Open Tour Trutnov 17.12.2011 ONLINE

Igor Vlahovič


Někteří přijeli do Trutnova ji v pátek večer a využili večerních jízd. Já s kolegou Michalem Abrahámkem jsme dorazili po noclehu ve Rtyni v Podkrkonoší v apartmánu Tereza až dnes brzy ráno. Po sedmé již byla hala plná a další závodníci se sjíždí.

Dráha na první pohled zajímavá, nikterak extra rychlá. Vánoční hudba vyhrává a jezdci již na tribuně testují své stroje. Zdenda Beneš už za časomírou začíná pomalu působit společně s Honzou Blahovským.

V jednom rohu jsou již připraveny kamiony a stavební technika. Depa jsou kolem celé velké kobercové dráhy. Značení jasné, poklice bezpečné. Bufet by měl být za chvíli. Náhradní díly zajišťuje RC Technika.

My s Michalem budeme muset otestovat své stroje. Já dnes jedu Hobby s motorem 21.5T, a to oproti mohutné a silné konkurenci.

První jízda na 5 minut mi ukázla, že s motorem 21.5T to bude hodně těžká pohoda. Rychlost jako s TT-01, krásně projeté zatáčky. Skoro pořád plný plyn. Ale já si užívám každičkou zatáčku. Teplota motoru po jízdě ? Vlažný. I Michal má na motoru do 55°. Dráha není příliš rychlá. Takže se smáznou částečně rozdíly v motorické části vozů. Jasně, kolem mne to občas prolétlo. Ale to jsou piloti OPEN.

Osobně jsem zvědav na Hobby jako takovou. 20 jezdců v kategorii. To je hodně slušné. V OPEN 44 dle přihlášek. Formule také hojná účast. Jen GT jsou pouze 4 jedzci.

Na prezentaci jsem dostal čepičku Santy a dáreček pro manželku. Kluci asi neponechali nic náhodě. Ještě už aby jel bufet :-).

Já mám už nyní dojem, že strávím super den, pobavím se a zajezdím naprosto pohodovu rychlostí. A to už jsem neunikl poznámkám typu „jedeš dnes 3.5T Octa :-)“. Tak na této trati bych se ani nerozjel.

Bufet už jede a já si dal dvojitou porci párečků. Konečně jsem uspokojen po stránce jídla (jinak obsluha velmi příjemná a usměvavá). A teď už si jen hezky zajezdit.

Prezentace RC modelů trucků a stavební techniky probíhá. Já začínám točit i krátká videa, aby na konci dne byl k dispozici souhrn tohoto závodního dne od A do Z.

V 9 hodin bude rozprava a pak již start závodu.

Zdeněk Beneš dnes bude opět řídit závod, komentovat a chudák stále chodí o berlích. Držme mu palce, ať to dnes ve zdraví přežije. Nemá to jednoduché.

Na nástěnce již jsou vyvěšeny skupiny a Zdeněk jasmě požádal všechny jezdce, aby dodržovali harmonogram a vždy byli včas připraveni na jízdu. Jinak bude konec závodu hodně pozdě.

Rozprava proběhla za účasti všech. Modely, piloti v čepičkách při společné foto. Zde proběhly základní informace a my můžeme začít závodit. Karoserii od firmy BPA uhádl jako první Roman Krejčí a Radek Pavlíček mu ji slavnostně předal. Hudba hraje, Zdenda Beneš začíná komentovat.

 

Kvalifikace 1

Hobby – dvě skupiny. V té první záhadně zajel 20 kol Pavel Skalický a kolo dal pod 10. sekund . A tak jeho výsledek šel na přezkum. Ale na startu krásné modely (například domácí Cortina). V druhé skupině se vedení ujal Milan Wolf, který byl nejrychlejší. O druhé místo se přetahoval Igor Vlahovič a Martin Volák. Martin Minyuk uzavřel startovní pole v druhé skupině, Modely zde jedou opravdu Hobby rychlostí a vy musíte každou zatáčku projíždět přesně. Jinak ztrácíte.

