Údržba šasi Tamiya CC-01

Igor Vlahovič


Po jedné z expedicí, která proběhla v lomu Rudice, jsme ještě ten den provedli očistu modelu. Ale i když jsme čistili vše vodou a štětcem, stále byl jemný písek skoro všude. Navíc dělal bílé šmouhy. Z některých míst ho nešlo ani pořádně očistit.

A protože máme dva podvozky Tamiya CC-01, vše se násobilo. Synovi jsem dával dohromady model hodně dlouho a bez použití radikálního řešení. Pravda, neměl to až tak strašné jako já.

V mém případě jsem se rozhodl pro jednoduché řešení, kterému jsem věřil. Jednoduše osprchovat model ve vaně (protože bydlím v panelovém domě). Ale toto si vyžádlo určitý postup:

 

1. odstranit z modelu veškerou elektroniku (přijímač, regulátor, servo a nejlépe i motor). Toto je zde poměrně jednoduché, protože regulátor a přijímač jsou například na jedné destičce, která je přichycena šroubky. Servo taky nebyl problém a motor také ne

2. abych se lépe dostal k přední nápravě, vyndal jsem kardany a domečky ponechal volně

3. celý podvozek jsem důkladně osprchoval. Ovšem po oschnutí stále stopy po tom bílém písku :-(. Na řadu přišel saponát a opět důkladná sprcha. Ani to nebylo 100%, ale mnohem lepší výsledek. Nakonec jsem použil obyčejné Pronto a vše přeleštil tímto zázrakem. Pak jsem teprve dosáhl kýženého výsledku

4. když jsem sprchoval vanu, měl jsem odkrytý prostor pro převody (ty byly venku) a i zde bylo vše čisté

5. pak přišla na řadu údržba ložisek v modelu. Vydělat každé, vyčistit a namazat. A není jich zrovna málo. Promazání převodů bylo samozřejmostí

6. zpětná kompletace podvozku

7. karoserie a pneumatiky prošly také vodní lázní a to opět několikráte

 

Po této generální údržbě opět vypadá auto jak má vypadat – čistě. Vše jde lehce (to jsem si ověřil bez motoru) a i řízení jde lehce (i to bylo zadřené od písku).

Na základě této zkušenosti jsem dospěl k určité hranici, za kterou již s modelem při jízdě nepůjdu. I když je to terénní model, nemusím být až tak extrémní, že ano. Nicméně vím, že v lomu za mokra jezdit prostě nebudu :-).

Na foto vidíte postup má činnosti. Aplikovat se dá i jinde, ale jsou jistě i jiné způsoby.