Xray Nosram Challenge Trenčín – online 30.4.2011

Igor Vlahovič


Je lehce po půl deváté v sobotu 30.4.2011 a já se nacházím v areálu firmy XRAY v Trenčíně. NAvigace nás do cíle s Tomášem Erdéliym dovedla bez potíží. A již z dálky byla budova firmy jasně vidět.

Obrovský komplex se nachází na ulici K Výstavišti. Bílá budova s firemním logem jasně říká, co se zde nachází. A to, co najdete uvnitř areálu je ještě zajímavější. Co to je ?

Komplex obsahuje krytou dráhu – kobercovou a asfaltovou. Dále je k dispozici venkovní asfaltová trať, kterou lemuje krásná zeleň. Celý areál je v zeleni a působí okázale a přitom prakticky. Samotný závod se bude konat na venkovním okruhu. V případě špatného počasí se vše může přestěhovat dovnitř.

Depa jezdců jsou vevnitř a prostoru je opravdu dost. Jinak je k dipozici wifi. Ale určena pouze pro přenos výsledků po areálu. Na internet jsem připojen přes mobilní telefon (GPRS data). Foto a video v pohodě, videa až v neděli navečer.

Já se jdu nyní pořádně seznámit s areálem a dráhou, která je rozlehlá a v tuto dobu již probíhají volné měřené tréninky.

Na foto máte některá depa jezdců. Vypadá to na fakt, že ti, co byli přihlášeni online svoji účast zde potvrdili. I Michal Abrahámek dal přednost zdejšímu závodu před MČR IC 1/10 ve Slavkově u Brna.

Depa jsou i blízko dráhy, ale také jsou krytá. Součástí areálu jsou stoly a židle. A já potkávám postupně všechny jezdce, se kterými se zravím. Právě startuje další skupina Modified.

Ve fotogalerii máte už v podstatě všechna depa. Jak venkovní, tak i krytá. Ozvučení je výborné. Jsem „za rohem“ a slyším jasně vše. Pavel Magda opět u časomíry. Nikoho jiného si ani pomalu nedovedu představit. Navíc Pavel bude i závodit. Však také kdo by si nechal ujít jízdu na této trati.

Jsem spokojen – GPRS připojení je spolehlivé a přenos fotek je bez problémů. Online report tedy bude probíhat v pohodě.

Nyní svůj Xray skládá samotný majitel – Tomáš Erdélyi. A jde mu to hezky od ruky. Už jsem potkal i Zdenko Kunaka s mechanikem – to bude zase veselo. Potkal jsem Michala Boka, Radka Fleka, Marka Černého, Martina Hudyho, Pavla Martince… Už vlastně všechny.

Igor Lipták opět v dobré náladě. Zdravím Filipa Uhra, který ladil model již ve čtvrtek ve Slavkově. Zatím jsem nezahlédl Vlastíka Švece. Za to Honzu Červeného ano. Ve Stocku mě potrápí Petr Zvejška, Zdeněk Zikmund, Ladislav Lebánek  další jezdci. Online streaming zatím není na My RCM k mání. Ale soupisku jezdců najdete na My RCM.

Martin Kořínek obchází depa a se všemi se zdraví. Navíc bude asistovat Pavlovi Magdovi u časomíry. Zatím jsem nepotkal Juraje Hudyho. Jezdci mohou využít i kompresor u dráhy. Marek Černý nyní zajel velmi dobře a sklidli za to pochvalu. Jel kategorii Modified. Po tom jeli Formule 1. 6 jezdců se prezentovalo. Zde nebude chybět Martin Bábovský, Romna Štalmach, Miroslav Dolanský, Milan Peška, Ríša Granát. Klasické složení startovního pole. Na listině jsem viděl i Ondru Macháčka, ovšem osobně jsem jej zatím nespatřil.

Já jsem absolvoval první jízdu. Bez tréninku, hezky naostro. Povím Vám to je paráda. Dráha má všechny typy zatáček. Dlouhé vracáky, ostré točky a ta rovinka. Navíc únikové zóny, takže model minimálně ohrožujete, Výjezd na trávu se ovšem nevyplácí. Když máte při jízdě čas, kocháte se okrasnými stromky a zelení. Já na to teda čas neměl :-). A že mi to ale jelo, Až jsem měl na motoru LRP X12 106°. Tak budu muset trochu ubrat, Nájezd 12 okruhů napoprvé není špatné i s výlety mimo trať. Ti co už mají něco najeto krouží 14 kol.