V mém modelu jsem tedy nyní jel převod 81/30 (4.4 koncový). Teplota motoru do 40°. Spotřeba za 5 minut jízdy cca 850 mAh !!!. NA další jízdu jsem připravil něco extra, abych něco vyzkoušel.

World GT – jasným favoritem je dnes Roman Krejčí. Jeho Corally jede opět výborně a hlavně rychle. Tři kola najel na své soupeře. Druhý tedy, ale se ztrátou, Franta Kačírek. Třetí pak Česťa Doubrava. Na toho se chíli čekalo.

Open – zde se jedou všechny typy motorů. 4 skupiny jezdců. Když se podíváme na výsledky v jednotlivých skupinách, pak v té první zajel nejlépe Lukasz Kaczmarczyk (PL) (21 kol), ve druhé potom Pavel Švec (21 kol), dále pak Jiří Tlustý (22 kol) a v poslední zajel nejlepší nájezd Michal Abrahámek (24 kol jako jediný zatím). Michalovi nestačl ani Petr Sedláček z domácího klub. ten ztrácel na Michala kolo. Ale za Petrem je spousta závodníků, kteří najeli 23 okruhů. A finále, které se vytvoří, bude hodně napínavé a vyrovnané. Michalovi trať svědčí a již od rána si ji pochvaluje.

Formule 1 – i zde je několik skupin. Luboš Hochmal nejl v první skupině 19 kol. Ale jsou tu esa této kategorie – Luděk Szostek, Roman Krejčí a mnozí další. Jede zde i Pepa Vích či Radek Rusmich (oba mi posílají pozvánky na portál). Prostě i zde je kategorie doslova nabitá jmény. Jak se dalo očekávat, do vedení se dostali Roman Krejčí, Luděk Szostek a Zdeněk Beneš.

Závod jede bez prodlev a co nevidět tu máme druhé kolo.

 

Kvalifikace 2

Hobby – při jízdách hraje vánoční muzika a tím pádem tu vládne uvolněná atmosféra. Zde se vyšvihl Martin Volák, který najel nejlepší nájezd. 20 kol je solidní a s ním pak 20 kol najeli ještě Igor Vlahovič a Milan Wolf. Hodně rychlý byl i Jirka Ročňák, ale dělal chybičky. Někteří jezdci konzultují s Davidem Čermákem teplotu motorů LRP X12, které jezdci v Hobby mají časovány.

Já jsem tedy nyní naložil Xray T2R ten nejtěžší možný převod 78/34 (3.7 koncový). Nechápu to, ale motor 44°, malinko jsem zrychlil (na prvního ale nikdy mít nebudu, ale druhého jsem potrápil). A spotřeba opět nízká – pouze 1070 mAh. Tak zde je vidět, že motor SP Ultra Sporstman si nechá líbit i na koberci opravdu hodně těžký převod narozdíl od LRP X12 varianty. No a na TOP SPEED testy mám již konečně pořádný převodový poměr a hranice 133 km/h bude zřejmě pokořena :-).

World GT – Roman opět nejrychlejší a kolo zajel i pod 12 sekund. Franta Kačírek nadělil pro změnu kolo Česťovi Doubravovi. A Filip Veselý skončil po najetí 4. okruhů.

Open – jak v Hobby, tak i zde se jezdci zlepšují. Když jsem studoval listiny, všechna čísla byla černá (a to znamená zlepšení). Pavel Mojžíšek, Petr Hnízdo, , Milan Maksymov, Jak Koutník a mnoho dalších se zlepšilo. A mezi mnohými jezdci jsou jen nepatrné rozdíly. Ve skupině číslo 5 se kromě Radka Štěrby všichni zlepšili. Tak to tady prostě chodí. Jiří Těhník se dotáhl na Pavla Švece. Ale i MArek Kusiakiewicz jen sekundu za soupeři. Michal Abrahámek z RC klubu Blansko opět výborně. Ostatní jezdci mu umožňují plynulou jízdu. Michal zajel lepší čas. Ale i Jiří Tlustý vylepšil svůj nájezd a mnoho dalších. Všcihni jdou nahoru.

