřevodovaným modelem vyhrál Igor Vlahovič s podvozkem Serpent S100. Ovšem důstojným soupeřem mu po celou dobu byl Jan Petr s Xray X10 Link. Třetí kroužil napoprvé v této kategorii jožo Nováček. Jízda s GTčkem je dnes jeho první a hodně si ji pochvaloval. Igor na další jízdu trochu poladí regulaci.

Formule 1 – Zdeněk Hanzlík sen. vítězí. Jinak kluci bojovali jako o život – Vladimír Čížek, Lukáš Ansmann či Jan Hubr. Franta Kačírek neodstartoval. Zradila jej technika v podobě regulátoru.

Hobby – dvě skupiny a mezi jezdci i junioři. V první skupině se radoval z úspěchu Patrik Šarina. Těsně za ním Marin Kuchařík. Jan Pulščák jun., Jakub Kneys jun. – to jsou naši junioři v této kategorii. A mají zde své sponzory, kouče v podobě otců. Druhá skupiny byla silnější: Zde s nájezdem 21 kol v popředí Kneys sen. a Jan Petr. Ten jede, jak vidíte, dvě kategorie.

TC Open – nejpočetnější skupina. Rozdíly mezi jezdci samozřejmě jsou. Honza Blahovský komentuje každou jízdu, hudba hraje na pozadí a diváci mají patřičné informace. Nejlepší se v tomto kole předvedl Michal Blahovský. Nestačil mu ve skupině ani Petr Sedláček nebo Petr Klatovský. V ostatních skupinách se ujali vedení Martin Wunsche, Jan Horáček a David Kukla. Zejména první skupina byla se zahraniční účastí.

První kolo tohoot závodu uběhlo jako voda. pro mne zcela jistě, protože natáčím, fotím atd. atd. Nasazovači jsou na svých místech ihned po jízdě. Na tribuně je klid a například v GT kategorii si i piloti podali ruce po jízdě. V depech taky pohoda a je vidět neustálou přípravu. A tak to má na závodě být. Tento závod se mi jeví jako hodně podobný OPEN Tour Trutnov. Co se týče organizace, vedení a pojetí celého závodu. A že Trutnov závody umí o to mnení pochyb.

 

Kvalifikace 2

GT – Igor Vlahovič o něco zrychlil a posunul BEST LAP. Jan Petr přišel na jízdu o něco později, ale každý si spíná časomíru sám. Takže jízdu dojel. Měl však na Igora ztrátu 2 kola. Jožo Nováček skončil pro technické problémy dříve. Dodo Ťažký řešil rozladěnou RC soupravu.

Formule 1 – Franta Kačírek vedl s dostatečným náskokem. Pak jej opět zradila technika. A tak jeho vedoucí pozici zaujal Lukáš Ansmann. Ten měl za sebou ve stejném kole Zdeňka Hanzlíka.

Hobby – zde jsem si zašel na výtečný oběd. za 80 Kč jsem dostal horkou polévku a pak roládu s bramborovou kaší, okurkem a oblohou. Takže i jídlo je zde zajištěno na patřičné úrovni. Mezi tím v Hobby v první skupině vítězí Michal Pulščák, který minule dojel až za Patrikem Šarinou. Michal Kneys popostrčil laťku nájezdu o kolo výše. Jan Petr a kolegové na něj nestačili.

TC Open – pořadí ve skupinách se občas prohodilo. Jako například v druhé, kde se ujal vedení Pavel Švec. Pořadí v té první zůastalo beze změny a Martin Wunche dojel opět pvvní. Jak se dalo očekávat, Michal Blahovský opět vítězí. Za ním se to v průběžném pořadí na prvních 5ti místech poskládalo takto:

Petr Sedláček

David Kukla

Martin Wunche

Miroslav Červ

Ozvučení dep je takté velmi dobré. A i v hale je vše jasně slyšet. Další kolo za námi. Pohoda. Já na další jízdu umístím na model kamerku. Natočím celou jízdu a pak do sestřihu dám vybrané záběry například z předjíždění. Preview ze závodu bude z kvalifikací a pak zvláště z finále.

 

Kvalifikace 3

GT – i s kamerkou Mini DV MD80 na boku vozu Igor zajíždí lepší kolo a nájezd 26 kol. Jan Petr ztrácí více jak okruh. Nyní dojeli všichni piloti. Ovšem Dodo Ťažký stále řeší rušení. Igor a Jan zajíží kola pod 12 sekund.

Formule 1 – Franta Kačírek konečně dojíždí celou jízdu a navíc vítězí před Zdeňkem Hanzlíkem. Oba jsou však nesmírně vyrovnaní. Vláďa Čížek pak třetí. Lukáš Ansmann jízud nedokončil.