Jinak jsem viděl na jízdě Vlastíka Švece.  Po Stocku jede Nitro kategorie A. Zde jsem viděl spolupráci Martina Hudyho a Michala Abrahámka. Jedou v týmu Xray. Jakmile modely vyjely na trať, hned o nich bylo vědět.

Martin Kořínek si postěžoval na pozdní hlášení některých pilotů. A tak se musely listiny na volné tréninky upravovat několikráte. Do oběda je volný měřený trénink bez nasazovačů. Pak začnou kvalifikace již s nasazovači. V neděli se pojede poslední kolo kvalifikací a pak již finále. Tak to abych Vám připomněl program. 

Ve spalovácích zatím nejlepší Martin a Juraj Hudy, Michal Abrahámek „až“ čtvrtý. 7 pilotů na dráze v této jízdě. Po této skupině opět začala kategorie Modified. Petr Aman, Víťa Hola, Matěj Řehák, Petr Hanák a další piloty jsem fotil na tribuně. A to skoro z mého redaktorského stanoviště. Stačí pořádně přiblížit a ….

V TC Open jedou spolu Martin Hudy, Marek Černý, Jarda Kopecký a další piloti. Nechybí mnozí jezdci ze Slovenska, kteří jezdí i k nám na Xray Challenge.  

V GT, které nyní vidím na dispeji notebooku zase Roman Kořínek, Luděk Maléř, Jarda Vala, Roman Hradecký, Saša Kukan, Miroslav Dolanský a další. Modely na rovince pěkně sviští.

Kája Novotný jede nyní na tribubě s Petrem Nesládkem, Petrem Zvejškou, Radovanem Rusinkem atd. Petr Zvejška jako jeden z mnoha jede více jak jednu kategorii. Někdo si to prostě chce užít více jak na 100%. A proč ne. Nejezdíme zde každý měsíc na závod, že.

Kuba Šimurda, Dominik Mašek fotí.. Tady je zaděláno na reporty na jejich stránkách. Chybí jen Pavel Novotný, který byl na MČR ve Rtyni a napsal o tom na své stránky. Uvidíme, co se po závodě objeví na internetu v podání těchto autorů.

Mechanik Kuby Šimurdy mi sdělil, že kombo s motorem SP 17,5T o sekundu nestíhá na NOSRAM 9,5T v ZERO časování. A tak je čeká změna. Já toto neřeším, protože kombo NOSRAM nemám a B finále považuji na tomto závodě za velký úspěch :-). Já naopak snížil BOOST s parametru 5 na 4. Abych stáhl teplotu motoru pod 100°. Uvidíme jak se to projeví,

Tomáš Erdélyi stále staví model, a to máme 10:40. Prý už se těší na tlumiče :-). Mezi tím Zdenko Kunak vítězí ve své jízdě. Před Petrem Grofem a Davidem Němčekem. Jarda Kopecký minule zajel velmi dobře. Nyní v jízdě za Radkem Flekem a Dušanem Vičánkem. I ten jede dvě kategorie. V této skupině jede i Filip Uher, Libor Vévoda ml. či Miroslav Dolanský. Jarda se pak ujímá vedení. I v této kategorii bude finále velmi zajímavé.

Petr Nesládek se stavil na kus řeči a konečně si jízdu pořádně užil. Od rána ladí a ladí a až nyní to prý stálo za to a navíc i někoho předjel. Já se podíval na trať, kde jela skupina Formule a nestačil jsem se divit. Jen Roman Štalmach kroužil a počítač jej hlásil stále na prvním místě :-). Ostatní tak nějak o jízdu zájem něměli.

Musel jsem kolegy Tomáše upozornit na blížící se jízdu Stock. Jede v první skupině. Tomáš byl s jízdou spokojen. Já najel s nižším výkonem napodruhé 14 kol. Což jezdí „špička“ Stocku. Tedy prozatím. Jeden výlet přes pokličku mě neminul. Ale Hot Bodies Cyclone TC to přežil. Do kvalifikací budu v dobré skupině. 15 kol se podařilo najet pouze Honzovi Červenému. Těch 14 kol najíždí zatím pár jezdců. Proto i redaktora Masters těší jeho výkon, když byl podruhé na dráze.

Hádejte, kdo opět jel na prvním místě. No přece Martin Hudy. Tomáš Lipták za Martinem a trio dolplnil Michal Abrahámek. Pak do toho začal promlouvat ještě Juraj Hudy. V jízdě ještě byli Zdeněk Čechura, Vladimír Kraus.      

