GPSport 245 – krátký test

Igor Vlahovič


Bylo to velmi snadné. Umístil jsem HOLUX GPSport 245 na korbu podvozku Tamiya CC-01. Venku zapnul měření a počkal na potvrzení navázání spojení se satelitem. A mohlo se vyrazit.

Rodina se pohybovala v okruhu cca 1 km čtvereční. Trasa se rychle měnila a to na poměrně malém prostoru.

Když jsem doma zařízení připojil přes USB rozhraní k laptopu, spustil jsem program EZ Tour a natáhl data z GPSport do programu.

Ten mi ihned na Google Maps ukázal výchozí bod, celkovou trasu. Dále pak kolik jsme ušli (1,6 km), čas trasy (55 minut). Dále jsem se dozvěděl i průměrnou rychlost chůze, což bylo kolem 2 km/h. Maximální rychlost byla však nesmyslná – 40 km/h. Muselo dojít k nějakému výkyvu při měření.

Po konzultaci s manželkou jsme dospěli k názoru, že trasa v 80% odpovídá reálu. Jen místo, kde jsem se pohybovali častěji není přesně znázorněno.

Z toho mi vyplynulo, že přesnost měření tohoto přístroje na malém prostoru nebude zcela přesné a údaje mohou být zkreslené.

Na delší vzdálenost bude měření zřejmě přesné. Tím jsem se zřejmě usjitil, že měření délky trasy na závodní dráze nemá smysl. Jedině údaj o maximální rychlosti krátkodobě dosažené zjistím.

Práce v programu je ale jednoduchá, přehledná.

Další testy budou následovat.