Mibosport Cup 8.10.2011 1. halový závod ONLINE

Igor Vlahovič


Tak letní sezóna nám skončila. Ještě se nestačilo pořádně ochladit a my už jsme se přestěhovali do haly. Dnes je to hala Hrotovice, která na první pohled zaujme svoji originalitou – dvěma tratěmi v hale. Jedna onroad, druhá ofroad.

A hala se plní. Depa budou naskládána kolem dráh. Protože většinu prostoru zabírají právě zmiňovné dráhy. Uprostřed je tribuna a po nástupu na ni si vyberete trať a jedete.

Je z čeho vybírat, myslím kategorie. Onroad TC Open, Tamiya Cup, F1. Offroad pak buggy 2WD a 4WD. Vše elektro přirozeně.

Hraje hudba, probíhá prezentace u Michala Boka. U časomíry Vojta Novický. Na závod se přihlásili i zahraniční jezdci. Bude to velké tuším.

Já již otestoval onroad dráhu, a to jak s TT-01, tak i s F103. Zatímco TTčko jede hned od začátku v pohodě, Formule se musela přivést k poslušnosti změnou předních mechů. Medium směs se kousala, a tak opět pomohla Valachia HARD směs. Zda bude stačit motor MIG 500, to ještě nevím.

Dnešní report bude spíše oddechovým. Více lidí = hodně textu. Ale jedu dvě kategorie, a tak to dnes pojmu fotoreportem, videoreportem a doprovodným textem. Ale hlavní informace dostanete, nebojte se.

Máme posledních 15 minut na přihlášení.

Tak v galerii máte startovní skupiny. Kategorie pojedou nejpve offroad a pak onroad. Na rozpravě Michal Bok sdělil vše podstatné, včetně informací o VIP návštěvě Ronalda Volkera a dalších zahraničních jezdců, kteří na tento seriál přijedou.

Mezi jízdami budou 3 minuty a nebude se na nikoho čekat. Aby byl konec závodu v rozumnou dobu. Nasazovači budou mít refexní vesty. Jejich místa jsou jasně vyznačena.

Oběd je zajištěn, tak jako občerstvení v průběhu dne.

Jen ozvučení z mikorofonu nebylo ideální a Michal pak raději mluvil bez něj. Snad ozvučení u jízdy bude lepší. Uvidíme.

Za malou chvíli startuje první kolo kvalifikace.

 

Kvalifikace 1

Buggy 2WD – 4 jezdci v této kategorii. Jozef Nováček vítězí v první offroad jízdě dne. je to dnes úplně první jízda dne. Ladislav Beran z RC Magazine jede v této kategorii. Ale na první jezdce ztrácí. Dobře to vypadá s Kájou Novotným.

Buggy 4WD – zde máme dvě skupiny a hojně obsazené. Jedou zde například Radek Flek, Marek Černý, Václav Strupek, Oskar Malatinský, Ivo Gombík a další jezdci. Dráha je zajímavě řešená s mnoha skoky. Komentář  jízdu vede Vojta Novický a já jej slyším zcela zřetelně. Takže ozvučení zde v pořádku. Nasazovači mají poměrně hodně práce, a to zejména v té druhé skupině (první 4WD). Dominik Mašek vítězí v první skupině 4WD. V druhé skupině už bylo vidět, že jedou zkušenější piloti. Jednak auta jedou rychleji a i skoky jsou více řízené. Radek Flek se ujal vedení před Vaškem Strupkem. Kája Novotný jede i tuto kategorii a vede si opět dobře. Radek Flek najel o kolo více jak soupeři.

Mám tu důležitou informaci !!! Výsledky závodu jsou vysílány ONLINE na My RCM. A tak můžete sledovat vývoj i zde a já mám ulehčenou práci co se výsledků týče. Ovšem přenos má zpoždění se mi zdá. Na některé výsledky čekám dlouho.

