Xray Nosram Challenge Slavkov u Brna – online

Igor Vlahovič


Po 8. hodině ranní jsem se objevil v areálu ARC Slavkov, kde se dnes koná první závod seriálu Xray Nosram Challenge na asfaltu. Areál již byl zcela zaplněn. Parkoviště plné, depa obsazená. A také plná tribuna pilotů.

Závod bude řídit profesionál Vladimír Šeliga, Honza Červený zajišťuje presentaci do závodu. Já jsem pro začátek pořídil pár fotek z místa dění a jdu otestovat nastavení svého šasi a novou karoserii. Navíc jsem dal nakonec převod 5.19 koncový.

Já jsem zkusil jízdu a užíval jsem si ji na 100%. Model byl dostatečně rychlý a seděl jako přikován. Jen zatáčky jezdím zatím opatně s ohledem na novou karoserii :-). Dušan Bayer jede dne poprvé v závodě podvzek XRAY X10 v kategorii GT. Celý podvozek mu připravil Jiří Tlustý. A Dušan si pochvaluje jízdní vlastnosti.

Na tribuně se střídají piloti jeden po druhém. Ve Stocku dnes bude opět konkurence v podobě Honzy Červeného, Vlastíka Švece, Dušana Vičánka. Modified také hojně obsazen. Tato kategorie je rychlejší, protože je tam motor 9.5 a otevřený regulátor.

Na oběd budou vynikající řízky v podání místní restaurace.

Po dráze modely jenom sviští a občas ze svého stanoviště slyšími i nějakou tu kolizi čí výjezd mimo trať.

Na závod přijeli opět jezdci z Čech a i z jiných koutů republiky. Marcel Dostál s modelem GT také jede závod. Jirka Tlustý jede na svém GTčku LOLA karoserii. Dušan Bayer musí nyní dělat rozborku zadní nápravy po nárazu. Pomáhá mu Jirka Tlustý.

Kolem 9. hodiny bude rozprava. Počasí nám zatím přeje a všichni se modlí, aby to tak bylo po celý den.

Rozprava proběhla po 9. hodině a zde se sdělilo vše podstatné. V polední pauze proběhne vyhlášení zimní sezóny 2010/2011 moravské části. Fotogalerie obsahuje foto z rozpravy a máte tam i skupiny.

Na tomto ODKAZU můžete online sledovat průběh závodu ve výsledcích.

Kategorie jedou v tomto pořadí: Stock, GT, Modified, Open. Obsazení uvidíte na My RCM nebo na foto v galerii. Po každém kole kvalifikace a finále bude proveden upload tohoto reportu.

 

KVALIFIKACE 1

STOCK – tři skupiny v této kategorii. Jezdci mohou sledovat jízdu svých kolegů na dvou monitorech. Tonda Pospíchal, Ladislav Lebánek – oba 10 kol nájezd. A už to jede. Alex Tlustý (junior) a Adam Gitter (junior) také jedou v první skupině. Druhá skupina je o něco silnější a potkají se v ní Zbyněk Koupý, Olda Groch, Pavel  Martinec, Jiří Pavlovec a další. Třetí grupa je opravdu našlapaná. Igor Vlahovič coby domácí klubový jezdce získal první pozici na startu do kvalifikace. Ovšem Dušan Vičánek, Jarda Vala, Honza Červený, Vlastimil Švec mu budou dávat co proto.

V poslední skupině je TOP SPEED podvozků dost vysoký a řídit jej je umění. Ve Stocku je rozdíl mezi jedzci. Nejlepší najel 12 kol a byl to Vlastík Švec před Dušanem Vičánkem a Jardou Valou. Igor Vlahovič čtvrtý a na rovince ještě lehce ztrácí a bude muset poladit svoje  nastavení regulace a převodu.

World GT – Jiří Tlustý zajel nejlépe a je vidět, že zadokolky mu nedělají problém. Ale ani Dušan Bayer se nenechal na domácím okruhu zahanbit. Petr Rovný dokonce nechal za sebou v této jízdě Romana Kořínka. Modely dosahují na cílové rovince opravdu velkou rychlost.

