Mibosport Cup 28.1.2012 online

Igor Vlahovič


Dnešní den se jedou až tři větší závody v republice. Kromě tohoto pak Xray Nosram Challenge v Holešově a v Praze. Vybrat si je někdy těžké a můžete být pouze na jednom místě. Já si vybral Mibosport. proč právě tento závod ?

Protože jsem nejel hrozně dlouho s modelem Tamiya TT-01E závod a Tamiya Cup je naprosto ideální, zvolil jsem dnes tuto kategorii. Navíc přibylo nových jedzců a já jsem zvědav na jejich umění. A když k tomu připočtu opětovné točení z vlastního pohledu, bude o zábavu postaráno. O karamboly zřejmě nebude nouze.

Auto je po posledním rychlostním testu v pořádku a připraveno na dnešní závod. Kluci vedle mě po ránu špekulovali nad výkony motorů Johnson a Mabuchi 540. Dále pak ladili svoje monoposty. Hodně se toho kolem mne děje.

Konkrétně do kategorie Tamiya Cup přistoupil nový jezdec a dnes jede poprvé. O to bude dnešní závod v ní zajímavější. Já dnes jedu převod 55/28 a na motoru jsem naměřil po 5. minutách tréninku ca 86°. Což je normální teplota pro Johnson motor. V případě potřeby snížím pastorek na 25 zubů. Jedu regulátor TEKIN FX-R a LiPo Nosram 2S 5600 mAh. Jsem zvědav na své soupeře.

Trénink na tribuně probíhá v plném proudu. Je to opět řízené a Vojta Novický vyzívá jezdce k registraci. Radek Bok řídí trénink a Michal Bok zajišťuje prodej náhradních dílů a vše ostatní.

Dnes na závod zavítal Juraj Hudy. S ním jeho kolegové ze Slovenska. Nechybí známá jména, včetně Radka Fleka, Marka Černého. Početná bude opět kategorie buggy. Není potřeba jmenovat všechny jezdce do závodu přihlášené. Stačí navštívit MyRCM.

Jestli bude opravdu 12 jedzců v kategorii Tamiya Cup a pojedou všichni naráz, tak je zaděláno na opravdu zajímavé video. A co více – začínají převažovat karoserie Mazda RX7 v závodí GT verzi.

Já projel TTčko podruhé. Tentokráte s otupenými předními koly sekundovým lepodlem. Auto je nyní mírně nedotáčivé, ale nezařezává se do koberce. Velmi příjmené svezení. Pro mne po delší době oddychová záležitost. Celkem se těším, až do tohoto podvozku vrátím motor LRPX12 3.5T a projedu jej na okruhu v Brně. Bude to pro tento LOWEND podvozek druhý zátěžový test s mnohem lepším videozáznamem.

Za malou chvíli skončí ranní trénink, proběhne rozprava a pak začne závod. Bude opět hodně skupin.

Rozprava proběhla opět v 9:00 hodin a start závodu bude přesně v 9:15.

 

Kvalifikace 1

Buggy 2WD – dnes jako i dříve bude Vojta Novický komentovat každou jízdu. Kája Novotný vítězí před Jozefem Nováčkem. Tato skupina je opět s malou účastí. Mnohem větší zájem je o buggy 4WD. Nutno podotknout, že Kája najel o dvě kola více jak druhý nejlepší.

Buggy 4WD – počas této kategorie se opravoval koberec na onroad dráha. Tři skupiny 4WD buggy je standardem. Matěj Šulc ke konci jízdy opustil offroad trať a skončil na onroad úseku. V první skupině byl úspěšný Kamil Řečínský. Druhá skupina bez prodlev nastoupila na tribunu a ihned se startovalo. Ještě před jízdou kontrola nasazovačů. To je důležité. V této skupině jede Erik Margony, Marcel Dostál a další jezdci. Vítězem druhé skupiny nyní Marcel Dostál. Celkově druhá skupina byla hodně vyrovnaná. Třetí skupinu navštívil Juraj Hudy a další zkušení jezdci této kategorie – Radek Flek, Kája Novotný, Jiří Mára, Jarda Kopecký, Václav Strupek. Zde uspěl Kája Novotný.

Formule 1 – jedna skupina dnes a v ní opět hodně rychlý rakouský jezdec Horst-Reinhardt Ernst Horst. Ten dnes nebude mít zřejmě konkurenci a pojede svůj vlastní závod.Nyní však jízdu nedokončil. Na prvním místě dojel Milan Cendelín před Jardou Sattlerem a Jirkou Grochem.

