Xray Nosram Challenge Holešov 14.1.2012 – online

Igor Vlahovič


Zdravím vás z Holešova. Dnes se ti jede další závod seriálu Xray Nosram Challenge Morava.

Předem sděluji, že model Serpent S100 je plně připraven na závod. A co více !!!
V karoserii Sophia GT je umístěn Holux GPSport 245. Hala v Holešově je prosklená, a tak zde mám příjem signálu ze satelitu. A tím pádem mohu měřit vše co potřebuji.

Mohu ihned na začátek napsat, že 5 minut první jízdy s motorem TEKIN Redline 17.5T byla pohoda a krása na pohled. Navíc po 5. minutách kroužení mi display ukázal, že jsem najel za 5 minut jízdy 1.3 km, jel maximální rychlostí 33,2 km/h a průměrnou jsem měl 13,7 km/h.

Když si přičtu k dobru fakt, že na čele dnes opět bude kamera a budou videa
z vlastního pohledu, není dnešnímu závodu co vytknout. Bude foto, bude video a zjistím mnoho informací.

Účast samozřejmě vysoká na tento seriál. V kategorii GT sice nebudu rychlík, ale chci se dnes povozit na pohodu a trochu relaxovat po náročných rychlostních testech.

Od rána jede řízený trénink a já musím ještě dát trochu BOOST na mém regulátoru. Motor byl vlažný po první jízdě.

Druhá jízda s BOOST na 8 byla rychlejší. Jel jsem rychlostí 36 km/h. Tedy jsem zrychlil a protože motor měl do 50°, na další jízdu dávám maximální BOOST. A o stupeň jsem zvýšil FEEL – tedy zrychlení. Jelikož jsem nyní jel jen 4 minuty, najel jsem pouze 1,09 km. Dnes to bude závod plný poznání.

Jinak trénink je v plném proudu. Někteří závodníci možná nedorazí s ohledem na počasí. Ale skalní příznivci tady jsou.

Další jízda proběhla s BOOST 10. A maximální rychlost se zvedla na 37 km/h. Za 5 minut jízdy byl opět nájezd kolem 1200 m. Krása. Jen GPS jsem umístil na přední sklo. Tím budu mít těžiště o něco níže a bude se auto lépe chovat. Navíc jsem dal dopředu Corally Pink a model je klidnější v zatáčkách.

Myslím si, že jsem připraven na dnešní závod. A že to bude stát za to.

Za malou chvíli skončí volný trénink a bude rozprava. A pak, pak to začne. Ještě před rozpravou se upravovala trať. Pak již Pavel Magda svolal závodníky na „pokec“.

Jinak závod můžete sledovat ONLINE (výsledky) ZDE.

Rozprava proběhla jasně a stručně. Pavel Magda a Petr Nvootný oznámili vše podstatné. A za 15 minu jedeme první kolo kvalifikací. V galerii máte aktuální foto.

 

Kvalifikace 1

Hobby – dvě skupiny na kvalifikace, pak jedna na finále. V první skupině jel výborně Tomáš Jedlička a dal kolo Milanovi Cendelínovi. Druhá skupina byla rychlejší a najela více kol. Petr Macháček sice zvítězil před Jardou Kopeckým st.. Ale o pouhou sekundu.

Stock – 4 skupiny jezdců. V každé se opět najde lídr skupiny. Martin Marek vs Dušan Vičánek například v té první. Nakonec to byl Dušan, který najel 15 okruhů. Ale pozor !!! V další skupině najel Tomáš Marek 20 kol. Nadělil Petrovi Zvejškovi a dalším ve skupině více jek jedno kolo. Pak jela skupina s Toníkem Pospíchalem, Oldou Grochem, Karlem Novosádem. A nechyběl v ní ani Jirka Pavlovec, který po ránu řešil technické problémy s modelem. Zde Martin Bábovský ml. dal všem najevo, že bude nejlepší. Ostatní najeli shodně 17 kol. V další skupině zajel 20 kol Petr Novotný jako jediný ve Stock kategorii. i když Martin Bábovský st. byl skoro na tom samém nájezdu. Zdeněk Zikmund již mírně ztrácel.

