LiPo Nosram 5900 mAh 50C aktuální stav

Igor Vlahovič


Divím se, že jsem si toho nevšiml již dříve. Ale baterie je v útrobách modelu poměrně dobře schovaná a tak až při bližším ohledání jsem zjistil, že plastový HARD CASE obal na několika místech zcela popraskal. A to i na kousíčky.

Nakonec jsem odkryl kousek článku samotného. A to nevypadalo vůbec dobře. Navíc při proražení pytlíku může dojít k vážné nehodě.

Bohužel jsem neměl prozatím smršťovací pásku a tak jsem choulostivé místo prozatím obtáhl izolační páskou. Dodatečně ji pak stáhnu do smršťovací fólie.

V mém případě je baterie uprostřed modelu a nehrozí bezprostřední kontakt. Ale i tak je potřeba se nyní chovat obezřetně.

Zajímavé je, že články samotné nejsou nyní nafouklé, vykazují vyrovnané napětí. Schválně jsem to kontroloval při nabíjení a vybíjení.

A tak je mi líto necelý půl roku starou baterii vyhodit. Nabíjena byla stále 1C a jen vyjímečně proudem 8A. A i tak má svoje nejlepší za sebou.

Pro úplnou bezpečnost bude asi lepší zakoupit novou baterii. Používání takto poškozené LiPo je možné pouze za přísnějšího dohledu, nenechávat ji dlouhodobě v modelu a skladovat ji nejlépe v LiPo ochranném sáčku.

Při ceně 2100 Kč, kterou jsem za novou LiPo Nosram 5900 mAh zaplatil, již do takové varianty nepůjdu. Zde se doba použitelnosti rozhodně nerovná zaplacené ceně.

Pokud budu kopovat novou, hodně dobře budu zvažovat alternativy.