Formule 1 – tady jsem zkoumal difuzor na F1 šasi. Protože se rozjela spolupráce… Ale o tom až v odstavci později. Zde opět v popředí Roman Krejčí, Luděk Szostek a Zdenda Beneš. Ale i zde se piloti zlepšují. I maldí Szostkovi šli nahoru. Neskutečné, jak dokáží jezdit Formule rychle na tak malé trati.

A nyní k té zmiňované načnuté spolupráci. Firma BPA zastoupená Radkem Pavlíčkem projevila zájem na rychlostních testech na Masyrykově okruhu Brno. Tato firma aerodynamice rozumí hodně, a tak jsem již nyní dostal na testy novou karoserii Formule 1 a sadu difuzorů jak na GT, tak in F103. Hovořil jsem několik minut s Radkem a ten mi vysvětloval, jak vše připravit a čeho se vyvarovat. Osobně bude přítomen některým testům přímo na okruhu. Na tomto portálu se tedy brzy objeví článek o dodaných lexanových karoseriích a doplňcích. A pak bude následovat příprava a další kroky, které budou zakončeny testy.

 

Kvalifikace 3

Hobby – Pavel Koch nadělil hodně kol svým soupeřům v první skupině. Pavel Skalický, Pavel Hejzlar mu prostě nestačili. Ve drudé skupině to bylo hodně napínavé. Souboje Milana Wolfa, Igora Vlahoviče byla krása. Jirka Ročňák měl lehkou ztrátu. A ještě Marin Volák bude aspirantem na A finále a na bednu. Tady opravdu musíte jet těsně kolem pokliček a jakmile ji jen o 10 cm minete obloukem, máte soupeře za sebou. Moji soupeři jsou o něco rychlejší, protože tam mají motory LRP X12 a mají možnost hrát si s časováním. Ale já jedu vnitřní stopu a z venku předjetí už není tak lehké. No ale bude to boj :-). A to se mi líbí.

World GT – Roman Krejčí jako tovární jezdec Corally jede první ligu. Za ním je to však hodně vyrovnané. Každé kolo vítězí někdo jiný. Nyní to za Romanem dotáhl do úspěšného konece Filip Veselý. Někteří jezdci dokonce testují pevnost tratě a svých modelů.

Open – i zde se jezdci opět zlepšovali. Koberec získává na gripu a je to poznat. Pořadí hlásí  počítač střídavě se Zdeňkem Benešem. Zdeněk hlásí jezdce, snaží se popisovat jezdce samotné a zpestřuje tak atmosféru. Jinak na prvních pozicích se to příliš nezměnilo. Jirka Tlustý bojuje o postup do A finále. Michal Abrahámek už má Ačko jisté. Víta Hola snad také. Ale Michal to bude mít hodně těžké. Petr Sedláček dostal napomenutí za neohleduplnou jízdu. Martin Ševčík se zlepšil a jel těsně za Michalem. Pořadí se prohodilo několikrát. Zde je to opravdu hlídané. Navíc se hlídá i světlost modelů a vyčnívající šroubky. Podel toho také koberec vypadá – má málo záplat.

Formule 1 – už se osobně velmi těším na rychlostní testy Tamyia F103RM s karoserií BPA. Nejprve otestuji i klasickou karoserii Tamiya, pak přijde na řadu právě novinka od BPA, která splňuje prvky přítlaku. Radek Pavlíček má motor i o počtu závitů 2.5 !!! – to už může jet F1 hodně, ale opravdu hodně rychle. Zde se opravdu otevírá spousta možností. Jak tak přemýšlím, formule jezdí, Zdeněk komentuje a já musel zajít k výsledkové tabuli, abych zjistil, že ve skupinách zvítězili Pepa Vích, Ivo Trojan a Luděk Szostek. Zdeněk Beneš jízdu nedokončil. Některé karoserie jsou hodně zajímavé, jsou zde k vidění i auta dle skutečnosti.