Modified – dvě skupiny této nejrychlejší kategorie. Václav Sauer s nájezdem 20. kol se ujímá vedení. Před Tomášem Juřicou a Jardou Valou. Druhá skupina byla o něco rychlejší. Marek Černý opět králem koberce. Byl nejrychlejší. Ale to se dalo očekávat.

World GT – zde jsem poprve zapnul kameru a GPSD modul. Když už jsem byl na tribuně, zjistil jsem, že jsem si GPS nezapnul. A tak opět cesta k autu a pak na zpět tribunu. Pak je natočena celá jízda, včetně komentáře. Na závěr jsou ukázány výsledky jízdy. Dojel jsem s 100g zátěži v karoserii druhý s nájezdem 20 kol. Petr Rovný byl první a Miroslav Dolanský, kdyby neskončil, byl dojel s Petrem. Já se zátěží a jízdou nikoliv naplno jsem si v klidu kroužil. Ono mít 100g navíc je hned poznat. Ale nakonec jsem zajel hezký výsledek, který by mohl postačovat na třetí místo celkově. Ale uvidíme. Najel jsem 1,28 km a moje maximální rychlost byla 34,8 km/h.

Formule 1 – i zde byl dvě skupiny. První ovládl Milan Cendelín. Druhou pak Petr Novotný před Sašou Žvakem a Tomášem Brodským. Jede se na nejlepší zajeté kolo a nikoliv na nájezd kol.

Já jdu zpracovat první video. A že bude stát za podívání není pochyb.

 

Kvalifikace 2

Hobby – Igor Andrýsek opět neuchladil regulátor Tamiya 101BK a dojel druhý za Tomášem Jedličkou. Tomáš zjevně nedá nikomu jinému ve skupině 1 šanci. Ve druhé zabodoval Roman Štalmach. Nadělil dvě kola Jardovi Kopeckému st.. Ovšem Jarda dokázal pojel Petra Macháčka. Takže v Hobby celkem změny.

Stock – jak to dopadlo v tomto kole ? Dušan Vičánek za sebou nechal Martina Marka. Jinak Pavel Magda opět komentuje a hlídá jízdy. Navíc upozorňuje jezdce na to, že minuli smyčku. A třeba i 3x za jízdu. Tomáš Marek si drží nájezd 20. kol. Nestačí na něj ani Rudolf Ševčík. Pavel Martinec se výsledkem přiblížil mladému Martinu Bábovskému. V poslední skupině opět v čele Petr Novotný před Martinem Bábovským a Zdeňkem Zikmundem. Zdeněk bude chtí být v A finále a možná aspiruje i na bednu. Ale takových je více, že.

Modified – Vašek Sauer opět první. Najel 20 kol a za ním to bylo již velmi vyrovnané. Soupeři však měli o kolo a více ztrátu. V další skupině jede i Michal Abrahámek. Tentokráte si šel auto dát na dráhu před startem sám. Jinak to dělá Petr Rovný. Ale když zapomene, Michal nejede. Tentokráte Marek najel 21 kol. A společně s ním Jakub Šimurda a Jarda Kopecký. Michal dojel poslední za Pavlem Novotným.

World GT – zde jsem opět natáčel. Nyní jsem však jel bez GPS a tudíž měl auto o 100g lehčí. A hned to bylo poznat. Navíc jsem trochu přitvrdil na jízdě a ihned se držel (ale až od půlky) Petra Rovného. Ostatně video bude důkazem. Před startem položil jeden z nasazovačů hrazení. Ano tento záznam bude zajímavý taktéž !!! V minulé jízdě jsem vyjel cca 1300 mAh. A to s motorem TEKIN Redline 17.5 s BOOST 10 a FEEL 6. Což je hodně dobré a teplotu motoru neřeším.

Formule 1 – David Fráňa zajel výborně v první skupině. Ovšem kolo za 16 sekund není dostačující na špičku. Petr Novotný zajíždí kola pod 15 sekund. Před Sašu se dostal Tomáš Brodský svým best kolem. F1 budou ve finále hodně napínavé. Už jen faktem, že se jede celý čas bez možnosti škrtání.

 

Kvalifikace 3

Hobby – Igor Adrýsek konečně zajel a regulátor jej zřejmě nezradil. Poprvé se mu podařilo nechat za sebou zatím Tomáše Jedličku. Roman Štalmach dal soupeřům najevo, že se svým 2WD strojem bude asi ve finále kralovat. Petr Macháček, Jarda Kopecký budou bojovat o další místa.

