Kola, disky pro malá měřítka

Luděk Aschenbrenner


Tak takhle to poslední dny vypadá jednak v dílnách ALSracing, ale i v tématech telefonních hovorů, které řeším a pochopitelně i v objednávkách e-shopu. Zkrátka a dobře začala nová sezóna malých měřítek a s ní přišla nová vlna zájmu o modely měřítka 1/28, především o mini-z, ale i o M280 a také se projevil hlad po informacích týkajících se především správného obutí modelů.  Přestože jsem se domníval, že dnešní globalizovaný trh s šikmookou výrobní základnou nabízí pro mini-z skoro vše, tak opak je pravdou. Na trhu s kvalitními mechovými koly je neuvěřitelná díra….   Kola od GRP se po cca šesti letech vytratila až na zcela nefunkční typy (jako např hard vzadu či soft vpředu) z nabídky většiny nejen tuzemských ale i světových prodejců. Uzrál tedy čas významnou měrou inovovat a doplnit v produkci ALSracing sortiment kol, disků a mechovky právě pro modely těchto malých měřítek.

Vedle doplnění skladu o tradiční a léty provozu prověřené lehké a široké duralové disky mini-z, jsem přidal do nabídky nové excelentní a velmi efektní speciální disky, simulující litá kola. Tyto disky mají vedle vzhledových předností i některá specifika funkční. Jejich nepatrně vyšší hmotnost, která je navíc více koncentrována k obvodu disku, dodává kolům chování setrvačníku, což především na přední nápravě vede k jistému gyroskopickému efektu a model tak získává na stabilitě v přímé  jízdě a také lze aplikací těchto těžších disků jemně ladit přetáčivost auta.

Vedle kolekce těchto luxusních duralových disků, které je pochopitelně možno objednat i s nalepenou a přebroušenou mechovkou je výrazně rozšířen sortiment tzv závodních ekonomických variant disků vyrobených CNC obráběním z plastu. Po úspěšném ověření výrobního postupu a po vyhodnocení kvality výrobků bylo rozhodnuto že se plastové disky budou vyrábět výhradně obráběné a nikoliv lisované do forem tak jak je dělá ve standartní podobě na gumové pneu konkurence. Obrábění jsem zvolil z jednoduchého důvodu. Kvalitní a opravdu přesná forma na lisování disků je záležitost desítek tisíc korun a stejně je výsledek co do kvality výlisku poměrně nejistý. Navíc obráběním lze dosáhnout výraznou variabilitu sortimentu při garantovaném kvalitním výsledku. Zvolený materiál, kterým je tyčový delrin zase diskům dodává ideální pevnostní vlastnosti a dovoluje velmi přesné obrábění. Disky tak rozhodně nejsou myšleny jako spotřební materiál ale jako velmi trvanlivý produkt, který lze narozdíl od měkkých lisovaných kol GRP opakovaně používat. Tím se kompenzuje poněkud vyšší cena těchto produktů, která je daná zvolenou obráběcí technologií.

Plastové disky jsou zatím dostupné v provedení s nulovým offsetem o šířkách 13, 14, a 15mm pro zadní nápravu a pak s šířkou 10mm pro nápravu přední. Podle zájmu bude s největší pravděpodobností ještě sortiment doplněn o zadní disky s offsetem +1 v šířce 12,5mm a patrně také přední disky v šířce 9mm (offset 0).

Ke kvalitním diskům pochopitelně patří také kvalitní pneumatiky. K dispozici je v současné době u ALsracing  cca šest typů různých směsí. Aktuálně je sortiment rozšířen o skvělou měkkou směs Softchampion (cca 25SH) která se výborně osvědčila ve finále národního mistrovství malých měřítek v Polně.

Vlastnosti této mechovky jsou nejlépe využitelné na kobercových tratích, nicméně jsem zvědav jak se osvědčí na Kyosho dráze což se jistě v brzké době ukáže. Charakteristika a popis vlastností všech nabízených mechových pneumatik sortimentu ALSracing, spolu se zkušenostmi uživatelů naleznete  zde. Výběr doporučení směsí se řídí především dlouholetými zkušenostmi s těmito modely jak na kobercových drahách tak na gumové, resp. pěnové Kyosho dráze. Pochopitelně uvítám v diskusi další názory uživatelů a především zkušenosti jezdců získané na různých závodech. To vše bude jistě přínosem pro všechny piloty mini-z či M280 kteří jezdí na mechovkách.

Podrobné fotografie a odkaz na e-shop najedete ZDE.