Tamiya Cup – první jízdu jsem natočil z vlastního pohledu. Pak se zaměřím zase až na finále. Na videu uvidíte jízdu, stopu. Pouze dvě místa jsou mimo záběr. Ale jinak je vidět vše co se děje na dráze. Na finále pozici kamery doladím. Já jsem tedy zvítězil, najel jsem o dva okruhy více jak soupeři. A i průměr kola a best lap byly o dvě sekundy lepší. O druhé místo bojovali Dušan Růžička a Miloš Pokorný. Nakonec Dušan zabojoval a výkon si pochvaloval. Pole za mnou je však hodně vyrovnané. A v této jízdě bylo i málo kolizí.

TC Open – čtyři skupiny jezdců. Ta první v pořadí byla hodně ostrá a nejlépe z ní vyšel Marek Kovář. V té druhé pak Václav Sauer nechal za sebou Davida Kuklu nebo třeba Jana Domanského. Třetí skupina měla také svého favorita – Tomáše Liptáka a navíc byla plná zahraničních jezdců (SK, AT). Všichni byli zvědaví na poslední skupinu TC Open. Bude opět Marek Černý v popředí ? Sekundovat mu budou Mario Sowka, Radek Flek, Juraj Hudy, Jiří Mára a další. Na konci jízdy byl vítězem Patrik Gollner. U této jízdy proběhly i emoce jako by se jelo už finále. Marek Černý dostal napomenutí za předčasné opuštění tribuny. Myslím, že finálovou jízdu TC Open natočím – aspoň jednu určitě.

 

Kvalifikace 2

Buggy 2WD – Kája Novotný opět vítězem s náskokem kola před Václavem Strupkem. Tomáš Holický třetí.

Buggy 4WD – zde se v první skupině opět blýskl Kamil Řečínský. Za něj se nyní zařadil Jáchym Kovář. Zatímco jela kvalifikace buggy, opravoval se koberec na cílové rovince na onroad trati. I to můj aparát zachytil. Tři jezdci v druhé skupině
v 16. kolech – Erik Margony, Dominik Mašek a Marcel Dostál (takové bylo i pořadí). Vojta opět připomenul, že předčasný odchod z tribuny bude trestán. Pořadí v další skupině se neustále měnilo. Radek Flek, Jiří Mára, Václav Strupek – takové bylo průběžné pořadí na prvních pozicích. Ale jednou špatně doskočíte, ležíte na střeše a ztrácíte. Nakonec vítězí Jiří Mára.

Formule 1 – Dušan Růžička dnes ještě nejede tuto kategorii, ale podvozek již má a chybí mu jen elektronika. Horst-Reinhardt Ernst nyní vítězí, ale nedominuje tak, jako na minulém závodě. Jeho jízda byla hodně nervozní. Ovšem druhá pozice Patrika Maňouška se stejným nájezdem je úspěch. Jarda Sattler byl další, který dokázal s prvními držet krok.

Tamiya Cup – zde jsem si opět užíval pohodovou jízdu. Navíc bylo nyní více kolizí a já musel trénovat postřeh. Ale všemu jsem se v pohodě vyhnul. Auto jede prostě výborně. Za mnou dojel Tomáš Coufal a s nájezdem 16 kol to pak za ním bylo hodně našlapané. Jen Matěk Kovář ztrácel poněkud více. Dušan Růžička nyní nezabodoval.

TC Open – zde nám první skupina ukázala opět trochu drsnější jízdu. Nasazovači měli práci a na prvních místech dojeli oba Kovářové. Další skupina byl již klidnější. Byla hodně vyrovnaná a vítězem nyní David Kukla. Horst-Reinhardt Ernst dojel jako druhý. Tomáš Lipták obhájil prvenství z předchozí jízdy před Manuelem Singerem a Martinem Mihalikem. Poslední skupina druhého kola kvalifikace probíhal v době, kdy já si dával výbornou polévku, Pouze jsem slyšel občas pořadí, a to výsledné jsem si prohlédl po příchodu do depa – Radek Flek, Juraj Hudy, David Němček a navíc slyšel, že jízda byla hodně neohleduplná. Už se těším na finále a jak ho budu natáčet.

Závod jede svižně. Vojta Novický nedělá prodlevy a díky tomu jsme již skoro u finále.