Modified – i zde se vytvořily dvě skupiny. Kuba Šimurda opustil Stock a bude se zřejmě věnovat pouze této kategorii. Petr Zvejška opět ve dovu kategoriích (Stock a Modified). Marek Černý ukazuje, že umí. Martin Kořínek až za ním v jízdě společně s Romanem Kořínkem. Jarda Kopecký až za nimi. Filip Uher v druhé skupině kroužil na první pozici. Nejlepší jezdci najeli 13 kol.

Open – nejrychlejší skupina pouhých 4. jezdců se postavila na start. V Trenčíně byla účast poměrně vyšší. Každopádně 4 jezdci se nemusí strachovat o postup do finále A. V jízdě nakonec zůstaly pouze dva podvozky. Jedním z jezdců byl Marcel Dostál.  

Počasí nám zatím přeje a je k nám přívětivé. Není horko, mírně pod mrakem a občas svítí slunce. Pohoda vládne v areálu a my jdeme na kolo druhé. Foto máte v galerii. Jen připomínám, že je možné sledovat online výsledky na výše uvedeném odkazu.

 

KVALIFIKACE 2

STOCK – Ladislav Lebánek nyní před Alexem Tlustým. Tonda Pospíchal se dohadoval na tribuně o jízdním stylu Adam Gittera. Ale začíná a má obtížné podmínky. Poměrně velká trať a rychlé auto. Zdeněk Ajmut s Xray T3 2011 si krouží pro radost a je spokojen. Igor Vlahovič se posnul v celkovém pořadí na třetí místo a v jízdě dojel druhý za Vlastíkem Švecem. Ten je zatím nejrychlejší. Honza Červený jajel o kolo méně, ale v A finále bude. Dušan Vičánek ztrácel v této jízdě na Igora 6 sekund a Jarda Vala ještě o něco více. Ale nasazovači trochu zaspali :-).

World GT – Kořínek, Dolanský, Rovný – takové bylo pořadí po jízdě. Dušan Bayer nyní ztratil. Přitom Jirka Tustý vypadá na trati nejrychlejší. Ale potkal obrubníka ten ho vyřadil z tohoto boje a musí opravovat. V této kategorii jewde pro radosti Miloš Pokorný s krásnou karoserií Lotus Elise Sport.

Modified – 5 minut byla přestávka před startem a už jela další jízda. Jakub Šimurda na druhé kolo nenastoupil. Ostatní kolegové ano.  Mira Dolanský nyní zajel lépe jak Filip Uher, Jirka Cigánek či Petr Zvejška. V té papírově lepší skupina byla opět o třech pilotech, kteří si šlapou na paty. Marek Černý, Jarda Kopecký, Martin Kořínek. Martin Kořínek je velmi dobrý jezdec a bude to mít ve finále hodně těžké. Finálová jízda bude určitě natočena tak, jako i ostatní kategorie.

Open – Marcel Dostál musel využít práci mechaniků. V jízdě nakonec pokračovali jen Jarda Kopecký a David Němček. Jarda Kopecký zajel nejlepší kolo jízdy.   

A máme před sebou třetí  poslední kolo kvalifikace. Poslední možnost si vylepšit nájezd a posunout se výše v celkovém pořadí. V galerii přibyly nové fotky.

 

KVALIFIKACE 3

STOCK – Alex Tlustý dnes podává vyrovnané výkony a raduje se z nich. Pochvala od otce Jirky určitě potěší. Nesmím zapomnět na Marka Rabase. Ten dnes také startuje a nyní zvíězil s nájezdem 11 kol. Petr Zvejška v druhé skupině nyní první. Vlastimil Švec měl po jízdě na motoru kolem 90°. Ale jede mu to a má TQ na finále A. Bodově na tom byl lépe DUšan Vičánek před Igorem Vlahovičem. Těsně pak ještě Jarda Vala a Honza Červený. Kdo udělá chybu, končí.

