Xray Nosram Challenge Holešov 19.11.2011 online

Igor Vlahovič


Na tento závod jsem se těšil. Vždycky se těším, ale na tento obvzláště. Možná právě proto, že jsem pořádně připravil model GT a čeká mě hodně testování a snad i dobrý výsledek v kategorii World GT.

Zejména po ránu již budu testovat především obutí. Pravdou je, že ráno je grip menší jak v kvalifikacích a natož pak ve finále. A tak vše proběhne v několika fázích.

Ve volném tréninku zkusím jednak jak se pojede na Xceed Medium a přitom i rychlost a teplotu motoru. Jakmile bude nastavena a vyladěna rychlost, budu se jž věnovat obutí. Když bude kombinace Medium (předek, zadek) nesjízdná a auto se bude mít snahu převracet či zasekávat, přijde na řadu kombinace Medium (zadek) a Hard (předek). když bude model méně zatáčet, na finále pak nasadím osvědčenou směs Corally. Ale věřím, že najdu podobné nastavení i pomocí Xceed. Hodně bude také dělat způsob a typ mazání.

Tak a už to víte na co jsem se tak těšil. No a především na konkurenci v kategorii GT. A co více, musím dnes opět jet bez chyb, protože zde nemám náhradní díly !!!

Kromě mě se nyní po dráze budou pohybovat ostatní jezdci. A že jich není málo. Více jak 80 lidí na online příhláškách. Tak to je opět vysoká návštěvnost. A všichni chtějí trénovat. A proto musí být ranní trénink opět řízený Pavlem Magdou.

Dnešní závod se musí obejít bez Petra Novotného, který se zotavuje po nemoci. Zastoupí ho Miroslav Dolanský.

Petr Rovný vyjel po dvou závodech opatně na dráhu a nesměle kroužil. V útrobách jeho GTčka nebyl dnes regulátor Nosram, ale LRP.

Já poprvé otestoval podvozek a Xceed Medium a nastaveném parametru 6 na regulátoru LRP SPX Stock. Prozatím na nenagumovaném koberci je tato varianta sjízdná. Auto je ostré jako břitva a jede jako po kolejích. Teplota regulátoru a motoru je velmi nízká. Obávám se však, že na kvalifikace již bude nutné změnit přední obutí na Hard.

Tribuna zatím nepraská ve švech. A na dráze se jezdí ohleduplně.

Doplnil jsem olej do centrálního tlumiče 🙂 a druhá zkušební jízda byla opět výborná. Mohu jet opravdu ostře, a to stále na Xceed Medium. Zatáčky se dají řezat opravdu ostře.

Petr Rovný řeší teplotu regulace LRP. Stále s ní bojuje a mění profily BOOST a FEEL. Jede totiž LRP SXX Stock Spec V1. Bronilslav Vykutil už také projel své podvozky a GT ASSO mu jede také velmi ostře. Navíc pomáhá ladit auto i svému kolegovi. Bronislav bude v G kategorii pro mne velkou výzvou. Tak stejně jako Roman Hradecký, který mi minule šlapal na paty.

Po jízdě v ranním tréninku jsem jel 5 minut. Za tuto dobu jsem nic nepřehřál (ani regulaci na parametru 6) a do baterie jsem dostal 991mAh. Vše tedy v normálu. Navíc jízda s Bronislavem byla velmi vyrovnaná. To bude závod. Xceed medium jsou stále na přední nápravě.

Posledních 5 minut do potvrzení online přihlášky a pak se bude chystat rozprava. Tu povedou Miroslav Dolanský a Pavel Magda.

Pokud máte zájem, můžete sledovat tento závod online také na portále MyRCM. Tam poběží online podrobné výsledky.

Michal Abrahámek měl dlouhou konzultaci s Filipem Uherem v depu. Radili se ohledně nastavení podvozku Xray T3 2011. Mezi tím se na tribuně pořád ještě střídají jezdci v ranním volném tréninku. V 9:00 bude konec jízd a bude opravdu již čas na rozpravu.

Rozpravu máme za sebou a jdeme závodit. V naší kategorii GT nás je nakonec 10. Všichni společně v kvalifikaci a také v A finále. Honza Kupský opět na startu a tak se dnes ukáže, kdo jak umí držet ruku na plynu a volantu a poradí si s méně zkušeným jezdcem. Především finále bude hodně zajímavou záležitostí.

