Xceed mechové pneu vs Serpent S100

Igor Vlahovič


Po prvním zkušebním závodě v Ostravě jsem se rozhodl omladit podvozek Serpent S100. V první fázi to budou nové mechové pneumatiky Xceed a ve fázi dvě pak nová karoserie Sophia GT.

Nyní k fázi jedna, tedy Xceed mechové pneumatiky.

S podvozkem jsem zakoupil již hodně používané mechy Corally. Ale i na těch jsem závod odjel a pocit z jízdy byl vynikající. Ale daší závod se blíží a já potřeboval jednak sadu náhradní a také jsem chtěl vyzkoušet jinou značku. Podle slov některých jezdců této kategorie jsou Xceed velmi dobré. A tak jsem v Praze sadu této značky zakoupil.

Narozdíl od Corally jsou Xceed provedeny v černé barvě a přichycení je stejné jako u ostatních značek. Tedy čtyřmi šroubky na zadní unašeče a matičkou ty přední.

Na výběr je celkem ze třech tvrdostí a to SOFT, MEDIUM a HARD. Jak na zadní, tak na přední nápravu. Prodejce neměl zadní SOFT a tak po poradě jsem pořídl na testy na obě nápravy směs MEDIUM. Měla by držet a přední nápravu budu řešit mazáním či otupením krajů kol. Bylo potřeba hlavně zakoupit směs na koberec. Protože je k dispozici i asfaltová.

Další konzultace s jezdci kategorie GT vedla směrem na úpravu nových kol. Všichni ihned brousí přinejmenším zadní kola skoro o polovinu. A to z důvodu, aby mohli jet zřejmě naplno. Připadá mi při ceně celého páru kol broušení naprostou šíleností. Koupit nové obutí a hned mu skoro polovinu vzít a zkrátit tak životnost ? Věřím, že na nižším profilu je možné s podvozkem mnohem rychleji projíždět zatáčky. Ale pak mohly být pneumatiky takto provedeny již z výroby a i cena mohl být jiná. Ale to je jen můj pohled.

Já nechám směs bez úpravy a vyzkouším jednak zcela novou směs Xceed a poté i hodně sjeté Corally. Porovnám tím jízdní vlastnosti a pak se rozhodnu, zda raději budu kroužit v zadní části pole a čekat na požadovaný průměr kol a nebo dojde k požadovanému zbroušení.

Ale jel jsem na podvozku Tamiya F103 nové mechové obutí Tamiya HBR Medium a nepociťoval jsem oproti silné konkurenci příliš nevýhodu. Ale nepředbíhejme, závod vše ukáže.

Na foto máte srovnání nových a hodně použitých kol. Jak předních, tak zadních. To jen pro představu, co budu testovat.

Každopádně až bude hotová nová karoserie Sophia GT v bílé barvě a s doplňky, na černých kolech Xceed to bude vypadat velmi dobře. Mně osobně vždy záleží i na tom, jak to vcelku bude vypadat.