Formule 1 –  krásné svezení. Tito piloti dnes budou soupeřit o místa nejvyšší:

1. Vlahovič Igor
2. Groch Jiří
3. Rampula Jiří
4. Sattler Jaromír
5. Janiček Martin
6. Jurčák Miroslav
7. Sekula Petr

Igor Vlahovič vítězí v této jízdě. Jezdci jedou velmi ohleduplně mezi sebou a rychlejší jsou pouštěni. Přeci jen jsou auta více zranitelná. Petr Sekula se Igora drží, ale pak má technické problémy. Na startu nechybí celá skuoina z RC klubu Brno. Vidíte je výše. Jirka Groch jede na pohodu, tak jako například Jirka Rampula. Mnozí ještě budou ladit své monoposty. Petr Sekula tedy druhý a Jirka Groch třetí.

Tamiya Cup – značkový pohár pro modely Tamiya TT-01. Slušně obsazená kategorie. Noví jezdci. Ale i ti se snaží jet velmi korektně. Nissan GTR, Mazda RX7, Mercedes Benz, Lamborghini Gallardo a další krásné karoserie na trati. Igor Vlahovič vítězí před Patrikem Maňouškem a třetím Petrem Novákem. První tři modely jsou Mazda RX7 týmu Ogura Racing Clutch. Dokonce i slečny jedou v této kategorii.

1. Vlahovič Igor
2. Novák Petr
3. Maňoušek Patrik
4. Klaus Miloš
5. Pokorný Miloš
6. Matiášek Aleš
7. Kovář Matěj
8. Saturková Michaela
9. Malatinská Ema

TC Open – na tribuně je Jirka Janoušek, který zajíždí v první jízdě velmi dobře. Mario Sowka a další zahraniční jezdci zde na tomto závodě nechybí. Kromě pneumatik je zde povoleno vše. Zdenko Kunka je nejlepším jezdcem této kategorie. Ovšem ani Radek Flek není pozadu. Jarda Kopecký se také bude snažit promluvit o pořadí. I zde jede slečna Saturková. Sbírá zkušenosti ve dvou kategoriích.

 

Kvalifikace 2

Buggy 2WD – Kája Novotný nyní nechal Josefa Nováčka. Škoda, že v této kategorii nejede více jezdců.

Buggy 4WD – Dominik Mašek ovládl první skupinu. Jako v minulé jízdě.  V první skupině byly mezi jezdci větší časové rozestupy. Ve vedení Adam Dubák před Radkem Flekem. Marek Černý jízdu nedokončil.

Formule 1 – Petr Sekula jako jediný jede podvozek Xray X10. Což je šasi GT a nemělo by v této kategorii jet. Ale pravidla jsou volná, a tak není co řešit. Igor měl hodně práce s Petrem a ztratil na něj nyní cca sekundu. Ale bojuje ze všech sil a pokusí se finále dobře zajet. Přeci jen má Xray X10 poněkud jiné vlastnosti jako klasický podvozek F1. Jirka Groclehce poladil a třetí místo udržel. Motor MIG 500 doslova hoří v Igorově modelu a příště tam bude již střídavý motor. Navíc spotřeba s Migem je vysoká.

Tamiya Cup – Miloš Pokorý pekelně zrychlil. Zařadil se na druhé místo za Igora, který opět s dostatečným náskokem vítězí. Někteří jezdci mají problém předjet pomalejší začátečníky. A tak jsou občas k vidění kolize. Přitom začátečníci se snaží uhýbat, ale mají se co učit.

TC Open – Zdenko Kunak jel v jízdě před Mario Sowkou a Radkem Flekem. Na pátém místě pak Jarda Kopecký a za ním v těsném závěsu další jezdci. Také Matěj Řehák. Adam Dubák za Jardou po odstoupení Matěje. Vítězem jízdy opět Zdenko Kunak.

 

Kvalifikace 3

Buggy 2WD – Karel Novotný jede zde opravdu dobře. I zde v offoad platí co nejlepší stopa a pomoc nasazovačů co nejméně. Na pohled je Kájova jízda pohledná a snažil se najetí přesné stopy.

