Mibosport Cup 7.1.2012 online

Igor Vlahovič


Po delší závodní dovolené se opět hlásím ze závodu. Tentokráte prvního v roce 2012. Dnes se jede další závod seriálu Mibosport v Hrotovicích.

Příjezd na dráhu byl před 7. hodinou a parkoviště již bylo plné. To se pak postupně plnilo auty. A tím pádem se plnila i hala a její přilehlé prostory. 133 modelů přihlášených online ukazovalo nejen na super závod, ale také hodně dlouhý závod.

První věc, která mě zajímala po založení depa bylo, zda bude GPS chytat signál v hale. Bohužel signál vypadával, a tak se nezměří dnes nic. Každopádně jsem rychle vyzkoušel oba podvozky (Xray T2R a Tamiya F103RM) abych zjistil, že oba jednou výborně. Tamiya F103 s motorem SP 21,5 a převodem 3,2 naprosto v pohodě. Xray T2R s motorem SP 13,5 byl na převod 4,4 poněkud teplejší, než je moje hranice, a tak jsem šel s převodem níže. Ale jinak to jelo nádherně. 100 g na pravé straně byl však znát. V tuto chvíli je již Holux GPSport 245 z modelu ven.

Řízený trénink je potřeba již od rána a stará se o něj Radek Bok. Jinak to nejde. Obě dráhy (onroad i offroad) jsou plné modelů. Vojta Novický bude opět u časomíry. Hudební vložky jsou příjemným doplněním (hudební výběr je jiný).

Na startu budou opět zahraniční jezdci. Naše barvy však opět v převaze. Očekává se start i hvězdy Huppo Honigla. Uvidíme, zda se na start opravdu postaví.

Online výsledky budete moci sledvoat ZDE.

Rozprava přinesla opět základní informace. Bude se muset dodržovat časový harmonogram, aby vše skončilo v rozumnou dobu. Vojta Novický měl úvodní slovo a pak Michal Bok doplnil jeho informace. Pojedou se opět buggy 2WD, buggy 4WD, Formule 1, Tamiya Cup a TC Open. Zde tedy nic nového.

Je 13 skupin a pojedou se 3 kvalifikace a 3 finále. Budeme tu dnes opravdu déle. Mezi jízdami bude cca 1.45 hodiny. Dnešní report bude klasický, ale asi se při tomto počtu aut a lidí upíšu k smrti. Nicméně foto bude jako obvykle.

 

Kvalifikace 1

Buggy 2WD – pouze jedna skupina. Hupo Hönigl nezklamal a na tento závod přijel. A ihned  první jízdě ukázal, že je to pan jezdec. Zajel best time a nechal za sebou jezdce Martina Kreila (AT), Karla Novotného a ostatní. První tři najeli 14 kol. Ale skupina čítá 12 jezdců. Což je mnohem více jak minule.

Buggy 4WD – mnohem početnější kategorie. 4 skupiny a spousta jezdců. Vojta Novický bude dnes opět komentovat každou jízdu. V pauzách bude pouštět muziku. Při dnešním počtu lidí si však pořádně zapracuje. Hupo Hönigl i zde zvítězil v první jízdě. Martin Kreil, Radek Flek, Kája Novotný, Jiří Mára – tito jezdci se budou snažit o finále A. Ale je jsou i dalšé, kteří o A finále budou stát. Kompletní seznam najdete na MyRCM. Mohou to být Marek Černý, Ivo Gombík, Patrick Gollner.. Jezdců je opravdu mnoho a hodně jich je skvělých.

Formule 1 – dvě skupiny. Nakonec nebude startovat Jiří Sovoboda či Miroslav Dolanský. Ale i tak velmi slušná účast. O první místa budou usilovat Igor Vlahovič, Michal Oppitz, Jiří Rampula, Tomáš Hejtmánek. Jezdců je celkem 16. To je slušné číslo. Igor pojede motor 21.5T a oproti TOP konkurenci má nejslabší motorizaci. V první skupině zajel dobře Milan Peška a Tom Hejtmánek. V druhé zvítězil rakouský jezdec Horst-Reinhardt Ernst. Michal Oppitz druhý před třetím Jirkou Rampulou. Igor Vlahovič stál 2x u mantinelu a ještě se zaklesl do Michala. 21.5T motor je opravdu slabý a není vůbec žádná rezerva. Igor bude měnit motor za silnější variantu.