Nafotil jsem pro vás výsledky po volných trénincích, protože na net tu Pavel Magda nemá. Proto to závisí na mně. V galerii najdete pořadí. Nyní bude rozprava a po ní hned začínají ostré kvalifikace za přítomnosti nasazovačů. Jinak počasí je zatím excelentní.

Stojí za zmínku alespoň pět nejlepších v prvních kvalifikačních skupinách. Tak tedy:

TC OPEN

  1. Martin Hudy
  2. Marek Černý
  3. Zdenko Kunak
  4. Jarda Kopecký
  5. David Němček

WORLD GT

  1. Luděk Maléř
  2. Roman Kořínek
  3. Roman Hradecký
  4. Mira Dolanský
  5. Milan Peška

FORMULE 1

  1. Roman Štalmach
  2. Martin Bábovský st.
  3. Mira Dolanský
  4. Ríša Granát
  5. Ondra Macháček

TC MODIFIED

  1. Zdenko Kunak
  2. Marek Černý
  3. Petr Grof
  4. Jarda Kopecký
  5. Roman Kořínek

TC STOCK

  1. Honza Červený
  2. Vlastík Švec
  3. Jiří Opl
  4. Standa Mrázek
  5. Zbyněk Fišer

TC NITRO

  1. Martin  Hudy
  2. Juraj Hudy
  3. Tomáš Lipták
  4. Michal Abrahámek
  5. Zdeněk Čechura

Rozprava je za námi. Zde se sdělilo vše podstatné a my můžeme začít závodit. Nyní informace budou opět cca po hodině a půl. Budou to takové postřehy a jak se to bude zhruba vyvýjet. Ve fotogalerii máte foto z rozpravy a video bude také k dispozici.

Kvalifikace kolo 1

TC OPEN – do popředí se dostal Martin Hudy společně se Zdenko Kunakem. Oba najeli 16 kol. Marek Černý jako třetí nájezdem 15. kol se umístil nyní třetí. Super rychlá kategorie, kde jsou volné motory a regulace. Modely jedou na cílové rovince opravdu hodně rychle a nasazovači musí dávat pozor, aby neskočili do dráhy nevhod. Aby nedošlo ke zranění či poškození modelu.  

  1. Martin Hudy
  2. Zdenko Kunak
  3. Marek Černý
  4. Martin Mihalik
  5. Radek Flek
  6. David Němček
  7. Kája Novotný
  8. Michal Blahovský
  9. Juraj Hudy
  10. Víťa Hola

GT – Luděk Maléř má nejrychlejší model na trati. Roman Kořínek má co dělat, aby mu stačil. Taktéž i ostatní piloti. Luděk jede karoserii LOLA na podvozku F103 GT.

  • Roman Kořínek
  • Luděk Maléř
  • Ríša Granát
  • Mira Dolanský
  • Roman Hradecký
  • Jarda Rezek
  • Jarda Vala
  • Saša Kukan
  • Dodo Ťažký
  • Milan Peška
  • TC MODIFIED – motory 13,5 v modelech jezdců. I zde kombo NOSRAM. Kája Novtný nezajel špatně a jeho 15 kol nájezdu je dobrý výsledek. Když se podíváme na první skupinu (nejlepší), pak ve vedení jsou Zdenko Kunak, Marek Černý, Jarda Kopecký. Ale i Petr Grof do pořadí bude promlouvat. Právě Petr najel 16 kol před ostatními. Ostatně tato skupina je velmi vyrovnaná. Kuba Šimurda zatím 14 kol nájezd (ostatní 15).

    1. Petr Grof
    2. Roman Kořínek
    3. Radek Flek
    4. Jarda Kopecký
    5. David Němček
    6. Zdenko Kunak
    7. Marek Černý
    8. Dušan Vičánek
    9. Kája Novotný
    10. Karel Doležal

    TC STOCK – 4 skupiny a ve třetí (jakoby v Bčku). Tady taky budou rozhodovat nájezdy a přesná stopa. Motory 9,5 v ZERO časování jsou lepší odspodu, na rovince je to z ostrou 17,5kou zhruba stejné. Já najel 14 kol jako v mé skupině Jarda Vala. První skupina byla „nejrychlsjší“ a byly tam i lepší dojezdy. Ne však u všech. Nejlépe zajel Karel Doležal. O A finále se bude opravdu bojovat. A každou setinu sekundy.   

