Ochrana laptopu proti nečistotám na závodě

Igor Vlahovič


Jezdím pravidelně po závodech a není ničím vyjímečným, že již u mnoha závodníků vidím na stole v depu laptop.

Ten je využíván například na ladění regulátoru, zapisování údajů z jízd, sledování výsledků online. A nebo také slouží ke psaní online reportu, jak ho používám já.

Když děláte na modelu, většinou vaše ruce nejsou příliš čisté. Mažete pneumatiky, čistíte kardany, ladíte spodní šasi atd.

Chvíli ladíte auto a pak honem něco napsat do počítače. To je vyloženě můj případ. Ruce ušpiněné a tak všude, kde se často dotýkáte, jsou vidět šmouhy a nečistoty. Na lesklých plochách 100%, na matných je to o něco lepší, ale i tak vidět poměrně dost (můj případ).

A tak nezbývýá než si pořád ruce čistit a nebo zvolit účinnou ochranu těchto ploch na vašem laptopu.

Já našel jedno možné řešení, které se mi osvědčilo. Pravdou je, že nemusí všem ladit na oko. Ale k černé barvě notebooku to nebude vůbec problém.

Zakoupil jsem samolepící tapetu v imitaci kůže (Hornbach). Takže povrch je na omak velmi příjemný a nejsou na něm absolutně vidět otisky prstů a špína všeobecně.

Touto tapetou jsem si na míru polepil všechna místa častých dotyků (okolí touchpadu, rám displaye a víko noteboku). Aby to vypadalo, dalo to hodně práci. Ale výsledek je velmi dobrý.

Dělám nyní na notebooku celý závodní den, ruce si nečistím (jen zhruba hadrou) a večer nepoznám, že na něm něco bylo tvořeno. Špína a šmouhy nejsou vůbec vidět.

Jednou za týden pak vezmu vlhký hadřík a celé plochy pouze rychle očistím. Ale není nutné to dělat pořád.

Mně osobně šmouhy a otisky prstů na laptopu vadí a nemám to rád. Tímto způsobem jsem vše elegantně vyřešil a laptop navíc vypadá „lépe“. Provedl jsem mu za pár korun v podstatě tuning.