PEJ 1.10.2011 Online

Igor Vlahovič


Když se mi závod líbí, rád se tam vracím. A když se navíc jedná o nový asfaltový povrch, pak není co řešit.

Ano, je tomu tak. Dvakrát jse byl na závodě PEJ (Valašské Meziříčí, Prostějov) a oba závody se mi líbily. Především Prostějov byl v malém počtu lidí a jednalo se spíše o rodinný závod.

A dnes tomu bude zřejmě podobně. Z 10ti přihlášených v F1 se dva jezdci omluvili z rodinných důvodů. A tak nás bude v této kategorii cca 8 lidí. Ale na druhou stranu přijel Jarda Sattler, který nebyl hlášen online.

V kategorii C1 bude také někdo. Takže oOstatpravdová pohoda na nás čeká.

Ale to hlavní nás teprve čeká. Jízda na novém asfaltovém povrchu. Dráha je nacukrována a po ránu se cukr chytá na pneu i mechy. A tak se musí počkat na oschnutí a pak to bude ono.

Vyznačení dráhy dobře viditelné, povrch hladký jak sklo. Tvar dráhy je změněn a může se i měnit v jedné části. Tribuna jezdců změn nedoznala, ale má stále část i pro vozíčkáře.

Měřit závod dnes bude Petr Novotný. Já čekám na příležitost, abych začal ladit obutí na svém podvozku Tamiya F103RM.

Tak rozprava proběhla kolem 9:30 pod vedením Petra Novotného. Před tím se jezdci pokoušeli sjíždět asfalt. Cukr dělá zázraky a naladit F1 na tento povrch je umění. Gumy, mechy ne. Buď to točí, nebo vůbec. A při přidání plynu se to okamžitě točí dokola.

Řeší to exponenciál na plynu a to až ve výši 50% !!!

Skupiny jsou 3.

F1 skupina 1- Igor Vlahovič, Antonín Hudec, Jarda Číp, Tonda Hráček, Jarda Sattler

F1 skupina 2 – Karel Novosád, Jiří Kunz, Tomáš Frantal, Petr Vyhnálek, Pavel Novotný, Petr Sekula

OPEN 4WD – Zdeněk Zikmund, Tomáš Marek, Petr Nesládek, Pavel Novotný, Pavel Martinec, Ondřej Sekula jun.

V F1 je Tomáš Frantal v pohodě celkově první. Ale Tonda Hráček a Jirka Kunz budou bojovat o druhé a třetí místo celkově. To bude závod.

V galerii jsou nové fotky a to včetně Subaru Imprezza, které jsem si vyfotil v „terénu“.

 

Kvalifikace 1

OPEN 4WD – dnes zde jede nejmladší účastník Ondra Sekula jun. Ostatní na něj musí brát ohled. Ondra jede na rovince naplno, ale má slabou motorizaci. Ale na asfaltu tak nějak bojují všichni a nikdo se nikam nežene. Malá rychlost = malá spotřeba a menší škody :-). Auta driftují a je to hezké na pohled. A na tribuně se kluci baví. Je to slyšet až ke mně do depa. Novotný Pavel, Nesládek Petr, Zikmund Zdeněk – takové bylo pořadí po jízdě.

Formule – zde se jede ne na nájezd za 5 minut, ale na BEST LAP. Takže se nikdo nemusí honit a jde o t najet nejrychlejší kolo. Tov pak má vliv na postavení na startu do finále. V první skupině to bylo boj a na čelo se dostali Igor Vlahovič, Tonda Hráček a Jarda Sattler. Best lap zajel Tonda Hráček. Pak Jarda a nejlepší čas pod 18. sekund zajel Igor Vlahovič. V druhé skupině pak pod 17 sekund zajel Pavel Novotný a Petr Sekula. Karel Novosád zajel pod 17. kol. Zbytek měl časy již horší. Na prvních pozicích se tedy usadili Pavel Novotný, Petr Sekula, Igor Vlahovič, Karel Novosád. Prozatím.

