Zapojení elektroniky v modelu

Igor Vlahovič


 

Protože se setkávám s dotazy, jak zapojit elektroniku v modelu, pokusím se vám to zde vysvětlit a na obrázcích lépe ukázat. Snad to začátečníkům pomůže do jejich startu při seznamování se s elektronikou v jejich modelu.

Když sestavíme model, musíme jej „oživit“. To znamená, osadit ho patřičnou elektronikou. Tím jsou: akumulátor, servo, přijímač, regulátor otáček, motor. Co nám která věc dělá ?

 

Akumulátor – zdroj energie. Čím větší kapacita, tím delší doba jízdy. Při zapojování regulátoru dáváme pozor na polaritu. Jinak v 90% hrozí zničení regulátoru otáček !!!

Elektronický regulátor otáček – udává modelu pohyb vpřed, vzad, brzí ho. Navíc zároveň napájí servo a přijímač pomocí BEC obvodu (bezpečností elektronický obvod s něpětím do 6V.). Je k němu samozřejmě připojen i motor. Regulátor dává povely modelu právě přes přijímač, který je spárován s RC soupravou. Regulátor se zapojuje do přijímače  – slot THR

Motor – pohání model

Servo – nedílná součást modelu. Udává směr jízdy. Servo se připojuje do přijímače do slotu STR

 

Mnozí se ptají, co znamenají zkratky na přijímači, regulátorech atp. Značení je u výrobců velmi podobné. Ale pro vysvětelnou:

THR – kanál plynu (zapojíme zde kabel od regulátoru)

STR – kanál řízení (zapojíme zde kabel od serva)

AUX – třetí kanál (světla, troubení atd.)

BIND – slot pro párovací konektor (někdy je u DSM nahrazen tlačítkem, které se musí zmáčknout)

 

Schéma zapojení jsem se pokusil znázornit níže. Jak vidíte, ukázal jsem propojení jednotlivých komponent. Na obrázku není vyobrazeno pouze servo. To je jen znázorněno textem. Jenoduše zapojíte celý aparát následovně:

""

– na akumulátor připojíte regulátor otáček. Pozor na polaritu !!! Baterií napájíte regulátor a ten vám pak napájí servo, motor, přijímač

– k regulátoru připojíte jednak přijímač (slot THR)

– k regulátoru připojíte servo (slot STR)

– k regulátoru připojíme motor

 

Termín „zapnout přijímač“ před například párovacím procesem znamená – jednoduše zapnete model. Nebo-li zapnete regulátor, na který je přijímač zapojen. Samotný přijímač bez napájení vám fungovat nebude.

Níže máte ještě fotky s popisky. Snad to některým pomůže se lépe orientovat v této oblasti.