Tamiya Cup – Patrik Maňoušek vítězí. Jarda Kopecký st. druhý a pak Miloš Klaus. Ale vemte si, že z 13 aut je 8 v jednom kole. To je hodně vyrovnané. O první místa bude jistě boj, a to tuhý.

TC Open – zde bylo nejvíce jezdců. V každé skupině se našel vedoucí jezdec. Vezmeme to popořadě: v první skupině to byl Jiří Král a dále pak Jan Domanský, Manuel Singer, Adam Janovič, Petr Grof. Na start se postavil například Jirka Janoušek, Vašek Sauer. Jména si prohlédněte ny MyRCM.

 

Kvalifikace 2

Buggy 2WD – Hupo Hönigl opět první a lepší nájezd. Václav Strupek dojel druhý a vylepšil si nájezd. Ale to provedli i ostatní jezdci. Jozef Nováček, Radovan Rusinko dnes tuto kategorii také jedou.

Buggy 4WD – Matěj Šulc, Jozef Nováček, Marcuc Příhoda a Hupo Hönigl – to byi vítězové v jednotlivých skupinách. U některých došlo ke zlepšení. Jízda se nyní nevydařila Vašku Strupkovi.

Formule 1 – zde jsem dostal další šílený nápad. Upevnil jsem si na čelo fotoaparát a pokusil se natočit jízdu. Ale zalepil se objektiv tak, že se nevysunul naplno a nic se nenahrálo. Ale TC Open to jistí. I zde došlo ke zlepšení jezdců. Igor Vlahovič zrychlil s motorem Tekin RED LINE 17.5. Rychlejší však byli i Jan Havlíček, Milan Peška, Hornst Ernst. Igor Vlahovič zrychlil, ale po nárazu končí dříve.

Tamiya Cup – Petr Novák společně s Patrikem Maňouškem najíždí 15 kol. Oba tedy o něco lepší jak zbytek pole. Aleš Matyášek čtvrtý za Milošem Klausem. V tuto dobu jsem již stáhl soubor z fotoaparátu a rychle zhlédl záznam. A musím říci, že se vše zdařilo a je to maximálně autentické. Při zpracování v PC je vše dobře vidět a v záběru je nejen můj model, ale i dění kolem mne. Díky širokému objektivu.

Sundávání aparátu z hlavy je poměrně náročná operace. Není možné strhávat pásku pomalu – to trpím. Musíte rychle škubnout a pak je to o něco lepší. Ještě že mám vlasů poskrovnu. Kdybych je měl, hodně jich pozbydu.

TC Open – v tuto dobu se zotavuji z náročného natáčení a na mém čele je vidět otisk displeje. No, ale chystám se natáčet nějaké finále a ještě kvalifikaci F1. Takže dnes to bude těžký report. Mezi tím se odjela tato kategorie. Co napsat ? Petr Zvejška, Jirka Pavlovec, Ladislav Lebánek a další jezdci šli nahoru. Michal Šindelář za sebou nechal Jana Domanského. Igor Vlahovič (já osobně) jsem natáček jízdu z mého vlastního pohledu a nejlepší nyní byl Radek Flek. Ten potrápil Jirku Máru, Petra Grofa.

Večer se tedy můžete těšit na neobvyklé záznamy. Ty tu ještě asi nikdy nebyly…

 

Kvalifikace 3

Buggy 2WD – tak jsem se díval na video a krásně na něm vidím svoji jízdu. Kde jsem udělal chybku, jak mně dojíždí o mnoho rychlejší jezdci. Tímto se můžete učit a zdokonalovat :-). Za Honigla se opět zařadil Martin Kreil. TQ na start do finále bude samozřejmě mít Hupo Hönigl.

Buggy 4WD – stále na čele cítím fotoaparát, a to ho tam za malou chvíli budu mít znova. První skupina bylo velmi vyrovnaná a opět v ní zvítězil Matěj Šulc před Jáchymem Kovářem. I v ostatních skupinách se někteří jezdci ještě zlepšili. Nicméně i zde má TQ Hupo Hönigl.

Formule 1 – zde se dva jedzci z první skupiny dostali do A finále a přeskočili jak Michala Oppitze, tak i Igora Vlahoviče. TQ má Horst-Reinhardt Ernst. Dále se za něj postaví Milan Peška, Jan Havlíček. Z finále budou videa z vlastního pohledu. Z této jízdy bude také zajímavé video.