    1. Karel Doležal
    2. Kuba Šimurda
    3. Jan Červený
    4. Dušan Vičánek
    5. Zbyněk Fišer
    6. Magda Pavel
    7. Jarda Vala
    8. Saša Kukan
    9. Igor Vlahovič
    10. Vlastimil Švec

    NITRO – na domácí dráze aby nebyl doma. Řeč je o Martinu Hudym. Jeho otec Juraj kroužil za Tomášem Liptákem. Čtveřici doplňova Michal Abrahámek. Ostatní již mírně ztráceli.  

    1. Martin Hudy
    2. Juraj Hudy
    3. Tomáš Lipták
    4. Michal Abrahámek
    5. Zdeněk Čechura

    Formule 1 –   nebe bylo zlověstně v jednom místě zamračené. Ale na tuto kvalifikaci bylo počasí ok. Pouze 3 piloti v jízdě. Roman Štalmach potvrdil svoje ambice být vítězem.

    1. Roman Štalmach
    2. Martin Bábovský st.
    3. Milan Peška
    4. Ríša Granát

    Já mám limit přenosu dat v balíčku 20MB. Rád bych sodržel tento denní limit. Takže více bude nyní text pro informace. Foto již obsahuje vše podstatné. Díky za pochopení. A jak jste si aši všimli, budu uvádět po každém kole kvalifikací 10 TOP jezdců. Zbytek bude ve fotogalerii.

    Na druhé kolo nám začalo pršet a přišla bouřka…

    Kvalifikace kolo 2

    TC OPEN – odjela tato skupina a opravdu bylo již hodně mokro a déšť byl vydatný. Matěj Řehák jel na suchém asfaltu a zajel nejlépe. Pak již začala dráha vlhnout a jezdci nemohli jet naplno.

    1. Petr Hanák
    2. Matěj Řehák
    3. Adam Janovič
    4. Michal Blahovský
    5. Juraj Hudy
    6. Marek Černý
    7. Petr Aman
    8. Kája Novotný
    9. David Němček
    10. Miroslav Červ

    WORLD GT – Ríša Granát hasil model. Jízda začala, ale pak jezdci postupně končili nebo hořeli. 

    1. Luděk Maléř
    2. Mira Dolanský
    3. Ríša Granát
    4. Roman Hradecký
    5. Roman Kořínek
    6. Marek Rabas
    7. Pavel Ryšavý
    8. Jarda Rezek
    9. Jarda Vala
    10. Saša Kukan

    TC MODIFIED – nikdo na dráze. Až Mira Dolanský, Tomáš Juřica a Jiří Cigánek zkusili jízdu. Přitom Tomáš jel krokem. Kluci měli zavodněno. Pak nastoupila skupina 6. 7 odvážných na trati a Igor Lipták měl spoustu legrace a návodů jak psát reporty. A sdělil mi, co by se slovenským kolegům líbilo :-). Evidentně se mnozí bavili. Pro příklad cituji Igor Liptáka „na vodě jezdí Bokomo… A pak padla teorie o leštění difráku… atd atd.

    1. Roman Kořínek
    2. Jarda Kopecký
    3. Radek Flek
    4. Petr Grof
    5. Dušan Vičánek
    6. Marek Černý
    7. Tomáš Juřica
    8. Kuba Šimurda
    9. Mira Dolanský
    10. David Němček

    TC STOCK – i zde se našli odvážlivci. Tomáš Kovařík, Zdeněk Ajmut, Laďa Koželuh, Míra Vadlejch st. To jela skupina 8. Z 10ky to byli Petr Zvejška a Radek Pavliš. A to opět mírně začalo poprchávat. Já ani Tomáš jsme na jízdu nenastoupili. Magda Pavel a Jakub Mrázek jako jediní z poslední skupiny Stock nenastoupili. Ostatní ano a vyhrál Vlastimil Švec.

    1. Kuba Šimurda
    2. Karel Doležal
    3. Dušan Vičánek
    4. Vlastimil Švec
    5. Zbyněk Fišer
    6. Jan Červený
    7. Jiří Opl
    8. Petr Zvejška
    9. Standa Mrázek
    10. Radek Pavliš

    NITRO – zde jízdu zkusil Jan Kanina. A kontroloval se povrch asfaltu, jak vysychá.

    1. Martin Hudy
    2. Juraj Hudy
    3. Tomáš Lipták
    4. Michal Abrahámek
    5. Zdeněk Čechura

    FORMULE 1 – zde nikdo na dráze. na mechových kolech se prostě dobře jet nedá.

