GPSport 245 – změřte si rychlost modelu a mnoho dalšího

Igor Vlahovič


První rychlostní testy na brněnském závodním okruhu se prováděly pomocí pásma, kterým jsme naměřili 100m a pak stopkami měřili čas průjezdů. Toto měření nebylo úplně přesné a počítali jsme s odchylkami.

Pořízení radaru je nákladnou záležitostí. Jeho zapůjčení je sice možné, ale není jisté, zda zachytí takto malý objekt.

Jedna z možností je pořídit GPS modul, který vám dokáže pomocí GPS pozice změřit vámi požadované údaje. V mém případě potřebuji hlavně maximální a průměrnou rychlost. Dále pak bude užitečný údaj o ujeté vzdálenosti, poloze a převýšení (u expedice například).

Já pořídil model GPSport 245 od firmy HOLUX. Je pro moje účely i menších rozměrů a příznivé váhy.

Rozměry přístroje jsou: 8 x 5 x 1,8 cm

Váha: 100g

Do podvozku 1/10 a větších se dá umístit. Musí to být však provedeno pečlivě, aby přístroj nevypadl (hlavně při vysoké rychlosti). Vždy je ho potřeba umístit tak, aby těžiště bylo stále co nejníže.

Já jej zkusil nainstalovat do podvozku XRAY T2R a to na LiPo baterii. Po nasazení karoserie jsem stále dobře viděl údaje – podsvícený display mi umožní i v noci sledova údaje. Stačí si před startem závodu, testu atd. zapnout zařízení, potvrdit START a pak přepnout na obrazovku potřebný údaj. Ten tam vždy při přistavení modelu najdu.

GPSport 245 lze připojit k PC přes USB rozhraní a pomocí programu EZ Tour poslat data do PC a zapisovat tak trasu, polohy atd. Možností je opravdu hodně a nebude se zde o nich podrobně rozepisovat.

My budeme využívat toto zařízení při měření maximální rychlosti. Na závodě pak mohu po jízdě znát i průměrnou rychlost, ujetou délku např. za 5 minut jízdy atd.

Zkusil jsem to v autě po cestě domů. Zařízení je poměrně přesné. Musíme však počítat s mírnou odchylkou a hlavně – je potřeba jet maximální rychlostí déle jak 2 sekundy, aby se stačil údaj zapsat. Ale to vše se bude ladit v budoucnu.

Každopádně nám toto zařízení umožní lehce zjistit mnoho údajů z naší jízdy.

Cena tohoto přístroje je cca 1800 Kč včetně DPH.

Je samozřejmě mnoho typů, ale vždy je potřeba hledět na velikost a váhu.

 

Níže máte více informací o tomto přístroji: (zdrojem byly stránky prodejce softcom)

Přístroji můžeme říkat třeba záznamník trasy a zároveň jde o pomůcku pro sportovce, která na displeji prozradí různé rychlosti, vzdálenosti, spotřebované kalorie, nadmořskou výšku nebo převýšení. K Holuxu se dodává aplikace pro osobní počítač ezTour, jež zaznamenané trasy a body zpracuje, ukáže na mapě a podle času k nim spáruje pořízené fotografie.
V mapě je zobrazeno pomocí grafu: ujeté převýšení, ujetou vzdálenost a rychlost, průměrné hodnoty i aktuální, umožňuje kliknutím na grafické znázornění trasy zjistit, ve kterém úseku jste jeli nejrychleji, popřípadě byli nejvýše. Toto místo se vám zobrazí na mapě…

Díky nové aktualizaci firmware v2.00 již může sloužit i k navigaci. Nově se totiž na display zobrazí trasa kterou jste prošli a můžete se nechat navigovat stejnou trasou zpátky. Starší verze ukazovala pouze směr vzdušnou čárou.
Přidaný ODOmetr navíc, máte tedy možnost využít dva nezávislé počítadla kilometrů (např. při použití více uživatelů).
Zpřesněný výpočet spotřeby kalorií.
Zobrazuje aktuální GPS souřadnice.
Vylepšená stabilita a spolehlivost zařízení.
Zpřesněná funkce GPS při pomalém pohybu, umožňuje přesnější geocaching.
Geotagging – velmi oblíbená funkce, umožňuje přiřazovat obrázky pořízené v průbehu trasy k jednotlivým bodům trasy. Stačí když si sesynchonizujete čas ve Vašem fotoaparátu a Holux GPSport. Pak už jen stačí vložit fotografie pomoci softwaru ezTour do Vaší trasy.

Díky zobrazení aktuálních GPS souřadnic, můžete v případě nehody, nebo výjimečné situace nahlásit svou pozici třeba záchranné službě, nebo své rodině pro co nejrychlejší pomoc. Můžete tak pomoci zachránit život nejen sobě, ale také jiným, kteří podobné zařízení nemají po ruce.
Neměli jste dosud přehled o tom, kde jste přesně lyžovali na zimní dovolené? Jak rychle jste sjeli sjezdovku? Kolik jste ujeli na běžkách? Stačí mít toto zařízení v kapse či baťohu a toto vše i mnoho dalších využití vám Holux GPSport 245 umožní.

Cyklocomputer se všemi funkcemi běžného počítače km, ale navíc vestavěná GPS se záznamem trasy a ukazatelem směru a vzdálenosti k zadanému bodu.
Snadná montáž přístroje na řídítka kola, bez nutnosti použití dalších snímačů ulehčuje jeho použití, a snadné vyjmutí z držáku při opuštění kola.

Velikost běžného cyklocomputeru
Snadná montáž, žádné čidlo na kole.
Automaticky umí přiřadit pořízené fotografie do trasy.
Součástí SW pro PC jsou mapy, jak klasické, tak satelitní i reliéfní.
V mapě ukazuje ujeté převýšení, ujetou vzdálenost a rychlost.
Možnost manuálního zadání souřadnic, tzn zařízení je vhodné pro GeoCashing.
Obsluha zařízení je v anglickém jazyce, ale SW do počítače je v CZ.

Podpora tří sportovních modů, cyklistika, pěší turistika a běh pro výpočet spotřeby calorií.
Ukazatel rychlosti, výšky, vzdálenosti a spotřeby kalorií, ODO, TRIP, průměrné rychlosti.
Podsvícení pro denní i noční využití.
Intuitivní ovládání
Přiložený software ezTour Vám umožní exportování Vaší trasy do mapy
Vysoká výdrž při provozu na baterie, až 18 hodin s podsvícením, až 28 hodin bez podsvícení
Vodě odolný

 

Na foto vidíte GPSport 245 v modelu XRAY T2R a jeho reálnou velikost. To jen pro vaši představu.