Hobby – velmi vyrovnané. Pomalejší stroje nejsou na škodu a pro juniory ideální pro start například do prvního závodu. Michal Kneys je v čele této kategorie. Lukáš Ansmann si polepšil a dostal se v jízdě před Jana Petra.

TC Open – piloti ladí v depu celou dobu své modely, aby pak zajeli jízdu co nejlépe. A mnohým se to vyplácí. Zlepšení byť jen o sekundu je pro někoho velký úspěch. Michal Blahovský drží nejlepší kolo v TC Open. Avšak nejrychlejší kolo prozatím drží Igor Vlahovič s modelem GT. V A finále se sejdou hodně dobří jezdci a o podívanou nebude nouze.

Opět jsem natáčel záběry z jízdy, dep a okolí. Až to zpracuji, možná z toho bude něco, co bude stát za shlédnutí. Ten zadní pohled z kamerky na Jana Petra, který jede těsně za mnou (po dohodě) je opravdu COOL.

 

Kvalifikace 4

GT – kolega a fotograf Martin Jansa po jízdě našel kousek chybějcího zadního mechového kola, které po opravě bude opět jako nové. Navíc se mu velmi líbily záběry z onboard. na ty se můžete večer těšit i vy, Jízda proběhla v pohodě i se zátěží. Jen počet kol byl nižší. Igor nyní nejel naplno, aby záběry byly co nejlepší. TQ má na finále Igor. Především spolupráce s Janem Petrem byla v této jízdě skvělá. Držel se za mnou a záběry budou poměrně vydařené.

Formule 1 – opět zradila technika Frantu Kačírka a nedojel. Lukáš Ansmann vítězí a poráží i Zdeňka Hanzlíka. Vláďa Čížek nyní třetí a i on si vylepšil nájezd. TQ má Lukáš Ansmann.

Hobby – zde se příliš nezměnilo. V první skupině opět výborně Michal Pulščák, ve druhé pak Lukáš Ansmann. TQ  této kategorii zaujme na startu Michal Kneys.

TC Open – TQ si vybojoval Michal Blahovský. V A finále budou i němečtí jezdci. C finále bude startovat z první pozice Jiří Mašek, v B finál pak Michal Kneys. Vývoj v jednotlivých skupinách byl hodně podobný. Na konečné pořadí se podívejte do galerie. Jsou tam nafoceny výsledky po kvalifikacích u všech kategorií. Je zbytečné to zde rozepisovat. Navíc jsem se nyní věnoval stříhání onboard záznamů. A že to byla práce vybrat to nej…

Kometáře vedou Honza Blahovský společně s Petrem Sedláčkem. Střídají se. A za malou chvíli jdeme na finále. To nám to pěkně běží. Žádné prostoje. Klid na tribuně, klid v depech. Ale uvidíme, co se bude dít na finále.

 

Finále 1

GT – první finále s kamerou na čele. Natočil jsem nyní spodní část trati a v dalším finále přijde na řadu horní část. Jinak Igor Vlahovič vítězí naprosto v pohodě. Druhý dojel v klidu Jan Petr.Toho Igor předjel jednou. Třetí Dodo Ťažký. Jeho model se bude zcela jistě vyjímat na onboard videu.

Formule 1 – Franta Kačírek s náskokem kola první. Smůla z kvalifikace se jej možná pustila. Zdeněk Hanzlík druhý a ten opět s dostatečným náskokem před třetím Lukášem Ansmannem. Ten měl krátký výpadek v jízdě. Finále bylo natočeno.

Hobby – zde se pojede vždy jen jedna skupina. Natočím až druhé kolo. A to z galerie. Jak se dalo očekávat, vítězem první jízdy se stal Michal Kneys. Lukáš Ansmann druhý,třetí Michal Pulščák. A co junioři ? jak si vedli ? Jan Pulščák sedmý, Jakub Kneys devátý.

TC Open – C finále ovládl Petr Pšondr. Ten jezdí i buggy v Hrotovicích. Mirek Novák za ním, třetí pak Jirka Mašek. B finále dopadlo následovně: Honza Vláčil, David Čermák a Michal Kneys. A to Radovan Bryx vedl. Ale chybička se vloudila. Ačko jsem natáčel z galerie a stálo to za to. Trochu nervózní start. Pak již celkem klid. Michal Blahovksý nezklamal moje očekávání a vítězí. S náskokem kola před soupeři Davidem Kuklou a Petrem Sedláčkem. Na záznamu je pohled  na každý model a také na tribunu jezdců.

