Ostrý test Unimoga v první expedici Klajda 15.8.2011

Igor Vlahovič


Slovo dalo slovo a hned tři kamarádi se domluvili, že by si šli dne 15.8.2011 uvolnit mysl po náročném pracovním dni. Ale počasí jim vůbec nepřálo. Nakonec se déšť trochu ustálil a touha poznat něco nového byla tažným koněm akce.

Když jsem se doma zmínil, že vyrážím po 20. hodině na expedici (neboli poznávací jízdu krajinou), syn se okamžitě přidal. To asi poté, co v neděli odpoledne řídil model Tamiya CC-01 na výletě a moc se mu to zalíbilo. A když už to odsouhlasila i manželka, tak nebylo co řešit. Gumáky, pláštěnku a rady na cestu…

20:15 vyrazili tři členové výpravy (já jsem se do toho nepočítal, neb jsem byl kameraman) na turistickou stezku Klajdovka. Martin Vlahovič, Josef Sperát a Josef Botík. Do akce se pustily dva modely Axial a jedna Tamiya CC-01. Model UNIMOG byl v expedici považován za záchranný model.

Za zhruba 2 hodinky se projel kus cesty, kdy modely projížděly různými pasážemi – kaluže, tráva, strouhy, kameny atp. Zajímavých míst bylo opravdu hodně.

Syn dostával cenné rady, jak projíždět obtížné úseky. A to nejen ode mne. Oba Josefové mi pomáhali s instruktáží.

Po celou dobu vládla skvělá nálada a nikomu nevadilo, že na začátku akce pršelo. V lese jsme byli částečně schováni. Nejvíce se všem líbila jízda za úplné tmy, kdy si na cestu svítil všichni pouze modely, které byly osvětlené. V čele jel převážně můj syn.

Ovšem  pro natáčení a focení bylo občas potřeba „přisvítit“.

Sebou měla výprava náhradní baterie do modelů (nakonec jedna výměna proběhla), do RC souprav (také došlo k výměně), olej, potřebné klíče na montáž. Nic se neponechalo náhodě.

Ve 22:08 výprava dorazila zpět na základnu. To opět začalo pršet a mně přišla SMS od manželky, kde aktuálně jsme.

Doma z toho nemohl syn usnout a Unimog šel do lavórku, aby oschnul. Kryt v podobě igelitové tašky Tchibo se osvědčil. Uvnitř šasi sucho. Ale zítra nás čeká údržba ložisek, kardanu atd. A to vše bude dělat synátor, aby si zvykl na to, že se jen nejezdí, ale i stará o model samotný.

Už nyní se těší na další vycházky přírodou a já si tiše přeji, aby mu to tak zůstalo…

Kdo se chcete podívat, co jsme absolvovali, máte možnost. Bude to pro některé z vás možná inspirace. Foto v galerii se celkem povedly. Ale práce ve tmě je prostě náročná.