 

Kvalifikace 1

Hobby – Miroslav křížek si dnes vybral tuto pohodovou kategorii. Jinak celkově hodně obsazená kategorie. Dvě skupiny. Miroslav v té první vedl. A to ještě ráno zapojoval regulátor na stejnosměrnou plechovku. Adam Gitter, Ondra Macháček, Jarda Kopecký st., Vojta Jeremejko a mnozí další dnes jedou v Hobby. Také Petr Sekula se pokusí zaútočit. A Pavel Magda ihned napomínal jezdce za jízdu přes pokličky. Ty se mají objíždět a ne přejíždět. Roman Štalmach a Petr Sekula se prozatím usadili na prvních pozicích v této kategorii.

Stock – tři kvalifikační skupiny. Pavel Magda opět v pohotovosti a snaží se hlídat čistotu jízdy a případné zkracování. Zde dnes nastoupil i Tomáš Marek s podvozkem Xray. A hned zajel ve skupině nejlepší výsledek. Podle jeho slov je 1/10 4WD hodně zajímavou katagorií a je to naprosto něco jiného jak Large Scale 1/5. Zdeněk Zikmund je věrný  kategorii a ve skupině 2 zajel také nejlépe. Ladislav Lebánek za Zdeňkem. Rudolf Ševčík je jedním z jezdců, kteří jedou dnes dvě kategorie. Tak to já osobně dnes tedy ne. Aspoň se z toho dnes nezblázním :-). Když vezmeme nájezd 20 kol Zdeňka Zikmunda, tak Tomáš Marek se určitě neztratí. Třetí skupina byla hodně silná a jel v ní i Pavel Martinec, Broněk Vykutil, Martin Bábovský st. a další borci. A dá se očekávat, že Martin Bábovský st. bude aspirovat na stupně nejvyšší. Avšak uvidíme. Dušan Vičánek mu nic nedaruje.

Modified, Open – tyto kategorie jsem si hodně podobné, jedou se společně, ale hodnotí se zvláště. Tady opět startuje Michal Abrahámek. Dnes tu není Juraj Hudy. Naopak tu jedou oba Kratochvílové, Filip Pykal, Pavel Novotný. V první skupině jel svoji stopu a styl Karel Kratochvíl a najel 21 kol. V druhé pak nakroužil nejlepší výsledek Jarda Kopecký. Ale většina pilotů jela v pár sekundách a bylo to velmi těsné.

World GT – zde to bylo o opatrnosti vůči Honzovi Kupskému. Já zjistil, že přední medium Xceed již příliš vedou a musel jsem jet opatně a ne naplno. Do popředí se dostal jak se dalo očekávat Broněk Vykutil, Petr Rovný a Roman Hradecký. Na další jídzu dám ihned Corally z minulého závodu a bude snad lepší výsledek. Jak nemůžete do zatáčky naplno, není to dobré. Já jsem vyjel 1400 mAh v této jízdě.

Formule 1 – nejlepší kola zajeli ve skupinách Miroslav Křížek a Saša Žvak. Saša zajel i nejrychlejší kolo. Formule jedou pouze dvě kvalifikace a pro postup do finále rozhoduje nejrychlejší kolo a nikoliv nájezd.

 

Kvalifikace 2

Hobby – Miroslav Křížek opět zajíždí nejlépe.  Jediný, kdo mu stačil byl Petr Jouda. Ale i ten měl v sekundách vělkou ztrátu. Jinak Petr Sekula a Roman Štalmach budou zřejmě po celý závodu udávat tempo v této kategorii. Šujanský, Kutal, Macháček Petr – všichni 17 kol.

Stock – Tomáš Marek opět výborně. i když v jednu chvíli model doslova krotil v jedné ze zatáček. Olda Groch jel ve druhé skupině za dvojicí Zikmund, Lebánek a jeho model žluté barvy není možné přehlédnout. Novosád karel dostal napomenutí za zkrácení tratě. Pavlovi nic neunikne. Je prostě pozorný. Společně s Oldou jede ve skupině i Petr Vacula. V třetí skupině se začalo dařit Matějovi Bábovskému a Dušanovi Vičánkovi. Oba jeli i před Martinem Bábovským st. Martin Kratochvíl byl další jezdec s napomenutím za zkrácení tratě. To jich dnes ještě asi bude. Martin Bábovský st. si zajišťuje pozici TQ na finále A.

Modified, Open – všiml jsem si, že kromě jezdců jsou v hale i diváci. Pravděpodobně se zde v Holešově o závodní akci ví. Vstup je zde volný, a tak veřejnost na toto místo zavítá. Kája Kratochvíl zajel velmi donře za Michalem Vévodou, oba nájezd 21 kol. Petr Nesládek již o kolo méně.

