Traxxas Slash VXL Mark Jenkins Edition 1/16

Igor Vlahovič


Se společností ASTRA s.r.o jsem se dohodl v první fázi na zapůjčení RC modelů aut z jejich nabídky. Bude se jednat nejvíce o novinky a zajímavosti. Nepůjde však o testování modelu, ale prozatím o jeho představení veřejnosti. Když mi projde jakýkoliv model redakcí, ihned jej zdokumentuji, prohlédnu a co nejpodrobněji popíši ze svého pohledu.

Dnes se podíváme na první zapůjčený model, který je v měřítku 1/16, má náhon 4WD a je na elektrický pohon. Pro začátek uvádím, že se jedná o RTR sadu, takže model je továrně sestaven a pokud dodáte 4AA baterie do vysílače a můžete ihned vyrazit do terénu. Ano, právě do terénu je model určen.

Podvozek s nalakovanou karosérií, nabíječem, RC soupravou, návodem, NiMh akumulátorem je dodáván v potištěné kartonové krabici. Uvnitř je vše vyplněno polystyrénem a tak je vše dobře chráněo při transportu. Po vybalení celého obsahu najdete tyto komponenty:

– sestavený model

– karoserii nalakovanou továrně v zajímavých barvách a s potiskem (lexan)

– akumulátor 6čl. Traxxas 1200 mAh

– RC soupravu Traxxas TQ 2.4 GHz (stačí pouze vložit 4AA akumulátory)

– nabíječ, který nabíjí 0,2A

– manuál, obtisky, český návod

– sadu klíčů

 

Akumulátor je osazen tak, jako nabíječ, konektory. Vše je tedy připraveno k jízdě. Akumulátor se vkládá do schránky na boku podvozku (můžete je vložit na obě strany).

Celé šasi je z plastu plněného uhlíkem. Působí robustně.

Pohon modelu je 4WD a to za pomocí centrálního kardanu. Ten je jako celé ústrojí chráněno. Kardany jsou z jednoho kusu. Převodovka je také krytá a tak nehrozí chycení hrubé nečistoty.

Světlost podvozku je dostatečná na překonávání poměrně náročného terénu. Model perfektně pruží na olejových tlumičích (stavitelné), které jsou umístěny netradičním způsobem.

Na podvozku nejde nastavovat geometrie. Ta je pevně nastavena výrobcem.

Elektroniku v modelu tvoří regulátor VXL-3M (vodotěsný), střídavý motor Velineon 380, přijímač 2,4 GHz, akumulátor Traxxas 1200 mAh a micro servo. Regulátor s reverzem VXL-3m lze napájet LiPol 2 – 3 čl baterií nebo 6-12 článkovou baterií. NiMH.

Paky lze spojovat pouze paralelně, sériové spojení paků by mohlo zničit regulátor! S tříčlánkovou LiPol baterií dosáhnete o 150% vyšší rychlosti oproti dvoučlánkové LiPol baterii.

V celém modelu jsou kuličková ložiska a převodovka je Revo®Spec Torque Control™ (nastavitelná).

Pneumatiky jsou offroad a z výroby přilepeny a drží pevně. Kola se nasazují na šestihrany (klíč k dispozici).

Níže uvádím souhrnné informace k modelu:

  • Kompletně sestaven a připraven k jízdě
  • Náhon 4WD
  • Výkonný motor Velineon® 380
  • Regulátor voděodolný VXL-3m
  • Díky regulátoru VXL-3mv tréninkovém režimu lze jezdit na 50% plynu, aktivace Sport pouze tlačítkem
  • Balení obsahuje 6 článkovou baterii Traxxas 1200 mAh NiMH a nabíječ AC
  • Silové konektory Traxxas High
  • Mikro servo řízení High Torque, šasi umožňuje doinstalovat sekundární servo
  • Komplet kuličková ložiska
  • Diferenciály naplněny silikonovým olejem
  • Třecí spojka Spec Torque-Control™
  • 2 kanálová RC souprava TQ 2.4 GHz
  • Olejové stavitelné tlumiče GTR, lepené pneumatiky
  • Hotová nabarvená karosérie

 

Vysílače Traxxas TQ 2.4 GHz jsou u všech RTR sad dodávné shodně. A tak jejich párování a provoz je stejný ve všech případech.

Dvoukanálový vysílač Traxxas v pásmu 2,4 GHz s modulací Traxxas Link v nové verzi High Output. Vysílač je kompatibilní s přijímačem TRA2218X. Vysílač není kompatibilní s přijímačem TRA2217.

Traxxas přináší uživatelům moderní vysílač v pásmu 2.4 GHz s možnostmi programování. Vysílač využívá rozprostřené spektrum (DSSS), které je max. odolné vůči rušení od jiných zařízení, které pracují ve stejném frekvenčním pásmu. Systém 2.4 GHz je zcela imunní vůči rušení od špatně odrušených stejnosměrných motorů, regulátorů a pod. Díky rozprostřenému spektru DSSS má je dosah vysílače přes 80 m, což je za hranicí viditelnosti modelu. Datové rámce se vysílají konstantní rychlostí každých 13ms. S vysílačem Traxxas TQ 2.4GHz můžete zapomenout na krystaly, čekání na volný kanál se stane minulostí.

Ačkoliv se jedná jen o dvoukanálový vysílač, obsahuje základní funkce programování, které jsou užitečné pro běžné modely. Ke každému kanálu lze nastavit reverz a exponenciály. U RC aut Traxxas nejsou reverzy zapotřebí, pouze v případě, že byste chtěli vysílač Traxxas využívat s jinými auty. Programování vysílače je velice jednoduché, probíhá pomocí dvou tlačítek a multifunkčního otočného trimu. Součástí vysílače je jednoduchů obrázkový návod na programování.

Traxxas přináší revoluční systém Traxxas Link™. Traxxas Link umožňuje spárovat vysílač s 20 přijímači, každý přijímač je možné spárovat až s 20 vysílači. Paměť vysílače je na 20 modelů. Výběr konkrétního modelu probíhá interně ve vysílači podle toho, s jakým přijímačem vysílač komunikuje – nemusíte se tedy starat o výběr modelu – vysílač načte ze své paměti nastavení pro konkrétní přijímač za Vás. Aby bylo programování co nejsnazší, Traxxas do vysílačů uložil doporučené nastavení pro všechny předcházející modely. V menu stačí pouze vybrat ten správný model a máte vysílač nakonfigurovaný. Pokud byste provedli spárování s více jak 20 různých přijímačů, vysílač by automaticky přepisoval konfiguraci u toho přijímače, který byl nejdelší dobu nepoužíván. Samozřejmě na tuto skutečnost budete samozřejmě upozorněni.

Tělo vysílače je vyrobeno z odolného a lehkého plastu. K nízké hmnotnosti přispívá napájení jen 4 AA bateriemi. Samozřejmě lze použít i nabíjecí AA články NiMH.

Funkce vysílače
  • Nastavení exponenciály serva plynu
  • Nastavení exponenciály serva řízení
  • Nastavení brzdy
  • Dvojí výchylky pro servo plynu a řízení
  • Trim plynu a řízení
  • Subtrimy plynu a řízení
  • Nastavení koncových bodů
  • Nastavení reversů

Celý model jsem nafotil. Vše je v galerii.