Tamiya Cup – destruction derby a diváci se bavili. Hromadné karamboly, neskutečná řež a nakonci jízdy radost u celého auta a z vítězství. Patrik Maňoušek vítězem. TQ v této kategorii má Patrik Maňoušek. Ale jednoduché to mít nebude.

TC Open – zde jsem si divolil zajít na dobrý oběd. Takže pouze sdělím, že TQ má vtéto kategorii Jiří Mára. Igor Vlahovič se kvalifikoval do finále C.  Kdo jede se mnou, bude na videu :-).

Tak a máme před sebou finálové jízdy, kde se bude dit zřejmě hodně. A budou videa…

 

Finále 1

Buggy 2WD – jak se dalo předpokládat, Hupo Hönigl zvítězil v první jízdě. Martin Kreil byl druhý a třetí Kája Novotný. Všichni piloti nakroužili 15 kol. Zbytek pole již ztrácel a najel kol méně.

Buggy 4WD – 4 finálové skupiny. D finále prozatím ovládl Petr Kristek a dal soupeřům kolo. C finále patřilo mladému Vojtu Flekovi. Pavel Otruba jedoucí s Vojtou skončil po jednom kole. B finále bylo jako každá jízda komentována Vojtou Novickým. Vojta opět hlídá čistotu jízdy. Ivo Gombík je vítězem jízdy B finále. A finále se pořádně seřadilo na startu a pak to vypuklo. Vojta komentoval jízdu a kolem dráhy byla spousta diváků. Na čistotu dohlíží i Michal Bok. Radk Bok zatím kontroloval trať na onroad, aby byla v pořádku. A finále má svého prvního vítěze: je jím Hupo Hönigl a není to žádné překvapení.

Formule 1 – B finále ovládl Miloš Klaus. Důstojným soupeřem mu však byl Miloš Saturka. A finále bylo natočeno celé a start byl chaotický a nějak moc náhle. Horst-Reinhardt Ernst vítězí. Má náskok více jak kolo před druhým Milanem Peškou a třetím Honzou Havlíčkem. Igor dojíždí 4. Michal Oppitz byl sestřelen a ztratil tak 3. pozici.

Tamiya Cup – všechny auta na startu. Při jízdě velká úmrtnost aut. Kola pryč, auto mimo kontrolu atd. Nasazovači měli hodně práce. Každopádně pro své první místo v této jízdě si dojel Miloš Klaus před Petrem Noákem a Patrikem Maňouškem. Myslím si, že toto finále natočím.

TC Open – hodně finálových skupin E, D, C, B a A. A v každém finále se něco dělo. Zatímco E finále patřilo Oldovi Grochovi, D finále se povedlo Robertu Žákovi. C finále bylo natočeno z mého pohledu a dělo se toho také nemálo. Jsem byl nejpomalejší jezdec v poli. Ale i tak jsem některé potrápil. Michal Abrahámek se podivoval, s kým že to jede finále a i rakouský jezdec Horst-Reinhardt Ernst se smál. V finále vítězí Michal Abrahámek. V B finále jsem dával mimo trať dvě auta Yokomo (Oskar Malatinsky a Adam Dubák jízdu nedokončili). Zde je vítězem Jirka Janoušek. Před A finále hrála úvodní hudba. Petr Grof dojíždí první před Adamem Janovičem. Oba jako jediní najeli 21 kol.

Já se chystám ještě natočit třetí kolo finálovek, pokud mně vyjde baterie.

 

Finále 2

Buggy 2WD – pořadí na prvních třech místech bylo jako minulou jízdu. Hupo Hönigl je vítězem této kategorie na dnešním závodě. Čtvrtý nyní Mario Sowka. Až za tímto jezdcem se pořadí mírně měnilo.

Buggy 4WD – v D finále je jasným vítězem Petr Kristek, Za ním však pořadí ještě není jisté. Druhý nyní dojel Tomáš Kristek a ten zamýchal pořadím. C finále: zde dojel první Pavel Otruba a vítězi není rozhodnuto. B finále: zde go byl Marek Černý, který se radoval z průjezdu cílovou páskou jako první. Ani zde není vítěz jasný, Před A finále opět melodie a Vojta Novický odstartoval jízdu. Hupo Hönigl se stává i zde celkovým vítězem.

