ASTRA NITRO CROSS 2.7.2011 – den druhý

Igor Vlahovič


Je 10:04 a já se opět ocitám v areálu Bayer Racing Arena ve Slavkově u Brna, kde pokračuje mezinárodní závod ASTRA NITRO CROSS. Což je závod modelů buggy 1/8 na spalovací pohon. Již včera jste se dozvěděli základní informace o zázemí, počtu závodníků a celkovm dění. Dnes bude tento report pokračovat a v průběhu dne se pro vás bude aktualizovat text a fotogalerie. Na závěr dne pak nahraji zpracované video záznamy a fotogalerii ve speciální úpravě.

Nyní začne druhé kolo ostrých kvalifikací a zde jsem si zadal náročný úkol. Ptáte se jaký ?

Rozhodl jsem se nyní natočit všechny kvalifikační skupiny a to tak, že bude natočeno: tribuna s jezdci, akční záběry z tratě a na závěr každé skupiny závěrečný pohled na jízdu z ptačí perspektivy. To všechno proto, aby se každý mohl vidět „v akci“. Nebude to lehké, ale bude se na co dívat. Navíc bude na závěr celé akce k dispozici celovečerní záznam z celého průběhu, včetně fotek v plném rozlišení. V případě zájmu kontaktujte redakci na e-mailu.

Takže já se nyní jdu připravovat na druhé kolo kvalifikací ASTRA NITRO CROSS, kdy fotoaparát a kamera je nyní již v pohotovosti. Na začátek jsem vám nahrál pár fotek a jednu úvodní.

 

Druhé kolo kvalifikací ve zkratce:

– 8 kvalifikačních skupin

– plná dráha jezdců, plná tribuna na každé jízdě. Myšleno tak, že nikdo nechce vynechat jedinou jízdu

– poměrně hodně diváků na to, že jsou „teprve“ kvalifikace (potkal jsem například oba členy Hejtmánkovi rodiny, Oldu Grocha…)

– neskutečné skoky a karamboly

– hodně práce pro nasazovače, kteří mají více práce v prních skupinách

– nasazovači mají reflexní vesty, aby byli dobře vidět a Vladimír Šeliga dává pozor na nejnebezpečnější situace a hlásí je

– modely buggy vydrží neskutečně mnoho

– napětí je již znát jak na tribuně, tak u mechaniků

– VIP tribuna je zaplněna osobnostmi

– nejlepší záběry jsou zrovna na straně, kam vane vítr. Takže mám dokonale naprášeno v očích. Ale stojí to za to 🙂

– kromě restaurace je k dispozici barman a ten vám namíchá vítězný coctail

– nedaleko dráhy je v provozu virtuální městečko s ukázko kamionů, těžké techniky (nebojte, záznam bude také)

– plná restaurace při současné obědové pouze

 

Tak a já jdu zpracovávat video. Mám toho poněku hodně. Posléze se budu věnovat focení.

 

Pořadí vám nebudu popisovat podrobně, máte to na My RCM. Ale vedou si velmi dobře oba Bayrové, Jiří Mára, Tomáš Marek… Podívejte se na výsledky po druhém kole kvalifikací.

13:15 – aktuální informace – začíná pršet !!!

13:42 – již neprší, ale dráha zmokla

Já mám již hotových všech 8 videí z kvalifikací. Každé má zhruba 5 minut a je na každém vše… podstatné.

Nyní je čas oběda a potom se budu věnovat natáčení dění v depech, ukázky kamionů a techniky, fotit a dále sledovat situaci.

Pro podrobné výsledky se prosím podívejte na My RCM.

13:50 – nahrál jsem ještě foto.

 

Předváděcí akce kamionů, bagrů a nakladačů

Tak toto by si neměli nechat ujít především kluci a tatínci. Byl jsem tam, viděl jsem to na vlastní oči. Ta reálnost, ty zvuky, ta krása. V kabině náklaďáku řidič i se závozníkem. Naprosto dokonalé ovládání každého modelu. Proti kameře jede tahač a zajíždí na benzínku. Ceny benzínu jsou ještě na dnešní dobu v pohodě. Pak se zartoubí a najíždí se na dálniční most. Mezi tím se bagruje na novém úseku dálnice D1.