Buggy 4WD – Dominik je jasným vítězem skupiny číslo 1 této kategorie. Pavel Votruba druhý. Z této jízdy jsem natočil (i z předešlých) krátké sekvence. Ještě mě to čeká v onroad kategoriích a večer bude k dispozici Preview z dnešního závodu v délce cca 10 minut. Budou k vidění depa, jízdy a zřejmě i ukázka z finále. Ve druhé skupině vítězí Vašek Strupek. Těsné souboje Dubák, Flek. Krása. Oskar Malatinský, Tono Sloboda si tuto kategorii dnes také vybrali.

Formule 1 – Igor Vlahovič motoru MIG 500 ulehčil a dal hodně lehký převod. Namazal přední mechy Valachia. Velmi těsné dojezdy mezi Igorem a Petrem. Vítězí Igor a podařilo se mu Petra pořádně potrápit. Zlepšili se Jirka Groch, Jirka Rampula.

Tamiya Cup – Igor Vlahovič vítězí. Na začátku jízdy se ho držel Miloš Pokorný, ale pak již nikoliv. Nicméně druhou pozici udržel a nechal za sebou třetího Patrika Maňouška. Junioři bojují jako lvi. Dva modely jsou osvětlené. A to je jen dobře. Protože je řídí právě začátečníci a jsou lépe vidět.

TC Open – na prvních místech se toho příliš nemění. Boje pokračují v zadních pozicích. Jirka Janoušek aspiruje na finále A společně s Markem Černým. Mario Sowka, Zdenko Kunka (vítěz jízdy) či Radek Flek mají A finále jisté. Ale i B finále budou zajímavá a napínavá.

 

Kvalifikace 4

Buggy 2WD – žádná změna.

Buggy 4WD – Radek Flek vedl v jízdě a Jarda Kopecký se probojoval na třetí místo. Druhý dojel Václav Strupek. Neuvěřitelné souboje na dráze.

Formule 1 – Igor Vlahovič pořídil nový střídavý motor SP Competiton 3.0 13.5T. Uvažoval, že ještě na tomto závodě motor do Tamiya F103 nainstaluje. Ale raději to udělá v klidu doma a napíše o tom článek. Změna motoru je nutná s ohledem na teplotu, spotebu a účinnost motoru. A 13.5ka je dostatečnou variantou jak na koberec, tak i na asfalt. Takže se čtenáři tohoto portálu mohu v brzké době těšit na nový článek o přípravě Formule na další závod. Poslední jízda dopadla dobře pro Petra Sekulu. TQ na finále bude mít. Igor nyní jel Tamiya mechy Medium otupené sekundovým lepidlem a model točil méně, jak na HARD variantě. Na finále je tedy jasno.

Tamiya Cup – Miloš Klaus ladil až naladil. Jeho druhé místo v jízdě za Igorem je velký úspěch. Nestačil mu ani Miloš Pokorný. Patrik Maňoušek třetí. Na prvních místech mají piloti nájezd 17 kol. Prostředek pole je také vyrovnaný.

TC Open – TQ na finále bude patřit Zdenko Kunakovi. Do A finále se ještě určitě dostanou Radek Flek, Mario Sowka, Jarda Kopecký a možná také Jirka Janoušek. Zdenko Kunak měl v jízdě cca 3 sekundy náskok před soupeři a stále platí, že je Zdenko patří ke špičkovým jezdcům. Dokonce jsem se dozvěděl od manažera, že jdou do Čínské lidové republiky na závod a na portálu Masters by se mohly objevit zajímavé informace. Pokud bude přístup k internetu v místě konání.

Podrobné výsledky, lépe řečeno pořadí na finále budete mít v galerii. Zde jen zveřejním TQ pozice v jednotlivých kategoriích. To bude za mmt.