Formule 1 – v B finále zvítězil Miloš Saturka. A finále špatně zajel vedoucí Milan Peška, a tak se Igor Vlahovič zaradoval ze třetí pozice nyní. Ale Jan Havlíček byl pro Igora velký soupeř. Vítězem F1 se stal dnes Horst-Reinhardt Ernst. O dalších místech se bude teprve rozhodovat.

Tamiya Cup – natočil jsem kousek finále. Nyní mi dochází baterie ve fotoaparátu a tak čelovka na hlěvě již dnes nebude a budu šetřit energii na vítěze. Ale i tak se bude na co dívat. Petr Novák se hodně radoval, že pojel Patrika. A tím pádem zde není rozhodnuto. Kdo bude vítězem tohoto závodu ? Na to si musíme ještě počkat. Třetí dojel Jarda Kopecký st.

TC Open – Olda Groch je vítězem E finále. Petr Zvejška na něj nestačil. D finále: zde také není jansý vítěz, protože nyní dojel první Tono Sloboda. Karel Štěpánek jako druhý a třetí vítěz minulé jízdy Robert Žák. Cčko patřilo opět Michalu Abrahámkovi. Na Jana Domanského měl dostatečný náskok. Igor Vlahovič jede nejpomaleji a těžko s někým soupeří. B finále nedokončil skvěle jedoucí Jarda Kopecký. Pomoc nasazovače potřeboval Vašek Sauer (dojel na 9. místě). Vítězem Bčka je Jirka Janoušek. A finále jsem pozoroval z depa. To máme u dráhy a není problém vše sledovat. Vítězí nyní Jiří Mára i zde se bude rozhodovat v poslední jízdě. Petr Grof nyní druhý a Mario Sowka třetí.

Máme před sebou ještě skoro 2 hodiny v posledním kole. A pak ještě vyhlášení.

 

Finále 3 opět ve zkratce

Buggy 2WD – Karel Novotný vítěz. Vítěze však známe – je jím Hupo Hönigl. Níže máte TOP 3 jezdce:

1. Hönigl Hupo
2. Kreil Martin
3. Karel Novotný

Buggy 4WD – pořadí celkové po poslední finálové jízdě:

1. Hupo Hönigl

2. Martin Kreil

3. Jiří Mára

Formule 1 – zde B finále nakonec celkově vyhrál Miloš Saturka. V A finále jsem měl ještě kameru na čele (tzv. čelovku) a snažil se se zbytkem baterie natočit poslední rozhodující jízdu, kde mi šlo o třetí místo. Záznam jede jednu minutu a pak naštěstí dojde baterie. Ale následující video ukazuje, jak se může zachovat pilot, který se zapomene… Vznikl záznam, který by měly sledovat osoby starší 18. let, protože závěr záznamu obsahuje normálně nepublikovatelné výrazy !!! Ale bohužel takto to někdy na závodě dopadne. V tomto videu jde nakonec o legraci (vzpomeňte si na scénku „Otevřený dopis KSČM“ v podání Tomáše Matonohy) – tak to tak berte prosím – s rezervou… Díky :-). Nejlépe sledovat po 22. hodině.

Pořadí v A finále celkově:

1. Horst-Reinhardt Ernst

2. Peška Milan

3. Havlíček Jan

Tamiya Cup – celové pořadí třech nejlepších:

1. Patrik Maňoušek

2. Petr Novák

3. Jarda Kopecký st.

TC Open – tři nejlepší v závodě:

1. Petr Grof

2. Jiří Mára

3. Mario Sowka

 

Nyní byla tato část reportu stručná, protože jsem se věnoval zpracování záznamu z Formule 1… Doufám, že to přežijete a odpustíte redaktorovi… Když jedete TC Open a o nic vám nejde, je to v klidu, že…

Dnešní závod byl dlouhý. Ale pořadatel se snažil co nejlépe to zvládnout. Foto vítězů je nyní na začátku galerie, protože bylo foceno jiným aparátem. Děkuji Miloši Klausovi za pomoc. Alespoň vidíte vítěze ihned.

Na dalším závodě naviděnou.

P.S. video z vlasntího pohledu (když se nencháte unést adrenalinem) vám ukáže mnoho zajímavého. Jak jste jeli, kde máte rezervy atd. Něco to má do sebe.