    1. Martin Bábovský
    2. Ríša Granát
    3. Roman Štalmach
    4. Milan Peška

    Moc se toho toto kolo nedělo. Dráha pomlau osychá a příští kolo by se již v pohodě dalo jet. Za předpokladu, že nezačne znova. Opět přináším pořadí TOP 10. Jak se změnilo po dovážné jízdě některých pilotů.

    Kvalifikace kolo 3

    TC OPEN – zajímavá byla jízda druhé skupiny, kterou jsem natáčel. Borci na kluzkém povrchu krotili své přemotorované stroje. Martin Hudy ukázal, že i zde umí. Video bude k dispozici zítra. Chce to cit na plynu a řízení.

    1. Martin Hudy
    2. Matěj Řehák
    3. Zdenko Kunak
    4. Petr Aman
    5. David Němček
    6. Radek Flek
    7. Martin Mihálik
    8. Petr Hanák
    9. Adam Janovič
    10. Martin Sladek

    WORLD GT – Roman Hradecký si nejlépe poradil na kluzkém povrchu v této kategorii. Jarda Vala také zabojoval a dojel třetí za Ríšou Granátem.

    1. Luděk Maléř
    2. Ríša Granát
    3. Mira Dolanský
    4. Roman Hradecký
    5. Jarda Vala
    6. Jarda Rezek
    7. Roman Kořínek
    8. Milan Peška
    9. Marek Rabas
    10. Pavel Ryšavý

    TC MODIFIED – jezdci ještě nechodili v plném počtu na tribunu. Ale Radovan Rusinko ze skupiny 3 vítězí. Dodo Ťažký a Dominik Mašek až za ním. Na polosuchém povrchu to bylo hodně vyrovnané. Piloti jeli opatrně a s rozumem. Martin Bábovský st. také ukázal rozum a cit. V 6té skupině to byl Jarda Kopecký, Marek Černý a Petr Grof, Zdenko Kunak, kteří se přetahovali o první místa. I zde to bylo hodně vyrovnané. Opět pracoval cit.

    1. Petr Grof
    2. Jarda Kopecký
    3. Roman Kořínek
    4. Radek Flek
    5. Zdenko Kunak
    6. David Němček
    7. Dušan Vičánek
    8. Kuba Šimurda
    9. Marek Černý
    10. Tomáš Juřica

    TC STOCK – stále více sušší dráha umožňovala pilotům zrychlovat. Ale stále byla vlhká místa, kde se lehce dostal smyk. V naší skupině Petr Zvejška zúročil výhodu svého komba NOSRAM a Igor Vlahovič na něj ztratil cca 6 sekund Oba nájezd 14 kol. V poslední skupině STOCK pak většina pilotů 14 kol a dojezdy těsně před nájezdem 15. kol. Igor Vlahovič skončil nyní na 11 místě a bude zítra bojovat o A finále.

    1. Dušan Vičánek
    2. Kuba Šimurda
    3. Karel Doležal
    4. Vlastimil Švec
    5. Jan Červený
    6. Zbyněk Fišer
    7. Pavel Magda
    8. Petr Zvejška
    9. Jiří Opl
    10. Standa Mrázek

    NITRO – skoro suchý asfalt byl výzvou pro spalováky. Všichni na tribuně. Já opět fotil auta na dráze a v pohybu. Snad se i povedlo. Marti Hudy opět první. Michal Abrahámek si polepšil na třetí místo v jízdě. Juraj hudy se této kvalifikace neúčastnil.

    1. Martin Hudy
    2. Juraj Hudy
    3. Tomáš Lipták
    4. Michal Abrahámek
    5. Zdeněk Čechura

    FORMULE 1 – Roman Štalmach s Ríšou Granátem najeli jako jediní 12 kol. Zbytek pole ztrácel.

    1. Ríša Granát
    2. Roman Štalmach
    3. Martin Bábovský st.
    4. Milan Peška
    5. Mira Dolanský

    Na penzionu by měla být wifi. Takže pokud tomu tak bude, nahraji další fotky a možná i video. Tento den je za námi a počasí promluvilo do jízd. Ale to je závod napínavější a zajímavější. Ještě vám dám pořadí TOP 10 po třetím kole a nahraji foto s výsledky po třetím kole – celkové. Vydržte prosím.

    Tak nakonec wifi nebyla pořádně k dispozici a tak jsem upřesnil text a nahrál alespoň foto výsledků po třetí kvalifikaci. Zítra začne report před 9. hodinou a bude report v druhém článku – finále sólo.Zbytek fotek z dneška bude nahrn do přídavku na konec reportu.