TECH: LiPo NOSRAM 5900 mAh 50C

Igor Vlahovič


Na závodě Mibosport v Brně Bosonohách jsem jednak pořídil nový motor Johnson, protože ten původní již měl životnost za zenitem. Navíc jsem pořídil i novou LiPo baterii, kterou využiji i v modelu Hot Bodies TC. Nyní vám baterii předtsavím podrobněji.

Zakoupena byla po poradě s Jardou Kopeckým, který mi ji doporučil. NOSRAM považuji za „značkové zboží“ a tak jsem ji vzal. Baterie se dodává v kartonové krabičce v typickém červeném zbarvení. Obsahem je baterie, letáčky, návod k použití a archy samolepek Nosram.

 

Baterie má tyto parametry:

Napětí: 7,4 V

Počet článků: 2S

Kapacita: 5900 mAh

Proudové zatížení: 50C

Nabíjecí proud: 3C

Provedení: HARD CASE – tedy pevný netříštivý obal. Opatřen je konektory 4mm a servisním 2mm

 

První cyklus nabíjení mě překvapil, protože články byly rozhozené – ke konci nabíjecího procesu měly články tuto hodnotu: 4,20V a 4,17V. Po poradě mi bylo sděleno, že mám ještě provést další cykly a baterie se dorovná. Proto jsem doma v klidu baterii vybíjel proudem 5A a kontroloval napětí na každém z článků. To se pomalu srovnávalo – viz fotogalerie. Na konci byly zobrazeny na nabíječi Ultramat 16 tyto hodnoty: 3,33V, 3,16V  

Pak jsem baterii nabíjel proudem 1C, tedy cca 6A. Kontroloval jsem opět napětí po celou dobu a na konci procesu jsem naměřil tyto hodnoty na článcích: 4,219V a 4,212V. Do baterie jsem dostal 5244 mAh za 54 minut.

Tyto hodnoty jsou již mnohem lepší.