TQ pozice:

2WD Buggy – Kája Novotný

4WD Buggy – Radek Flek

Formule 1 – Igor Vlahovič

Tamiya Cup – Igor Vlahovč

TC Open – Zdenko Kunak

 

Finále 1

Buggy 2WD – vítězí, jak se dalo očekávat Kája Novotný. Před druhým Josefem Nováčkem a Pavlem Otrubou. Start jízdy byl natočen a pak její část.

Buggy 4WD – v B finále vítězí Petr Pšondr. A finále start byl natočen. Bude se na co dívat. Jen nebudou celé jízdy, ale jen ukázky. Pěkná podívaná. Radek Flekse ujal vedení a za něj se zařadil Vašek Strupek. Pak se pořadí prohodilo. Adam Dubák kroužil na čtvrté pozici. Kája Novotný se do A finále také kvalifikoval. Jarda Kopecký jel na místě třetím. Všem šlo již o hodně. Nikdo nikomu nedaroval ani metr. Vítězí Vašek Strupek.Dále pak Radek Flek a Jarda Kopecký.

Formule 1 – Igor Vlahovič to měl velmi těžké na první pozici. Petr Sekula byl o něcorychlejší a měl i lepší šasi. Navíc o pořadí mohli rozhodnout i jezdci o kolo. Ale naštěstí Igor nechyboval, jel jako stroj těsně kolem pokliček a zvítězil. Petr Sekula jel pak již raději na jistotu a dojel druhý. Třetí dokroužil Jiří Groch a t v těsném rozestupu od Petra. Ostatní piloti se snažili vedoucím jezdcům uhýbat a bylo vše v pohodě. Igor zajel i BEST LAP pod 15 sekund.

Tamiya Cup – Igor Vlahovič sice vítězí. Ale důstojným soupeřem mu byl především Miloš Klaus. Ten se dostal i do vedení, ale pak byl nervózní. Krásná jízda s nájezdem 17. kol. Třetí dokončil jízdu Miloš Pokorný. Všem hrozilo STOP nad GO za to, když narazí do stříbrného Nissanu GTR. A tak všichni, i vedoucí jezdci, jeli velmi opatrně.

TC Open – tři finále. C, B a A.  C finále = Karel Štěpánek, B finále = Werner Schmitzer. A finále jsem natočil start. Krásná podívaná, kdy v čele jel Zdenko Kunak. Za ním pak Mario Sowka a Radek Flek. Do A finále se kvalifikoval i Víťa Hola. Zejména na prvních místech byl boj. Navíc někteří dostali STOP nad GO. Například hned na začátku jej dostal David Němček. Na čistotu jízdy dohlížel jak Michal Bok, tak i Radoslav Bok. A snažili se. Mezi tím Vojta Novický komentoval průběh jízdy. Slušná úroveň závodu.

 

Finále 2

Buggy 2WD – Kája opět vítězem a tím pádem se stává vítězem této kategorie. B finále to byl Petr Pšondr, který bere vítězství. No a A finále bylo opět těsné a plné zvratů. Vítězem se stal Radek Flek před Kájou Novotným a Jardou Kopeckým. Poslední finále rozhodne o pořadí.

Buggy 4WD – A finále ovládl Radek Flek. Kája Novotný podal skvělý výkon v podobě druhého místa v jízdě. Michal Bok opět dohlížel na průbeh jízdy a snažil se upozorňovat na práci nasazovačů.

Formule 1 – podařilo se Igorovi vyhrát i druhé finále a pojistit si tak celkové vítězství ? Nikoliv. Igor chyboval a předjel ho Petr i Jirka Groch. Igor sice dojel a předjel Jiřího v čestném souboji, ale na Petra neměl. O vítězi rozhodne poslední jízda.

Tamiya Cup – Igor vítězí start cíl. Dává pozor na začáteníky, občas na ně „zatroubí“ z tribuny a bez nehody je míjel. Miloš Klaus se ztrátou kola dojíždí druhý a Miloš Pokorný třetí. I na dalších místech bylo pořadí stejné jako v minulé jízdě. O místech nejvyšších je vlastně jasno. Ale krásné svezení, kde zde najdou místo i junioři a hlavně začátečníci. My zkušení na ně musíme brát určitě ohled a dávat jim i rady.