Stock – zde měli také piloti poslední šanci na najetí lepšího výsledku. Pavel Magda neúnavně komentuje jízdy a hlídá čistotu. A to je jen dobře. Ve zkratce, kdo se ve skupině vyšvihl. Dušan Vičánek potvrdil rol lídra v první skupině. Dále Tomáš Marek trochu aspiruje do A finále. Pavel Martinec pojel Oldu Grocha a kolegy ze skupiny, ale takový nájezd, jako Tomáš neměl. TQ získal Petr Novotný. Přesné a podrobné výsledky najdete na odkazu výše.

World GT – zde to byl čistý souboj o setinky mezi mnou a Petrem Rovným. Oba
v jedné sekundě po celou dobu jízdy. Nalonec TQ má Petr Rovný. Já jel opět bez GPS a auto je klidné a jede krásně. Motor 17.5 TEKIN Redline jel nyní na BOOST 10 a FEEL 8. Nemá již rychlostní rezervy, ale stačí to. Musím však jet pořád bez chyby a čistou stopu. Tato jízda byla opět natočena !!!. Jinak pochvala pro Jana Kupského, který již jede čistě a pouští. Ale to platí i pro ostatní. Dnes je tato kategorie pohodová.

Následuje malá přestávka.

 

Finále 1

Formule 1 – B finále Karel Novosád vítězí s nájezdem 16 kol. Takový počet najeli ještě Jirka Kunz a Tonda Pospíchal. A finále bylo hodně vyrovnané a 3 jezdci dojeli velmi těsně. Saša Žvak společně s Petrem Novotným a za nimi Tomáš Brodský. Ten ztrácel jen sekundu. A to máme před sebou ještě tři takové jízdy. Jezdci budou do další jízdy startovat tak, jak dojeli nyní.

Hobby – Roman Štalmach vítězí. Petr Macháček druhý, ale s více chybami. Jarda kopecký nestačil na třetího Tomáše Jedličku. Přitom čas na kolo ukazuje, že s nimi jede stejnou partii.

Stock – C finále a Toník Pospíchal nejstarší v tomto finále. Pak tam by ještě Karel Novosád. Karel vítězí. B finále – zde se kvalifikoval Olda Groch. Opět jeden
z nejstarších jedzců v závodě. S tímto finále  se musel smířit i Jirka Pavlovec či Mira Dolanský, Zde vítězí Zdeněk Kaška. Mira Dolanský byl jediný, kdo s ním držel krok. A finále – zde se kvalifikovali oba Markové. A Tomáš Marek dokonce na druhé místo za Petra Novotného. A hned po strartu tlačil na Petra a pak se ujal vedení. A pak neskutečný vláček – Bábovský st., Vičánek, Martin Marek, Novotný. Pěkné, pěkné. A Tomáš Marek vítězí !!!

Modified – dvě finálové skupiny. Jarda Vala startuje z první pozie v B finále. A svoji pozici v této jízdě uhájil. Jirka Cigánek a Tomáš Juřica pak měli společný souboj za Jardou. Do A finále se dostal i Vašek Sauer. Marek Černý v klidu na prvním místě. Druhé a třetí místo ? Jarda Kopecký a Libor Vévoda.

World GT – hned po startu se odpoutali Petr Rovný a Igor Vlahovič. Celou dobu jel Igor za Petrem a čekal na chybu Nedostavila se. Soupeři o kolo zpět pouštěli, Pavel Magda to hlídal a komentoval. prostě parádní finále, které by mohlo být vzorem. přirozeně bylo natočeno z vlastního pohledu. A je na co se dívat.

Formule 1 – B finále a opět první Karel Novosad. Toník Pospíchal se vztekal na tribuně a já to zrovna nenatáčel. Ale Markovi bratři mají Go Pro a budou videa
z jejich statické kamery, která vždy mířila na dráhu. A finále byla dokonalá řežba. Z té vytěžil Petr Novotný. Žvak Saša a Tomáš Brodský za ním a stále v jednom kole. Krása, ale mohlo by to být čistější.