 

Kvalifikace 4

Hobby – poslední možnost zajet tak, aby se pilot posunul výše, nebo také níže v pořadí. Pavel Skalický jel před Pavlem Kochem a vítězí před ním. To bylo v první skupině. A Zdeněk Beneš hlídá i tyto skupiny, jak se jezdí. To se jinde zatím moc nevidí. Igor Vlahovič zpomalil a pak v depu se dozvěděl proč. Jinak TQ bude mít na finále Milan Wolf. B finále: Martin Minyuk.

World GT – po celou dobu jízd dalších kategorií jsem rozdělal celý model a musel čistil ložiska, která koberec totálně zadrhnul. 3 kousky jsem musel ihned vyměnit. K životu jsem je již neprobral. A tak vám nyní sdělím TQ pozice. Bylo to hodně práce a report šel stranou… TQ v této kategorii Roman Krejčí.

Open – D finále první pozice Zdeněk Janeček. C finále: Josef Dušánek, B finále: Michal Morawski, A finále TQ Michal Abrahámek.

Formule 1 – C finále: Zdeněk Hanzlík, B finále: Franta Kačírek, A finále TQ Luděk Szostek

Tak to bylo hodně stručné, ale jasné. Jdeme na finále.

 

Finále 1

Hobby – B finále vítězí Martin Minyuk. Alex Tlustý dojel druhý a je to skvělý výkon. A finále jasně ovládl Milan Wolf. Jede rychle a soupeři mu nestačí. Nicméně po celou dobu o druhé místo bojovali Igor Vlahovič a Jirka Ročňák. Igor skoro Jirky dojel, ale musel na něj počkat a pustit ho před sebe (drcnul do něj). A tak další jízda bude opět zajímavá.

World GT – nemohlo to dopadnou jinak než vítězstvím Romana Krejčího. Filip Veselý dojel druhý. Třetí Čestmír Doubrava a Franta Kačírek jízdu nedokončil.

Open – při těchto finále jsem dal hovor s Radkem Rusmichem. Mezi tím jelo finále D, C, B a samozřejmě A. V D finále vítězí Pepa Vích před Dariuszem Rzasou. V C finále to bylJosef Dušánek, který vítězí (ten jezdí i Large Scale 1/15 Onroad). B finále bylo opět o něco rychlejší a vítězem se stal Michal Kneys. A vyvrcholením bylo finále A, kdy na začátku tlačil na Michala Abrahámka tlačil Martin Ševčík. Ale Michal udžel nervy na uzdě a vítězí. Právě před Marinem Ševčíkem a třetím Petrem Sedláčkem. Krása doplněná komentářem Zdeňka Beneše.

Formule 1 – občas lehké kolize mezi modely. Ale je to přeci jen finále C, kde zvítězil Zdeněk Hanzlík. V B finále Franta Kačírek zaspal start a pak musel ztrátu dohánět. V jízdě jela formule i se zvednutým předkem karoserie a nijak se to neprojevilo na kvalitě jízdy. Vítězí Pepa Vích. A finále jsem například natočil start. Luděk Szostek se ujal vedení, ale pak se to změnilo. Dokonce jsem zachytil karambol, kdy monoposty letěly přímo na můj objektiv :-). Vítězí Zdenda Beneš před Ivo Trojanem a Luďem Szostkem.

Pěkně nám to ubíhá. Žádné prodlevy a už je tu druhé kolo finále.