  1. Vlastimil Švec
  2. Dušan Vičánek
  3. Igor Vlahovič
  4. Jaroslav Vala
  5. Honza Červený
  6. Martin Bábovský st.
  7. Petr Zvejška
  8. Zbyněk Koupý
  9. Pavel Marinec
  10. Oldřich Groch

World GT – Jiří Tlustý si dojel pro TQ na finále. Petr Rovný nedokončil jízdu, neb mu shořel motor. Po kolizi, která byla zbytečná odstoupil Roman Kořínek. Dušan Bayer a Jirka Tlustý mají nejrychlejší stroje. Ude máte pořadí na finále:

  1. Jiří Tlustý
  2. Miroslav Dolanský
  3. Roman Kořínek
  4. Dušan Bayer
  5. Petr Rovný
  6. Milan Peška
  7. Jaroslav Vala
  8. Miloš Pokorný
  9. Valentin Dostál

Modified – krásná jízda a pastva pro oči první skupina. Marek Černý zajíždí BEST LAP a má pozici TQ na finále. Z ním to bude ve finále hodně těsné. Martin Kořínek, Roman Kořínek, Jarda Kopecký. Všichni mohou být první. Uvidíme. Ve druhé skupině se ještě posouvalo pořadí mezi jezdci. Do Ačka se ještě podívají po těsných soubojích např. Filip Uher, Jirka Cigánek, Tomáš Juřica…

  1. Marek Černý
  2. Martin Kořínek
  3. Jaroslav Kopecký
  4. Roman Kořínek
  5. Miroslav Dolanský
  6. Libor Vévoda
  7. Tomáš Juřica
  8. Filip Uher
  9. Dušan Vičánek
  10. Jiří Cigánek

Open – 4 jezdci na finále v tomto pořadí:

  1. David Němček
  2. Marcel Dostál
  3. Jarda Kopecký
  4. Marek Černý

Čeká nás krátká přestávka na oběd. A pak honem na finále. Aby vydrželo počasí. Proto vyhlášení výsledků zimní sezóny proběhne až na konci závodu.   

 

FINÁLE 1

Stock – C finále a na trati tři junioři a jeden senior (Zdeněk Ajmut). Otcové udíleli rady svým mladým jezdcům. Aby jeli v klidua hlídali si stopu. Tomáš Kovařík jezdil za Adamam Gitterem. Třetí Alex Tlustý. B finále bylo o něco napínavější. Bábovský Matěj ml., Ladislav Lebánek a Marek Rabas – tak to vypadalo po jízdě. A finále bylo našlapané a byko plné zvratů. Po startu brzy skončili Dušan Vičánek a Honza Červený. Igor Vlahovič se ujla vedení, ale Vlastimil Švec byl ještě o dost rychlejší. Igor Vlahovič dojel druhý a to měl převod koncový 4.67, FEEL na stupni 3 a LiPo 5900 mAh 50C. Teplota motoru po jízdě do 70°. Třetí Jarda Vala se ztrátou cca 6 sekund na Igora. Martin Bábovský st. za Jardou.

GT – Miroslav Dolanský z jízdy odstoupil. Zhruba v polovině jhsem vypínal jeho auto. Jiří Tlustý a domácí Dušan Bayer si dopřáli dobré umístění v prvním finále. Jirka první, Dušan třetí. Mezi ně se vklínil Petr Rovný, který vyměnil motor.

Modified – B finále si opanoval David Němček s nájezdem 13 kol před Liborem Vévodou. A finále jel velmi dobře Jarda Kopecký do doby, než skončil. Marek Černý v pohodě první v cíli před Romanem Kořínkem a Martinem Kořínkem. Ten měl havárii. I Filip Uher se podíval nechtěně na cílovou rovinku dříve. Hezký souboj probíhal mezi Jirkou Cigánkem a Liborem Vévodou.  A finál jsem pro vás natočil. 