TC Open – C finále je pohodové. piloti krouží, snaží se k sobě být ohleduplní. Karel Štěpánek vítězem. Ovšem ai Tonda Pospícahal, Míša Saturková či Jirka Pavlovec jeli výborně. B finále bylo natěsnané. Vítěz může být jen jeden. Byl jim nakonec Adam Dubák. Zde není o vítězi rozhodnuto. A finále se povedlo Markovi Černému, který skončil třetí za Mario Sowkou a prvním Zdenko Kunakem. Ten se stal celkovým vítězem TC Open.

 

Finále 3

Buggy 2WD – na poslední jízdu už nenastoupil Kája Novotný. A tak finále pouze ve třech. Vítěz ? Josef Nováček.

Buggy 4WD -před startem B finále poprosil Vojta Novický jezdce o čistou jízdu a mohlo se jet. Josef Nováček vítězí. A na tribunu se rychle nachystalo A finále. Dominik Mašek se kvalifikoval do tohoto finále a je to pro něj určitě úspěch. Radek Flek se ujal vedení a nedal moc šancí soupeřům. Ani Vaškovi Strupkovi. Tím, že Radek Flek v této jízdě zvítězil, stal se celkovým vítězem. A padaly tresty za zkracování tratě, Jeden byl i pro Káju Novotného.

Formule 1 – jízda o první místo mezi Petrem Sekulou a Igorem Vlahovičem. Hop nebo trop. Igor musel jet naplno a neudělat opět chybu. Krásné výměny pozic mezi Petrem a Igorem. Pak Igor chybuje a je rozhodnuto. Petr Sekula je vítězem kategorie. Igor druhý a jiří Groch třetí. Ten se omluvil, musel jet ihned domů.

Tamiya Cup – Igor Vlahovič již na jízdu nenastoupil, aby pořídil záznam statu a foto pilotů. V depu se všichni smáli novému výrazu „ona mu při předjíždění sjela ruka z volantu“… Kam, to se neví, ale ví se, že došlo ke kolizi. Já jsem poslední jízdu nejel. Ale věnoval jsem se točení jízdy a focení. A jízda stála za to. Hlavně začátek, kdy došlo ke hromadné kolizi vedoucích pilotů a pak závěr, kdy si to rozdali Maňoušek a Klaus. Patrik víězí !!! Těsně…

TC Open – C finále zcela jasným vítězem Karel Štěpánek. V Bčku si zajeli i oba bratři Vévodové. Adam Dubák vítězí v poslední jízdě B finále. Opět velmi slušný komentář Vojty Novického. Snaží se. V A finále padl znova trest STOP AND GO. Zde se na čistotu jízdy klade největší důraz. Když se jela tato poslední jízda, hala byl poloprázdná. Jasným favoritem této kategorie je Zdenko Kunak. Mario Sowka (3) vs Marek Černý (2)ke konci finále.

Počkáme si na vyhlášení. Na něm nebudou bohužel všichni jezdci, protože někteří již odjeli. Než se přesunu domů, abych zpracoval dnešní video a nahrál jej na Youtube, pošlu vám foto z vyhlášení.

Závod se mi osobně líbil. Je tu jistý pokrok oproti minulé halové sezóně a pořadatel se snaží o úroveň. Hudba v pauzách, snaha dodržovat časový harmonogram a hlídání jízdy. Ještě by se mohlo více dohlížet na zadní finále a bude to zase o kus lepší. Ale hlavně je to o pilotech samotných.

Osobně jsem si zajezdil až moc, poznal možnosti Formule Tamiya F103 na koberci. Čeká mě příprava střídavého systému do modelu F103 a už nyní se těším na další závod, kde se F1 pojedou. Nejbližší koberec mě čeká za 14 dní, kdy jsem přijal pozvání od Romana Krejčího do Ostravy.