Maverick Strada MT EVO 1/10 RTR

Igor Vlahovič


Kolega z práce jej pořídil jako dárek k Vánocům pro svého syna, který teprve začíná. Rodinný dům = jízda v tomto případě po zahradě a nerovnostech a tak padla volba právě na tento model.

Celý obsah je umístěn v kartonové krabici s vyvedeným potiskem a díky tomu jste hned seznámeni se všemi základními informacemi, tedy že: model je měřítko 1/10, 4WD a že součástí je RC souprava, NiMh akumulátor, nabíječ, servo, motor řady 540 a nalakovaná karoserie.

Pozitivní je, že RC souprava je již na 2,4 Ghz, což usnadňuje provoz modelu. Anténa je krátká  je schována pod kapotou. RC souprava je na 4 AA baterie. V ruce se drží dobře, volant má příjemný potah. Na vysílači je možné provádět reversy obou kanálů, nastavovat trimy řízení a plynu.  Součástí nejsou AA články a je potřeba je dokoupit.

Model pohání NiMh baterie o kapacitě 1800 mAh. Na rekreační jízdu to postačí, ale časem by to zřejmě chtělo akumulátor o větší kapacitě. Fakt je ten, že pro začátečníka je LiPo varianta zatím zbytečná.

Nabíječ je síťový, ale nabíjení s ním bude trvat delší dobu. I zde se vyplatí časem pořídit lepší variantu.

Přijímač je menších rozměrů a disponuje funkcí FAIL SAFE. Je čtyřkanálový. RC souprava nikoliv.

Servo je dimenzováno pro tento model. Mělo by bez problémů dostačovat.

Celý podvozek je z plastu, které obsahuje skelné vlákno. Na první pohled působí robustně a pevně. Pouze horní výztuha je z hliníku. Ta by se při velkém nárazu mohla ohnout.

Model je vybaven olejovými tlumiči, offroad pneu a šasi má velmi slušnou světlou výšku. Zdolávání terénu pro něj tedy nebude problém.

Na podvozku lze kompletně nastavit geometrii.

Převody jsou kryté a obě nápravy spojuje centrální kardan.

Baterie a regulátor jsou v RTR provedení osazeny konektory Tamiya. Zde bych doporučil výměnu za 4mm pozlacené konektory.

Kardany jsou ocelové a z jednoho kusu.

Předek a zadek vozu je chráněn plastovým nárazníkem.

Karoserie je nalakována  a není problém ji zaměnit za jinou.

Motor řady 540 je základní a je opatřen pasivním chladičem.  Je uchycen v ALU držáku, což pomůže motor při jízdě chladit.

Vyzkoušel jsem model na místě ihned zprovoznit. Nebyl s tím problém. Vložil jsem 4 AA akumulátory vysílače, připojil baterii k regulátoru. Zapnul jsem RC soupravu, pak model. Po krátkém zvukovém signálu se vše spárovalo a mohl jsem vyrazit na první jízdu.

Proporcionalita systému je dobrá. Regulace plynu a řízení citlivá. Pouze brzda by chtěla nastavit silnější. Ale to se dá kdykoliv provést kalibrací regulátoru. Výrobce již spároval RC soupravu s přijímačem. Pro jistotu se provedou oba kroky (spárování soupravy s přijímačem a kalibrace regulátoru) znova.

Zkoušel jsem ještě pustit model z výšky cca půl metru a tlumiče si poradily s dopadem velmi dobře. Netestoval jsem podvozek v ostrém terénu a v plné zátěži, ale domnívám se, že by mohl obstát. To ostatně brzy zjistí jeho nový majitel.

Na závěr několik technických informací:

Délka: 400 mm

Šířka: 310 mm

Výška: 185 mm

Rozvor: 275 mm

Světlá výška: 30 mm

Motor: RC540

Náhon: 4WD

Rádio: 2.4 GHz

Rozměry kol: 120 x 60

Baterie: 7.2V 1800mAh

Převodový poměr: 01:10,30

Orientační cena produktu: 3500 Kč včetně DPH