 

Finále 2

Hobby – nejprve řež mezi Romanem Štalmachem a Petrem Macháčkem. Roman ale nakonec opět vítězí. Údajně jede v modelu silný motor. A umí ho ukočírovat. Jarda Kopecký st. vybojoval třetí místo a je zpět ve hře o bednu.

Stock – C finále a jeho králem byl nyní Michal Kubina. Prohodil si pozici s Karlem Novosadem z první jízdy. Pavel Ryšavý dojel třetí. Zde tedy není o vítězi rozhodnuto. B finále měl pod kontrolou Laďa Lebánek před Zdeňkem Kaškou. Ani zde tedy není rozhodnuto o vítězi celkově. Před startem A finále jsem již tvořil video z A finále GT. Vlastní pohled a opravdu se povedlo. Mezi tím Tomáš Marek opět v čele. Pak se s Petrem Novotným tahali o prvenství. Nakonec se radoval Petr Novotný, protože Tomáš příliš často chyboval. Třetí Martin Bábovská st..

Modified – v B finále si Jarda Vala pojistil první místo celkově v tomto finále. A finále s přehledem a klidem profík Marek Černý, za ním dojeli Jarda Kopecký a Kuba Šimurda. Zatímco první a druhé místo je jasné, třetí je stále ve hře.

World GT – tak zde opět krásná a čistá jízda. Tentokrát na je videu zachycen záznam, kde Mirra Dolanský tlačí na Igora Vlahoviče. Ale ten, jak v první jízdě Petr Rovný, odolal tlaku a vítězí. Tím je pořadí na bedně zcela otevřené. Igor jede zřejmě nejslabší motor v této skupině. Ale může jet naplno a nemusí se omezovat. Opět se bude na co koukat.

Formule 1 – Tonda Pospíchal v této jízdě ukázal záda soupeřům. Blahopřejeme.
V A finále si to mezi sebou opětv vyříkávali Novotný, Žvak a nyní do třetice Fráňa David. Tomáš Brodskáý až čtvrtý.

Ze záznamů od bratří Marků vytáhnu ty nejlepší starty, nehody atd. a udělám slow motion preview. Ale to bude doplněno do reportu až zítra.

 

Finále 2 – letem světem

Hobby – pořadí: Štalmach, Macháček, Jedlička. Vítězem je Roman Štalmach

Stock: C finále: Kubina, Novosad, Ševčík. Vítězem tohoto finále je Michal Kubina. B finále: Dolanský, Kaška, Lebánek. Vítězem Bčka je . A finále: opakoval se start a Tomáš Marek dostal napomenutí: Novotný, Marek Tomáš, Bábovský st. Vítězem je tedy Petr Novotný.

Modified – B finále: Juřica, Vala Vévoda. Vítězem je Jarda Vala. A finále: Černý, Šimurda, Vévoda. Vítězem je Marek Černý.

World GT – zde to bylo napínavé od začátku do konce. Vedl Petr Rovný, pak jsem jej předjel já a ujal se vedení. Pak na mne tlačil Mirra Dolanský, ale nasazovač je nenasadil a pak Mirra skončil. Já jsem si pak pohlídal druhého Petra Rovného za sebou až do konce. Vše je na záznamu. Ale bylo tam hodně napětí. I já jsem měl štěstí. Vítězem GT je Igor Vlahovič s motorem TEKIN Redline 17.5T.

Formule 1: Tonda Pospíchal opět v ráži. Byl slyšet až na mé redaktorské stanoviště. Nakonec se stal vítězem všech jízd Petr Novotný. Dále pak Saša Žvak a Tomáš Brodský.

 

Závod je za námi. Parádní závodní den. Já jsem stanul po delší době na stupni nejvyšším a Serpent S1000 po nehodě jel skvěle. Pavel Magda odvedl zase perfektní práci. Občas byly slyšet emoce, ale to k závodu také patří. Já se dnes na tribuně choval dobře a sprosté výrazy tuším nebyly. Ani nebyly potřeba.

Počkáme na vyhlášení, nahrajeme fotky a hurá domů. Videa budou večer.

Jediný nešvar závodu – malá účast na vyhlášení. A to jsme dnes končili ve velmi slušnou dobu.

 

Na závěr závodu sestřih toho nejlepšího z tohoto závodu. Natáčeli bratři Markové kamerou Go pro 🙂