Expedice 7.8.2011 aneb spojení RC koníčku s rodinou

Igor Vlahovič


Ano je to tak. O expedici jsem slyšel a četl zatím jen velmi málo. Ale je to také odvětví RC modelů aut, jen v trochu jiném kabátě. Ale stojí to, jak jsem poznal, opravdu za to. Protože se s kolegou Josefem Sperátem jž známe velmi dobře a on má hned dva expediční modely AXIAL doma, výlet na nedělní odpoledne byl domluven běhěm chvilky.

Pepa připravil baterie, RC soupravy. Já se postaral o fotoaparát, kterým jsme fotili a natáčeli sekvence. A to i tak, že jsme umístili aparát na model a snímali naši expedici ONBOARD. U toho všeho nechyběly naše manželky a děti. Kromě našeho syna, který byl na jiném krásném výletě.

Celá expedice byla zaměřena na hostěnické propadání, které se nachází v krásném prostředí Hostěnic. Cesta ideální jak pro modely, tak i pro kočárek. A protože hlavní cíl – propadání – byl mimo hlavní cestu, nezbylo než začít prozkoumávat hůře přístupný terén.

A tak zatímco manželky s dětmi zůstaly na pohodlné štěrkové cestě, naše modely AXIAL se vydaly na cestu přes kořeny, mostek, kameny, brod… A osobně jsem zažil zcela něco nového a nepoznaného.

Nejenom samotná jízda, ale i vlastní natáčení a focení akce byl zážitek. Můj AXIAL byl i osvětlen modulem a tak to přidalo na reálnosti jízdy. Kolega Pepa jel přede mnou a ukazoval mi nejlepší průjezdy těžkým terénem. Abych se náhodou nepřevrátil.

Našli jsme i bedlu, kterou jsme hned odevzdali doprovodu. O diváky nebylo nouze a mnozí se zastavovali a pozorovali naši krasojízdu.

Dostal jsem i žihadlo do vosy, které poněkud zkomplikovalo celou akci :-). Ale pak se pokračovalo dále.

Výhodou tohoto RC modelu je, že může jet v náročném terénu, jede cca 5 – 6 km/h, což je rychlost chůze. Navíc s volantovou RC soupravou lze v náruční nést dceru a druhou rukou pohodlně řídit :-). Vyrazíte tak s celou rodinou na nedělní výlet a je spokojenost v každém směru. Vy jste s blízkými a přitom máte RC model sebou a všichni společně poznáváte krásy přírody. Takový model dokáže uřídit i malé dítě.

Máte strach o výdrž baterie ? Nebojte !!! Na obyčenou NiMh o kapacitě 4000 mAh máte na cca 3 hodiny jízdy vystaráno. No a když tam dáte LiPo 6200 mAh… Není co dodat.

Čím více modelů jede, tím je to samozřejmě zajímavější. Ale i ve dvou to bylo fajn. Expedice měla končit v nedaleké restauraci, ale počasí nám tento plán překazilo.

A když už i moje žena sama řekla, že to bylo velmi zajímavé (točila některé záběry), nebude to asi dlouho trvat a já budu mít možná expediční vůz brzy doma. A nedělní dny budu trávit s rodinou a přáteli na výletech. Krásná idea…

 

Pokud vás zajímá, jak naše expedice probíhala, podívejte se na zhruba 5. minutový záznam. Fotogalerie obsahuje foto z akce a také detaily modelu.

 

Na závěr vám popíši v odstavcích mé první poznatky o modelu. Co jsem za odpoledne pochytil a zjistil. Jeli jsme dva typy AXIALU a to: Axial SCX10 a Axial AX10:

–          4WD, okamžitý záběr všech kol

–          použité baterie NiMh 4000 mAh

–          dojezd na jednu baterii cca 3 hodiny

–          motor 55T

–          pastorek 20  / kolo 87

–          kitová karoserie s osvětlením z lexanu

–          pohon vpřed, brzda, zpátečka

–          rychlost lidské chůze t.j. 5 – 6 km/h

–          kardany plastové

–          servo na řízení

–          elektronický regulátor otáček

–          bezdušové pneu se vzorkem

–          velká světlost pro překonávání náročného terénu

–          olejové tlumiče

–          ovládáno RC soupravou LRP C3 STX 2,4 gHz