Dráha se zlepšila a grip je o něco lepší a jezdci si musí zvykat na změny.

 

Kvalifikace 2

OPEN 4WD – jízda se uklidnila a jezdci jeli více opatrně. A tak celý časový limit to bylo bez zbytečných kolizí. Krásně vedle sebe jeli například Pavel Novotný a Petr Nesládek. Vítězem se stává

Formule – v první skupině všechny převálcoval Igor, který si zlepšil BEST LAP na 17.11. Ovšem pod 17 sekund to prostě zatím není. Jarda Sattler vyměnil kola a pohoršil si. Dobře zajel Jarda Číp a skoro mu nestačil ani Tonda Hráček. V druhí skupině jasně vedou Pavel Novotný a Petr Sekula. Ti asi ostatním ujedou ve finále. i když stačí něco poškodit a máte ztrátu. Třetí místo do finále A bude mít Igor Vlahovič a za ním by měl stát Karel Novosád. Igor je pověstný svým vytrvalým kroužením a přesnou stopou. Ostatně výsledky na finále u F1 budou v galerii. Za mmt.

 

Finálové kolo 1

OPEN 4WD – Petr Nesládek jel dobře. Ale jízdu nedokončil. Pavel Novotný se ujal vedení a jízdu vyhrál před Zdeňkem Zikmundem a Tomášem Markem. Junior Seula Ondra kroužil pomau a opatrně a snažil se všem uhýbat. Má moji osobní poklonu.

Formule 1 B skupina – upozorňuji, že se jede 40 minut jízdy a všechny se počítají. Jeda jízda se jede na nájezd 35. kol. Kdo první projede 35. kolem, vítězí v jízdě a ostatní končí. Takže nehoda = ztráta a propad v poli. To platí pro obě skupiny. 6 modelů v B finále. Ale zajedete skvěle a můžete být vítězem. V B finále do této jízdy startoval z první pozice Jiří Kunz. Ale v průběhu závodu se přetahoval o pozici s Tondou Hráčkem. Třetí v jízdě jezdil Tomáš Frnatal. Antonín Hudec a další jezdci měli již ztrátu na vedoucí jezdce. Vítězem se stal Tonda Hráček. Podrobné výsledky budou nafoceny a budou v galerii.

Formule 1 A skupina – z prvního místa v první jízdě startoval Pavel Novotný. A pozici využil a vítězí. Drhý Petr Sekula, třetí Karel Novosád, který bojoval s Igorem Vlahovičem. Jarda Sattler měl již ztrátu.

Jízda F1 se však nakonec npočítá a pojedou se 3 jízdy na 10 minut. Takže toto byl trénink.

 

Finálové kolo 2

OPEN 4WD – Petr Nesládek vedl spolehlivě. Ale 30 sekund před koncem jízdy potkal velmi pomalého Ondřeje a po kolizi musel odstoupit. Takže vítězství spadlo do klína Pavlovi Novotnému. A to před Zdeňkem Zikmundem a Pavlem Martincem.

Formule 1 B skupina – konečně ostré finále. Jirka Kunz se ujal vedení před Tondou Hráčkem. Na druhé místo se pak dostal Tomáš Frantal. Konečné pořadí po jízdě: Kunz, Frantal, Hráček. Nájezd prvního za 10 minut jízdy byl 33 kol.

Formule 1 A skupina – Pavel Novotný se zprvu tahal s Petrem Sekulou o první místo, ale pak ujel a vyhrál. Petr tedyv klidu druhý a vozil se za dvojicí Novosád, Vlahovič, kteří jeli o 3 místo. Igor vyrobil chybu a pak jezdil cca 8 minut za Karlem v odstupu cca 2. metrů a čekal na chyb. Ta nepřišla… Krásný souboj, férový, těsný a napínavý – jako ve sutečné F1 !!! Parááááda. Oba 34 kol.