World GT – výměna Xceeed za Corally se mi vyplatila. Jedno z nejrychlejších kol tratě a málem nájezd na TQ, Měl jsem štěstí, že jsem nepotkal Honzu Kupského. Takové štěstí neměl Broněk Vykutil… (zajel TOP kolo, ale…) Na druhého Miroslava Dolanského jsem najel cca 9 sekund. Roman Hradecký přišel o ozubení. Petr Rovný dojel třetí. Na začátku tlačil na mě tlačil, ale jak jsem si zvykl na výkon motoru a grip, bylo hotovo.

Fomule 1 – Miroslav Křížek opět nejrychlejěí kolo ve své skupině. Podobný čas zajel Petr Jeremejko, který nemůže naladit regulaci a motor. proto ten podivný zvuk, jakoby neměl zuby na pastorku či ozubeném kole. Saša žvak naladil zdá se opravdu velmi dobře. Nejrychlejší kolo, TQ jisté. Karel Novosád a Rudolf Ševčík se povozí ve finále za sebou.

 

Kvalifikace 3

Hobby – Mirra Křížek ladil a ladil až naladil 16 kol. Bohužel na TQ to stačit nebude. TQ zaujme Petr Sekula před Romanem Štalmachem a Petrem Macháčkem. Jarda Kopeclý st. bude útočit na bednu ze čtvrté pozice. Miroslav křížek pak ze sedmé pozice.

Stock – Pavel Ryšavý nyní v souboji s Tomášem Markem, který jel poměrně čistou stopu. Na lepší nájezd jak 20 to však nestačilo. V druhé skupině to byly jasné pozice pro Zikmunda, Lebánka a Grocha Oldu. Petr Vacula řešil technické problémy s vozem. Všinl jsem si, že Olda Groch také řídí celým tělem. Ale pořád je to méně jak u Fanána Stodoly. Ke konci jízdy si ještě vysloužil Martin Kratochvíl napomenutí. A kdo má nakonec TQ v této kategorii ? Je jím Martin Bábovský st. Za ním bude stát Dušan Vičánek a pak Matěj Bábovský.

Modified. Open – TQ nakonec vtéto papírově nejrychlejší kategorii získal Jarda Kopecký. Jakub Šimurda bude druhý a vynikající třetí místo bude patřit Michalu Abrahámkovi.

World GT – s parametrem 7 na regulaci LRP SPX Stock a převodem 96/28 jsem vyjel 1671 mAh. Teplota motoru již byla kolem 70° a i regulátor začal hřát. Ale zatím vše v normě. Doba jízdy 5 minut plus něco ve Warm Upu. Brněk obhájil TQ pozici. Z druhé pak bude startovat Igor Vlahovič, třetí Petr Rovný. Nyní jel velmi dobře Miroslav Dolanský. Ten bude na startu jako čtvrtý. Finále bude štěstí a fair play.

Následuje krátká přestávka a jdeme do finále.

 

Finále 1

Formule 1 – B finále ovldádl David Fráňa. I když občas lovil auto po cílové rovince. Mec mu nedrželo směr. V A finále prozatím dominoval Saša Žvak. Prozatím mu nestíhali ani Miroslav Křížek či další soupeři. V Ačku jede i Toník Pospíchal.

Hobby – B finále patřilo Honzovi Kupskému. Ten jede i GT a je to podle mého názoru velký skok. A finále dával jasně tempo Petr Sekula. S velkou ztrátou pak Roman Štalmach a pak Petr Macháček. Miroslav Křížek startuje v A finále z poslední pozice a také tak dokončil první jízdu.

Stock – C finále proběhlo bez STOP and GO, ale v B finále už se to událo. Pavel Magda se opravdu snaží. C finále vyhrál Tomáš Kovařík. Mnohým pilotům dělá problémy zpomalovací retardéry za cílovou rovinkou. (ale to i mně občas).  Ladislav Lebánek v B finále pojel Oldy Grocha a Karla Novosáda. A finále se podařilo Martinu Bábovskému. Tomáš Marek soupeřil s Martinem Kratochvílem. Neustálá výměna pozic za Martinem Bábovským. Ani Dušan Vičánek se nevyhnul chybě. Pořadí po jízdě: Bábovský st. Bábovský Matěj, Dušan Vičánek.

Modified, Open – B finále s přehledem Petr Nesládek před Milanem Šubíkem a Filipem Uherem. A finále bude i v dalších kolech našlapané. Jarda Kopecký si vybojoval po startu náskok a mohl jet v klidu. Libor Vévoda, Jakub Šimurda dojeli za ním.

World GT – strašně rychlé finále. Ani jsem nestihl zaregistrovat, kdy jsem se propadl na čtvrté místo. Pak jsem se řezal s Petrem Rovným v rámci fair play a skončil se štěstím třetí. Urval jsem kus mechu ze zadního kola a musím jet zcela nové obutí. A tak další jízda bude hop nebo trop. Vítězí v klidu Bronislav Vykutil před Mirou Dolanským. A to nás ještě ze zadu ohrožoval Roman Hradecký. Děs běs.