 

Kvalifikace 3

Buggy 2WD – Kája Novotný nebude mít přemožitele zřejmě i ve finále. Kája měl 2 sekundy náskok před Mario Sowkou Tomášem Holickým. Všcihni najeli 16 okruhů. TQ Kája Novotný.

Buggy 4WD – Řečinský, Kovář, Hrubeš bylo pořadí v první skupině. Zde se pořadí příliš neměnilo. V druhé skupině si polepšil vítěznou jízdou Dominik Mašek před Erikem Margonym a Marcelem Dostálem. I zde to na prvních místech je hodně podobné. Ve finále A bud jistě Jiří Mára, který nyní zvítězil. Do A finále se kvalifikovali další jezdci jako Kája Novotný, Radek Flek, Tomáš Holický, Václav Strupek, Jarda Kopecký či Martin Mihálik. TQ Jiří Mára.

Formule 1 – zde TQ má Horst-Reinhardt Ernst z Rakouska. Dvě vítězné jízdy k tomu stačily. Ale Patrik Maňoušek skoro celou jízdu vedl. Ve finále to bude pro Ernsta soupeř. Do třetice to bude Jarda Sattler.

Tamiya Cup – TQ patří dnes mně. Ale Patrik Maňoušek se zlepšil a sice se ztrátou, ale v jednom kole dojel za mnou. Za ním pak Miloš Klaus. Finále již budu natáčet a bude to zajímavá podívaná. Já to prostě tuším. Zde se ukáže jezdecký umění.

TC Open – ta skupina, kterou nasazuji je opravdu zajímavá. jede v ní i Miloš Klaus, který jede šasi postavené z mnoha jiných podvozků. O kolize není nouze. Z těchto jezdců se nidko do A finále nekvalifikuje. Z další skupiny se zřejmě do Ačka také nikdo nedostane. Ale Vašek Sauer zajel podruhé vítězno jízdu. Kdo se dostal do Ačka a kdo má TQ pozici ? Z předposlední skupiny se do A finále zřejmě někdo kvalifikuje. Tomáš Lipták opět vítězí. Dobře zajel i Michal Blahovský. TQ Tomáš Lipták a níže máte TOP 10 jezdce (jízda byla opět hodně vypjatá !!!):

Lipták Tomáš SK
Gollner Patrick AT
Mára Jiří CZ
Flek Radek CZ
Mihalík Martin SK
Nemček David SK
Sowka Mario AT
Blahovský Michal CZ
Hudy Juraj SK
Kopecký Jaroslav CZ

 

Finále 1

Buggy 2WD – o jednu sekundu porazil Václav Strupek Káju Novotného. Mario Sowka se ztrátou kola třetí. Tak to bylo první jízda 2WD buggy.

Buggy 4WD – před startem první skupiny Vojta Novický ještě ujasnil pravidla a jak bude probíhat případné STOP and GO. Pak se již startovalo. C finále ovlád Vladimír Šulc. B finále naopak Domink Šulc. A finále jsem natočil a večer bude k dispozici. Krásná podívaná a poměrně čistá jízda všech a navíc napínavá. Radek Flek chyboval a přišel o vedení. Nakonec pořadí Jiří Mára, RAdek Flek, Kája Novotný.

Formule 1 – před startem se upravilo místo pro STOP nad GO a pak se mohlo startovat. Horst-Reinhardt Ernst vítězí v první jízdě. Patrik Maňoušek soupeřil s Jardou Sattlerem. Nakonec Patrik úspěšnější. Ernst dal soupeřům kolo.

Tamiya Cup – kamera opět na čele. Uvidíte hodně podobnou chybu, jako minule na Formuli 1, kdy jsem přejel do protisměru a nevěděl jak dále. Dnes to bylo v pohodě, bez nadávek a ztrátu jsem ani nepocítil. Druhý dojel Patrik Maňoušek, kterého jsem předjel o jedno kolo. A pak Tomáš Coufal. Ten byl i delší dobu na druhé pozici. Na záznamu pak předjíždím postupně jezdce o kolo. Prostě jsem si to užíval.

TC Open – D finále: zde uspěl Karel Štěpánek, který, pokud se nemýlím, jezdí stále podvozek Tamiya TRF. C finále ovládl Werner Schmitzer před Jardou Valou a Honzou Domanským. B finále a zde se roztrhal na několika místech koberec. Při jízdě se to snažili opravit. Někdo to hodně rozškubal. Jinak pořadí Igor Lipták, Blazej Orlowski,Matěj Řehák. A finále bylo v objektivu kamery. Před tím se musel opravit roztrhaný koberec. Krásná jízda, kde z vedení odstoupil Tomáš Lipták. Nahradil jej Jiří Mára, který pak chyboval a do cíle první dojel Patrick Golllner.

