Zeštíhlete svoji HARD CASE LiPo

Igor Vlahovič


Pro klasické použití LiPo baterií v Hard Case obalu s velkou kapacitou např. v podvozku Tamiya F103 mohou být problémy. Jedná se o fakt, že konkrétně LiPo Nosram 5900 mAh má na spodní straně výstupky. Ty jsou dobré pro lepší uchycení v Touring Car podvozcích. Ale automaticky zvětšují výšku baterie o cca 4 mm.

A zde pak nastává problém. Já osobně jsem nebyl schopen tuto baterii vsunout do držáku baterie na podvozku Tamiya F103. Bez úpravy byla tato LiPo pro tento podvozek nepoužitelná. Měl jsem možnost dvou způsobů úpravy:

1. zvýšit horní část držáku baterie na podvozku (vypodložením)

2. ubrousit výstupky na baterii a tím ji „zeštíhlit“

3. obrátit baterii v držáku

První variantu jsem zavrhl. Nechtěl jsem zasahovat do již nastaveného šasi. Navíc i v TT-01E musím mít vypodložen sloupek držáku, abych tam mohl baterii umístit. Proto jsem zvolil variantu číslo 2, protože na třetí variantu můžeme také zapomnět. (u F103 určitě)

Uživatelé baterií značky NOSRAM ví, že obal je průhledný. Aby bylo vidět, v jakém stavu jsou články uvnitř. Ovšem já osobně jsem nepoznal, zda výstupky (nožičky) na spodní straně jsou duté nebo plné.

V případě dutého provedení by se po ubroušení dostávaly dovnitř obalu nečistoty, pokud by se okamžitě otvory nezalepily.

Člověk je však tvor zvídavý a kdo neriskuje, nic nezíská. A tak stačilo pár sekund na brusce a já se zaradoval – výstupky jsou plné a i po jejich odstranění zůstal obal neporušen.

Zbylé výstupky pak z baterie zmizely během chvilky. Pravda je, že brusný kotouč se seznámil i s jinou plochou obalu :-). Takže bych doporučoval delší, ale takový způsob, který bude ve výsledku vypadat lépe. Ale jak se říká – účel světí prostředky…

Pak jsem již i tuto baterii vsunul do držáku na mojí Tamiya F103 v pohodě. Tedy musí se ještě vyvinout větší síla. Zippy 4000 mAh tam jdou hladce. Ale velká kapacita prostě dělá svoje. Ovšem s výstupky na vložení zapomeňte.

Myslím si, že i u značky LRP to bude stejné. I tam lze v případě potřeby provést výše uvedenou úpravu. U ostatních výrobců to přirozeně nevím. Ale kdo nic nezkusí, neví.