Formule 1 – B finále opět výborně David Fráňa. A finále si opět výbornou jízdou a náskokem pojistil Saša Žvak a drží pozici číslo 1. Miroslav Křížek druhý a třetí pozici si vyměnili Karel Novosád a Rudolf Sevčík.

Finále 2

Hobby – Kupský, Španěl, Jouda = výsledek B finále. A že to Honzovi Kupskému jde. V GT se snažil uýbat mnohem rychlejším jezdcům. Má můj obdiv. A finále a v hlášení se ozvalo “ Štalmachu, Štalmachu“. To Pavel Magda komentoval jízdu Romana. Vyhrál Petr Sekula a je jasným vítězem Hobby. Další 3 piloti již mají nájezd 18 kol a to Petr Macháček, Miroslav Šujanský a Roman Štalmach. Roman ještě bude muset zabojovat :-).

Stock – Toník Pospíchal zajel skvělé třetí místo v C finále za Davidem Fráňou a Ondrou Hrbáčkem. Pavel Martinec si vybojoval první místo v B finále. Ale jen na chvíli. Pak se propadl na čtvrté místo. Pak Pavel končí v jízdě. A tak Olda nakonec druhý za Ladislavem Lebánkem. Start Ačka byl čistý. Pořadí stejné jak v předešlé jízdě jen s většími rozestupy. Chyba Martina Bábovského a Dušan Vičánek se ujímá vedení. Jako sup krouží na třetím Matěj Bábovský. A čeká. Čeká na chybu. A vítězí…. Vítězí Martin Bábovský, Jejich souboj uvidíte v preview záznamu z dnešního záznamu. O celkovém vítězi je rozhodnuto.

Modified, Open – Petr Nesládek se stal vítězem B finále. Martin Kratochvíl a Milan Šubík dojeli ve stejném kole jako vítěz Petr.  Pořadí A finále po urputném boji: Jaroslav Kopecký (s dostatečným náskokem), Libor Vévoda a Kuba Šimurda. Oba od sebe jednu sekundu.

World GT – tak přední Hard Xceed namazané nebyly vhodnou volbou. Auto se mi převracelo, a tak jsem z jízdy odstoupil. Na další jízdu dám přední Corally a snad se zadaří. Broněk Vykutil si dojel suveréně pro první místo celkově. Mira Dolanský svý druhým místem své druhé místo. O třetí bude ještě souboj. Teoreticky tam mhou být já, Petr Rovný. Ale možná také nekdo jiný. Poslední jízda bude hodně důležitá.

Formule 1 – za Davidem Fráńou nyní dojel Zdeněk Jánoš. Polepšil se v celkovém pořadí. Jednalo se o finále B. Saša Žvak drtí svoje soupeře. Ještě jedna taková jízda a je bez debaty vítězem a to jasným. Mira Křížek se asi bude radovat z druhého místa. Ale nepředbíhejme.

Finále 3

A jako obvykle třetí kolo ve zkratce:

Hobby – B finále: Jan Kupský, Jindra Španěl, Petr Jouda. A finále: Petr Sekula, Roman Štalmach (zabojoval), Petr Sekula, Miroslav Šujanský.

Stock – C finále: David Fráňa, Toník Pospíchal (výborně), Jan Zádrapa. B finále: Ladislav Lebánek, Pavel Martinec (výborně), Pavel Ryšavý. A finále: Dušan Vičánek, Martin Kratochvíl, Martin Bábovský st.

Modified, Open – B finále: Petr Nesládek, Milan Šubík, Martin Kratochvíl. A finále: Jarda Kopecký, Libor Vévoda, Kuba Šimurda

World GT – Broněk Vykutil, Igor Vlahovič (vydřené třetí místo celkově…), Miroslav Dolanský

Formule 1 – B finále: Davi Fráňa, Zdeněk Jánoš, Tonda Hráček. A finále: Saša Žvak (neporazitelný), Petr Jeremejo, Miroslav Křížek

 

Uf uf. To byl závod. Jsem unaven jako koník poník :-). Ale užil jsem si to na 100%. Ještě vyhlášení vítězů, kdy většina pilotů již odjela. Serpent S100 jede výborně. Už třetí závod bez vážné nehody či závody. Jen běžná údržba. Našel jsem kombinaci pro mne ideální a to zadní mechy Xceed Medium (nebo Corally Pink) a na přední pak Corally Purple. Model je sice mírně nedotáčivý, ale mně to prostě vyhovuje. I když někdy lehce ztrácím.

Foto z vyhlášení bude za malou chvíli. Večer pak krátké video.