Igor Vlahovič drží po prvním kole finále BEST LAP a nájezd 26 okruhů. Jinak micro kamerka je na čele podstatně lehčí a pohodlnější. Ale má mnohem menší záběr jako Panasonic Ultrazoom. Ale to pohodlí.

 

Finále 2

GT – opět hladké vítězství Igora před Honzou Petrem. Tímto se Igor Vlagovič stává vítězem kategorie GT. Třetí bude Dodo Ťažký. Nováček kategorie Jožo Nováček bude dnes čtvrtý.

Formule 1 – vítězem této jízdy je Lukáš Ansmann. Pokud ještě jednou takto zajede a nechá za sebou Zdeňka Hanzlíka a ostatní, bude celkovým vítězem.

Hobby -pořadí stejné jako v první jízdě na prvních dvou místech. A Michal Kneys se stává vítězem této pohodové kategorie. Druhý bude Lukáš Ansmann. Třetí v této jízdě Patrik Šerina.

TC Open – C finále: jiné pořadí a vítěz jízdy Jirka Mašek rozhodlo o tom, že o celkovém vítězi rozhodne poslední finále. B finále: také se prohodilo pořadí na Čermák, Vláčil a Kneys. I zde se bude rozhodovat. A finále:Michal Blahovský se stává vítězem této kategorie. Za ním pak dojeli Petr Sedláček a David Kukla. Velmi napínavé finále.

Trochu se nám sešeřilo a pořadatel musel nažhavit další halogeny.

 

Finále 3

GT – jako přes kopírák. Jízdu Igora nazval Honza Blahovský spanilou. A tu natáčel Martin Jansa a jeho záběry poslouží k vytvoření zajímavého sestřihu tak, jak by mohla vypadat jízdy ONE LAP na Masarykově okruhu.

Formule 1 – Lukáš Ansmann se stává vítězem této kategorie. Pomohlo mu k tomu jeho druhé vítězsví. Na další pořadí si počkejte na vyhlášení výsledků. Nechám Vás napínat.

Hobby – i zde máme vítěze. je jím v pohodě Michal Kneys. Ale to už jsem psal dříve. I tady si počkáme na foto vítězů. Každopádně tato kategorie je pohodová a umožňuje start začátečníkům a pokročilým. Pravidla jsou nastavena.

TC Open – tak zde výsledky v jízdách a vítězové skupin. C finále: Jirka Mašek, Mirek Novák, Petr Pšondr. Vítězem Cčka tedy Jirka Mašek.  B finále: vítězem je.. Raději si počkám na oficiální výsledky. Jízda: Michal Kneys, David Čermák, Jan Vláčil. A finále: tak zde je vítěz jasný – Michal Blahovský. Poslední jízda dopadla: Michal Blahovský, Martin Wunsche, Jan Domanský. Výsledky za malou chvíli.

 

A závod je za námi. Asi čekáte na verdikt po tété závodní akci. Takže vyplatilo se mi jet 240 km na závod do“dalekých“ Čech ?

– ano vyplatilo a proč ?

– závod měl spád, neměl prodlevy

– pohodová atmosféra po celý den. Nezaznamenal jsem výlevy zlosti, přílišné emoce atp.

– vedení závodu na úrovni. Komentáře pro jezdce i diváky, hlídání stylu jízdy a občas napomenutí. Hlídání pozice nasazovačů

– občerstvení k dispozici, ubytování a další služby přímo v areálu

– tribuna pevná a pro 10 jezdců naprosto v pohodě. Snad jen ji příště umístit tak, aby nehrozil kontakt s basketbalovým koši

– ozvučení všude jasně slyšitelné

– starost o dráhu mezi jízdami

– odstranit stud pořadatele 🙂 a nebát se být více iniciativní

 

Možná se divíte, že jsem nic závěžného nenašel. Ovšem na první závod v pořádku. A když to vedou kluci z RC Trutnov, nemohlo to ani jinak dopadnout. Já byl prostě spokojen. Pokud sami najdete chybičky nebo vylepšení tohoto závodu, pište pořadateli Domanský Profimodel a ten sjedná zcela jistě nápravu.

Ještě Vám sdělím vítěze víkendové jízdy s autem Peugeot, který je součástí losování. když jej vyhrají němečtí kolegové, jsem zvědav, jak se to bude řešit :-).

Videa budou částečně ještě dnes před plnocím zbytek zítra dopoledne.

Závodům zdar !!!!

Auto na víkend získal Honza Petr !! Gratulujeme.

 

Na závěr bonusové video z jízdy finále World GT. Nejlépe celá obrazovka. Tak nějak to bude vypadat na ONE LAP v březnu. Toto je první pokus…

 

Vytvořil jsem i anglickou zkrácenou verzi.

 

ZDE najdete oficiální reportík a výsledky závodu.