Kyosho Mini Z MR-02EX RTR

Igor Vlahovič


Toto měřítko jsem ještě v rukou nedržel. Viděl jsem jej jen na závodech, fotil, natáčel, ale nikdy neřídil. A tak jsem se dohodl na zapůjčení modelu Kyosho Mini Z RTR, tedy auto včetně RC soupravy 2.4 gHz. Jedná se o starší sérii MR-02. Novější typ je MR-03. Avšak typ MR-03 je bez RC soupravy a stojí pomalu to, co tato RTR sada, tedy 4500 Kč včetně DPH.

Tento set poskytla firma Reichard Modellsport, abych jej mohl vyzkoušet a to i na závodě. Tímto ji děkuji za spolupráci.

Model jsem dostal v pevné kartonové krabici s potiskem. Za fólií je vidět pouze model samotný, kde karoserie je v tomto případě Lamborghini Murciélago. Uvnitř se pak nachází ještě RC souprava s plnou proporcionalitou. Dále pak návod, drobné nářadí.

Model je osazen micro servem, stejnosměrným motorem a přijímačem (vše v jednom díle).

Ke zprovoznění modelu potřebujete pouze 8 AAA baterií. Já zakoupil 8 AAA Enelope 750 mAh. Pak jsem vložil 4 baterie do RC soupravy a 4 do modelu a provedl první jízdu, ze které byl pořízen níže uvedený záznam. Model řídil syn a velmi se mu jízda i model samotný zalíbil.

Jak jsme oba naznali, s tímto „prckem“ se dá jezdit doma na malém prostoru. Ideální je lino, parkety, nízký koberec atd. Dá se jet i na hladkém a čistém asfaltu.

Technické údaje:

Měřítko: 1:27,5
Délka: 175 mm
Šířka:  77 mm

Auto se chová přesně dle povelů z RC soupravy. S modelem se dá jet krokem. Zpětný chod se aktivuje až po uvolnění knyplu z polohy brzda. Takže nehrozí při plném plynu a brzdě okamžitý zpětný chod. Což je jen dobře.

Podvozek je plastový, tak jako centrální tlumič či převody. Model je osazen základním motorem, který pro domácí jízdy zcela postačí a na malém prostoru je rychlost dostatečná. Na závod je pak potřeba pořídit silnější motor a mechová kola. Model je na kluzných ložiskách.

Přední náprava je odpružená pružinkami (jako např. u Tamiya F103 1/10). Zadní náprava je odpružena centrálním tlumičem.

Pneu jsou gumové s velmi dobrou přilnavostí. Dají se sundat. I ráfky je možné měnit a to například pro vzhled modelu.

Podvozek lze osadit jinou karoserií, která je pro šasi MR-02 určena. Dále je možné tuningovat šasi i dalšími díly. Možností je skutečně mnoho.

RC souprava má pogumovaný volant. Dále jsou k dispozici digitální trimy plynu a řízení. Zapnutí vysílače je indikováno modrou diodou.

Doma tedy byl již test proveden a první dojem je kladný. Nakonec jsem ještě 20.12.2011 na střechu modelu přichytil GPSport 245, našel jsem si rovný, hladký asfalt a změřil jeho maximální rychlost. Možná vás tedy bude zajímat, že v krabicové verzi bez úprav jede model 13.5 km/h a to bylo dosažena na cca 120m dlouhé trati. Průměr rychlosti byl malý a nepřesný, neboť se jelo krátkou dobu. Ale i tak velmi zajímavé údaje. Foto bylo pořízeno nouzově mobilním telefonem a tak omluvte kvalitu. Ale podstatné zachyceno bylo.

Nyní bude proveden test i na závodě, kde se kategorie Mini Z jede. A to například v rámci seriálu Brno – Březí. Tam pouze do modelu dám jiný motor a obuji mechová kola.