Pokud tomu nevěříte, přijeďte se podívat, Ještě zítra tato šou pokračuje. Kdo se zde nedostane, pro toho bude večer 10. minutový záznam k dispozici právě zde !!! Samozřejmě se již nyní můžete podívat do fotogalerie na aktuální fotky. PJste nedočkaví ? Honem na to…

Tak a nyní jdu na natočení těch aktivit v depech. Protože zítra, kdo nebude mít naladěno, neuspěje.

 

Prošel jsem depa. Viděl jsem ladit model Yanicka Aigona, Martina Bayera, Jiřího Máru a mnoho dalších. Někteří jezdci si dělají ladění sami, jiní mají pomoc. Každopádně tolik práce jsem pohromadě neviděl. Vy ji uvidíte večer na záznamu. Aby jste mi věřili, že tomu tak bylo.

Nafotil jsem i sérii mega skoků první a druhé skupiny. Některé fotky se opravdu povedly a již je máte v galerii. Ještě natočím video záznam s názvem MEGA JUMP !!! A bude to výběr těch nej skoků ve zpomaleném záběru. A s pořádným tranceovým doprovodem.

Je neskutečné, jak piloti zvládají techniku skoku. Slyším, jak ve vzduchu přidávají a ubírají plyn, a tím řídí pád let modelu. A já myslel, že létají jen letadla. Už tomu tak není.

Tak já jdu natočit poslední sekvenci tohoto kvalifikačního dne.

Skoky byly opravdu výtečné a parádní. Když je natočíte v rychlém sledu za sebou a pak je zpomalíte, není co řešit. Na tomto místě navečer najdete kýžený záznam.

Na konec tohoto dne kvalifikací přeci jen uvedu jak si vede elita tohoto závodu:

  1. Yannick Aigoin (FRA)
  2. Aleš  Bayer (CZE)
  3. Jiří Mára (CZE)
  4. Dominic  Bauer (AUT)
  5. Petri Myllari (FIN
  6. Maxance Bon (FRA)
  7. Martin Wollanka (AUT)
  8. Petr Klatovský (CZE)
  9. Martin Hudy (SVK)
  10. Tomáš Marek (CZE)

Vidíte 10 nejlepších pilotů po 5. kole kvalifikací. Z desítky vypadl nyní favorit Martin Bayer (2x technická porucha), který je nyní na 20. pozici. Musí zajet nyní, v šesté kvalifikaci. Máme ještě poslední kolo ke zlepšení výsledku. Podrobnější pořadí najdete ZDE.

Na tomto závodě jedou samozřejmě i ženy. A jak si stojí něžné pohlaví ? Naše Dominika Zachová je nyní na 89. místě. Petra Ohnišťová je pak 94.

Pořadí TOP 16

1. AIGOIN Yannick, FRA

2. BAYER Martin, CZE

3. BAYER Ales, CZE

4. MYLLÄRI Petri, FIN

5. BAUER Dominic, AUT

6. MARA Jiri, CZE

7. WOLLANKA Martin, AUT

8. MAREK Tomas, CZE

9. KÖNIG Rene, GER

10. HUDY Martin, SVK

11. BON Maxance, FRA

12. KLATOVSKY Petr, CZE

13. KAPICKA Tomas, CZE

14. ZEMAN Lukas, CZE

15. SCHARINGER Andreas, AUT

 

Pro další informace po velice profesionální stránce najdete na RED RC.net. Pozadu nezůstává stránka závodu ASTRA NITRO CROSS a ARC Slavkov.

Zítra nás čekají finálové jízdy. A to bude teprve zážitek. Doporučuji osobní účast, pokud máte možnost přijet. Díky Vladimíru Šeligovi jsem dokázal nahrát všechny záznamy – a to velmi rychle. Takže máte večer co dělat, pokud vás to bude zajímat.

Na úplný závěr jsem opět vytvořil fotogalerii s hudebním doprovodem a s běžícím pozadím ASTRA NITRO CROSS motivem.