Levnější osazení modelu elektronikou – příklad

Igor Vlahovič


Občas se mi stává, že mě někdo ze začínajících modelářů požádá o pomoc. Buď jen formou rady nebo zda bych mu nepomohl pořídit model. Nebo se jedná o celkové zprovoznění RC modelu včetně nákupu potřebného vybavení.

Poslední jmenovaný případ jsem řešil zrovna dnes. Zcela nový nadšenec Rally mne oslovil, zda bych mu neporadil v této oblasti. Dotaz zněl, zda nevím o někom, kdo prodává podvozek pro Rally určený, případně i s elektronikou.

V první fázi chtěl pořídit RC model ze supermarketu a naštěstí dobře učinil. Zrovna jsem měl doma k dispozici podvozek Tamiya DF03RA, který jsem sám jel na jednom ze závodů Rally Brno. A tak slovo dalo slovo a obchod byl dohodnut.

Ovšem šlo jen o kompletní podvozek s krytem proti nečistotám, koly, motorem 540, karoserií, náhradními díly. Bylo potřeba dokoupit vše potřebné pro zprovoznění modelu – RC soupravu, nabíječ, akumulátor, servo, regulátor otáček.

Jedna s proseb byla – pořídit novou elektroniku za rozumné peníze a aby to fungovalo. Prostě tak, aby byl model případně schopen absolvovat závod Rally.

Poslední prosba byla celková příprava modelu k jízdě = majitel zapojí baterii, RC soupravu a vyrazí na první jízdu. Vše proběhlo v někoika fázích a to:

 

1. zavolal jsem do firmy Reichard Modellsport a nastínil prodejci své požadavky. Volba nákupu právě zde byla ze dvou důvodů. Jednak je firma z přímo Brna a má slušný sortiment a za druhé nejsou problémy s případnou reklamací (moje osobní zkušenost). O ochotě a znalosti problematiky nehovořím, to je samozřejmostí.

Po chvíli jsem obdržel návrh komponent včetně cen. Návrh byl zajímavý, cenově přijatelný a tak jsem vše přednesl zájemci. I zde po vysvětlení podrobností byl dán souhlas k nákupu a zprovoznění modelu od A do Z.

2. zajel jsem do prodejny pro RC soupravu, servo, akumulátor, nabíječ, kabely, konektory, 4x AA akmumulátory do RC soupravy

3. doma jsem večer začal s instalací elektroniky do modelu

 

Nyní se podíváme na výběr komponent, na cenovou hladinu a způsob instalace.

 

1. Servo

Zde jsem po poradě zvolil HITEC HS-485HB De Luxe. Jedná se o analogové servo v tvrzených převodech s tahem 6 Kg při 6 V. Rychlost 0,18 sec/60° je dostatečná. Instalace proběhla v pohodě včetně osazení servosaverem Tamiya.

Cena 379 Kč

2. Regulátor otáček

Jedná se o STORM 19, který je dodáván pod hlavičkou firmy Carson. V podstatě jde o M-Troniks. Regulátor je od 19 závitů stejnosměrných motorů. Podpora LiPo nechybí. Jelikož bude používán motor Johnson 540-J, Mig 500 Race a jejich obdoby, pak je tato varianta dostačující. Umí zpětný chod. O tomto regulátoru bude zvlášť podrobnější článek.

Nastavení proběhlo jedním tlačítkem a zapnul jsem zpětný chod. Regulátor je zalitý a měl by vydržet vlhkost.

Cena 699 Kč

3. Akumulátor

Zde jsem neuvažoval o LiPo. Protože se jedná o naprostého začátečníka a tak jde i o jeho bezpečnost. Proto jsem do modelu nainstaloval NiMh LRP 4000 mAh. Konektory Tamiya jsem nahradil klasickými pozlacenými 4mm. Aby nedošlo k přepólování regulátoru, na pólech jsou vždy samec a samice. Nejde to při zapojení přehodit.

Cena 629 Kč

4. Nabíječ

Volba padla po doporučení na Equilibrium Mini V2. Nabíjí 1 – 10 článků NiXX, 1 – 4 články LiXX a také Pb akumulátory. Podsvícený display, síťový zdroj, LiPo adaptér je součástí. Max nabíjecí proud 4A. Pro hobby účely myslím si dostačující. I o tomto nabíječi bude podrobnější článek.

Cena 999 Kč

5. RC souprava

Carson Reflex Wheel LCD 2.4 gHz. Plně digitální souprava s pamětí na modely, expa, epa, subtrim, revers. Základní funkce opět pro začátečníka dostačující. I můj syn používá tuto RC soupravu a naprosto v pohodě. O této soupravě se na tomto portálu podrobně psalo a najdete to v menu RC soupravy. RC soupravu jsem vybavil 4. AA Enelop akumulátory. Neztrácí napětí, vydrží dlouho (Cena 252 Kč).

Cena soupravy 1299 Kč

 

Dále jsem koupil drobnosti jako konektory, kabely pro nabíječ. (Cena 156 Kč). Toť vše.

 

Komponenty jsem rozložil jak vidíte na foto. Kabely jsem upravil na míru. Pájení jsem provedl důsledně.

Na závěr jsem zapnul RC soupravu, spároval s přijímačem. Pak jen stačilo zkalibrovat regulátor s RC soupravou, nastavit výchylky a práce byla hotová.

Kolik tedy vše nakonec stálo ?  Tedy model včetně zcela nové elektroniky, která je v záruce přirozeně ?

Celková cena činila 7413 Kč z toho model 3000 Kč a 4413 Kč zbytek RC elektroniky. Zdá se vám to hodně ? Mně osobně nikoliv a věřím, že to bude fungovat jak má.

První jízda doma po koberci proběhla bez problémů a majitel bude doufám spokojen. Navíc se na mne nebo na prodejce může kdykoliv obrátit pro radu a pomoc.