 

Finále 2

Buggy 2WD – zde bylo pořadí po dojetí naprosto stejné na prvních třech místech. A tak zde je o pořadí již rozhodnuto a vítězem je Vašek Strupek.

Buggy 4WD – C finál: tím, že nyní zvítězil Jiří Hrubeš, pak zde není o vítězi rozhodnuto. B finále: zde je vítězem Dominik Šulc. Pořadí na prvních místech bylo stejné jak minulou jízdu. Juraj Hudy tedy celkově druhý v tomto finále.  A finále již bylo natočeno a dnes jsem se rozhodl natočit každé A finále minimálně jednou. Na řadě byly toto kolo i Formule 1. Pořadí po jízdě v A finále: Jiří Mára, Radek Flek, Kája Novotný. A tady máme vítěze – je jím Jiří Mára.

Formule 1 – Patrik Maňoušek přidal na převodovém poměru a zrychlil. Ale na vítězného Hornsta neměl. Musel si zvykat na rychlejší model. I tak celkové druhé místo v F1 je úspěch. O třetím místě zatím není rozhodnuto. Nyní dojel třetí Jirka Groch.

Tamiya Cup – zde máme vítěze v mé podobě. Druhý je již 100% Patrik Maňoušek. Třetí místo je opět otevřené. Může tam být například Dušan Růžička. Nyní bylo více narázů. Já jsem se všem celkem vyhnul. A měl jsem i trochu štěstí.

TC Open – D finále opět masakr. Neskutečná podívaná. Standa Malý zvítězil a není zde o vítězi rozhodnuto. C finále: zde až na třetí místo bylo pořadi stejné a máme zde vítěze: rakušana Wernera Schmitzera. B finále: Blazej Orlowski nyní první před Igorem Liptákem. Adam Dubák třetí. Není tedy rozhodnuto. Počkáme se ještě. Před A finále hrála úvodní melodie. Mezi tím v našem depu bylo veselo. Patrick Gollner se stává vítězem této kategorie celkově.

Před námi je poslední kolo a já jdu natočit finále Buggy 2WD.

 

Finále 3 – letem světem jako vždy

Buggy 2WD – pořadí Kája Novotný, Mario Sowka, Tomáš Holický. Vítěz celkově Václav Strupek.

Buggy 4WD – C finále: Vladimír Šulc, Radim Kubina, Jakub Kratochvíl. Vítězem C finále je Vladimír Šulc. B finále: Juraj Hudy, Kamil Řečinský, Vojta Flek. Vítezem je Dominik Šulc. A finále: Kája Novotný, Radek Flek, Václav Strupek. Vítězem Ačka Jiří Mára.

Formule 1 – zde je vítězem Horst-Reinhardt Ernst. V jízdě, kde již Ernst nestartoval bylo pořadí Patrik Maňoušek, Jiří Groch, Martin Janíček.

Tamiya Cup – zde jsem se po startu propadl až dozadu. Pak jsem postupně jezdil za soupeři a tlačil na ně. Pokud nejedete nefer a čekáta na chybu (a soupeř drží stopu), je to zábava. Pořadí: Miloš Klaus, Dušan Růžička, Tomáš Coufal. Vítězem jsem dnes tedy já.

TC Open – D finále: Standa Malý, Marek Kovář st., Marek Sova. Vítěz je Standa Malý. C finále: Robert Fürst, Jarda Vala, Ivo Gomík. Vítěz: Werner Schmitzer. B finále: Blazej Orlowski, Adam Janovič, Matěj Řehák. Vítězem Bčka je Blažej Orlowski. Před A finále se ještě opravoval koberec, aby jízda proběhla bez potíží. Pak to dopadlo takto: Patrick Gollner, Jiří Mára, Mario Sowka. Vítěz této kategorie: Patrick Gollner.

 

Jdeme na vyhlášení. Dnešní závod ubýhá dobře a konec kolem 18. hodiny je dobrý výkon.

Hlídala se čistota jízdy, komentovalo se, občas hrála hudba. Proběhly i emoce.

Já si závod užil, Tamiya TT-01E je připravena na test. Ještě po vyhlášení nahraji fotky a doma pak již zpracované záznamy.