 

Finálové kolo 3

OPEN 4WD – Pavel Novotný opět vítězem. Tentokráte dojel Petr Nesládek druhý, ale ke konci opět potakl jak Ondru, tak i Pavla Martince. Ale pozici udržel. Třetí skončil Zdeněk Zikmund. Ten dlouhou dobu bojoval s Pavlem Martincem.  Tomáš Marek zde nevítězí, ale na druhé straně krásně odmává jízdu F1.

Formule 1 B skupina – JIří Kunz měl problém s nabíjením a muselo se na něj chvíli čekat. Nabíječka mu nedala potřebný proud. Asi se přehřála. V jízdě jel Jirka na spotřebu. Ale i tak zvítězil. Tomáš Frantal měl zastávku v depu. Tonda Hráček kroužil opět za Jirkou.

Formule 1 A skupina – Pavel Novotný opět vítězí start – cíl. Igor opět v souboji s Karlem. A opět Karla nedokázal pokořit. 8 minut za ním jel v odstupu 3. metrů a nic. Chyba Karla nepřišla. Cítím se tu opravdu jako na závodě F1. Ovšem je zde další vývoj. Petr Sekula odstoupil ve 24. kole a tím pádem hodně ztrácí v nájezdu a pozice Igora i Karla se výrazně vylepšily. Ale oba musí jet stále vyrovnaně a bez zastávky !!! pak je šance i na bednu.

 

Finálové kolo 4

OPEN 4WD – Pavel Novotný je jasným vítězem této kategorie. I nyní vítězí. Zdeněk Zikmund jel před Petrem Nesládkem. Ale pak chyboval a Petr Nesládek se dosta na druhé místo.

Před posledním kolem finálovek obou skupin se podívejme na nájezdy jezdců:

1. Pavel Novotný 75 kol

2. Karel Novosád 72 kol

3. Igor Vlahovič 71 kol

4. Jarda Sattler 67 kol

5. Jiří Kunz 66 kol

6. Jarda Číp 61 kol

7. Tonda Hráček  61 kol

8. Petr Sekula 60 kol

9. Tomáš Frantal 60 kol

10. Tonda Hudec 58 kol

11. Petr Vyhnálek 54 kol

 

Tak a zde se začíná taktizovat. Petr Sekula má již poměrně velkou ztrátu na třetí místo. Takže strategie Igora je jet v klidu, bez kolize a nebude ani útočit na Karla Novosáda. Ten má stejně kolo náskok. Takže Igor pojede na třetí místo celkově. Ale musí dojet !!!

Formule 1 B skupina – team radio říkalo jasné pokyny do helmy Igora Vlahoviče. FUEL OK, POSITION OK. Igor tedy džel čtvrtou pozici v těsném závěsu za týmem Karla Novosáda. Petr Sekula startoval ze zadní pozice, ale vše dohnal a vítězí před Pavlem Novotným. Krásný pohled na 9 minut dlouhou jízdu Igora a Karla. Až v posledním kole Igor zkusil předjížděcí manévr a byla z toho drobná kolize. Ale to už o nic nešlo. RACEwas OVER !!!

Vítězem se tedy stává Pavel Novotný. Druhý bude Karel Novosád a třetí je Igor Vlahovič, kterému se tak, jako Karlovi týmová strategir vyplatila.

Závody F1 v tomto podání jsou opravdu kouzelné a realné. OPEN 4WD jede ještě jednu finálovou jízdu.

 

Poslední finálová jízda OPEN 4WD

Pavel Novotný již nenastoupil. A tak se poprali o prvenství v jízdě Petr Nesládek a Zdeněk Zikmund. Petr opět odstupuje !!! Ulomený závěs. Měl dnes smůlu a stálo ho to celkem dost peněz. A tak Zdeněk vítězí.

 

Tak a počkáme na vyhlášení výsledků dnešních a potom i konečných v poháru PEJ 2011. Nebudou chybět fotky vítězů. Večer pak bude i krátké video z jízd.

Dnešní závod byl pohodový, bez stresu a v pohodové atmosféře. Ostatně jako vždy zde. A menší počet jezdců ? Vůbec to nevadí. O to si lidé více zajezdí.