 

Finále 2

Hobby – B finále bylo nyní pohodové. Martin Minyuk opět ve vedení. Ale kluci a chlapi na tribuně bez kolizí k cíli. Opravdu pohodička. V A finále už to takové nebylo. Milan Wolf je vítězem kategorie Hobby. Igor Vlahovič byl sestřelen jezdem o kolo zpět. Jezdec dostal STOP ang Go. Když už se igor opět dostal na druhé místo, byl opět atakován. A tak se rozplynul sen o možném druhém místě. Rozhodli to jezdci o kolo zpět. Ale pochvalu zaslouží pořadatel, že hlídá jízdy a nenchává tomu volný průběh. Piloti si snad uvědomí své chyby. I když jsou začátečníci. Ono odolávat s pomalejším modelem rychlejším soupeřům znamená neudělat chybu či být zbytečně zdržován. Ale o to je to možná i zajímavější a napínavější.

World GT – Roman zjel BEST LAP toho závodu. O další místa se poprali ostatní soupeři. Veselý, Doubarava, Kačírek. Dojeli i v tomto pořadí.

Open – v D finále se zaradoval z vítězství Karel Povolný. Pepa Vích mu nyní nestačil. Třetí Zdeněk Janeček. Zdeněk Beneš stále neúnavně komentuje. Má můj obdiv. B finále najeli 22 kol Michal Kneys (vítězí) a Ondra Polívka. A finále se podruhé vyvedlo Michalovi Abrahámkovi. I když ho ohrozil Jirka Tlustý a dostal STOP and GO. Tímto se stal vítězem kategorie OPEN. Ale zadarmo to nebylo. Před každou jízdou Michal pečlivě svůj model připravoval. Ale i Víťa Hola, Michal Blahovský, Rado Ďuraňa – ti všichni hodně bojovali. Všechno nebo nic. Pořadí na prvních třech místech po jízdě: Abrahámek, Blahovský (řídí v sedě a jede Serpent), Ševčík.

Formule 1 – já jsem zašel natočit ukázku kamionů a stavební techniky. Ve videu, které bude buď dnes nebo zítra ráno bude sestřih toho, co se zde za celý den stalo. A bude tam opravdu vše. Od A do Z. A to vše v 10. až 15. minutách záznamu. Formule 1 kroužily a i C finále se uklidnilo a svoje kvality potvrdil Zdeněk Hanzlík. Stal se tedy i vítězem tohoto finále. A finále komentoval Roman Krejčí a Zdenda Beneš se mohl plně věnovat závodění. Pořadí: Szostek, Beneš, Trojan – o vítězi tedy naní rozhodnuto. Marie Szostková na krásném čtvrtém místě ve velké konkurenci. Gratulace.

A máme před sebou poslední kolo. To nám to pěkně běží ten závod.

 

Finále 3 – aneb letem světem

Hobby – B finále: Martin Minyuk, jan Pulščák, Alex Tlustý. A finále: Milan Wolf, Igor Vlahovič (nájezd málem 21 kol a nejlepší finále), Jirka Ročňák

World GT – Roman Krejčí, Česťa Doubrava, Franta Kačírek

Open – D finále: Janeček, Povolný, Rzasa. C finále: Dušánek, Ťažký, Mašek. B finále: Polívka, Veselý, Morawski. A finále: Abrahámek (dnes opravdu výborně), Hola, Ševčík

Formule 1 – C finále: Veselý, hanzlík, Ochoc. B finále: Rusmich, Volák, Malý. A finále: Beneš (první závod o berlích a vítěz !!!), Trojan, Szostková

 

Před námi je ještě vyhlášení výsledků závodu a tombola. Myslím, že není potřeba se nějak rozepisovat. Takže stručně k dnešnímu závodu:

– uběhlo to rychle

– pro mne pohoda i když s hodně prací

– RCA Trutnov umí dělat závody a jsou dle mého názoru jedny z nejlepších (pouze můj osobní názor !!!)

– Zdeněk Beneš byl právem zvolen předsedou Electric Track v RC AČR. Tato sekce je dle mě v dobrých rukou

– toť vše, není co dodat