 

Open – start bez Marka Černého. Jen tři auta na startu. Jarda Kopecký porazil Marcela Dostála. David Němček „až“ třetí. Zde se toho jinak moc neudálo.

 

FINÁLE 2

Stock – Alex Tlustý vs Adam Gitter. Krásná jízda hodně dojmů po ní. Junioři prožívají každou sekundu závodu, každý metr závodu. B finále: Novosád, Pospíchal, Lebánek – OLD star ukázali záda juniorovi. A finále: Igor Vlahovič po startu udělal větší oblouk a hrozila kolize e soupeři při návratu do stopy. A tak počkal a zařadil se na 6 pozici. Za Martina Bábovsého st Martin jede krásně čistě, ale Igor byl na vince výrazně rychlejší. Pak se Igor ocitl na 4. pozici za Jardou Valou, Dušanem Vičánekm, který ohrožoval Vlastíka Švece na první pozici. Igor se držel hesla „Kdo si počká, ten se dočká“. A dočkal se. V posledním kole udělali chybu jak Dušna Vičánek, tak i Jarda Vala. To zajistilo třetí místo Igorovi za druhým Dušanem a prvním Vlastíkem Švecem. Tady platí, jak vystartujete, tak většinou končíte, pokud neudělá soupeř chybu. Start se prostě musí vydařit. 

GT – natočil jsem pro vás tuto jízdu. Start se opakoval. Pak Dušan Bayer musel projet boxovou uličkou, protože měl kontakt s jiným soupeřem. Jiří Tlustý vítězí jednoznačně před kolegy Dolanským a Rovným. Více ukáže video. Před jízdou se ptal Miloš Pokorný, zda za něj nechce odjet jízdu Igor Vlahovič :-). Že by i za něj video natočil…

Modified – zatímco v Bčku opět vítězí David Němček před Liborem Vévodou a třetím Kubou Šimurdou, pak v A finále kraluje Marek Černý. Takže i on se stává celkovým vítězem závodu. Na druhém místě dojel Martin Kořínek a za ním pak Jarda Kopecký. Zde ještě není rozhodnuto o dalším pořadí.

Open – zde již začalo lehce kapat. Jezdci odjeli jízdu a dle radaru by mělo začít pršet cca za 20 minut. Pořadí po jízdě: David Němček, Jarda Kopecký, Marcel Dostál.

 

Na začátku třetího finálového kola začalo po jízdě Stock C pršet… V galerii máte aktuální foto areálu „pod vodou“.

Nyní proběhne vyhlášení zimní sezóny a pokud se nebude moci závod dokončit, budou výsledky z kvalifikací.

Vyhlášení výsledků zimní sezóny proběhlo na tribuně jezdců, kde bylo nejvíce prostoru. Postupně si pro poháry přišli jezdci jednotlivých kategorií, které máte na foto.

A protože počasí nepřálo, pořadatel ukončil závod a výsledky dnešního závodu vyhlásil dle výsledků z kvalifikací. Pořadí máte na foto, aby jste nemuseli chodit jinam. Já zde uvedu nejlepší tři jezdce z každé kategorie:

 

Stock

  1. Vlastimil Švec
  2. Dušan Vičánek
  3. Igor Vlahovič

World GT

  1. Jiří Tlustý
  2. Miroslav Dolanský
  3. Roman Kořínek

 Modified

  1. Marek Černý
  2. Martin Kořínek
  3. Jaroslav Kopecký

Open

  1. David Němček
  2. Jaroslav Kopecký
  3. Marcel Dostál

Podrobné výsledky najdete samozřejmě na webu pořadatele.

Dnešní závod ovlivnilo počasí a výsledky po dvou finálových jízdách byly jiné. Ale rozhodnutí pořadatele bylo dobré, proto se všechno v kvalifikacích odjelo. Snad na dalším závodě bude počasí pohodovější. Vy si ještě počkejte na záznamy z některých finále.