Mibosport Cup Bosonohy 23.4.2011 online

Igor Vlahovič


Máme tu velikonoční víkend a s ním je spojen první závod na asfaltu v Brně – Bosonohy. Michal Bok zde pořádá svůj první závod na asfaltu. A podle předběžných online přihlášek je přihlášeno přes 51 závodníků v několika kategoriích.

Po příjezdu na dráhu není ani kde zaparkovat. To se tu nestává moc často. Depa se pomalu plní a je slyšet kromě elekter i modely spalovací. Jede se zde totiž i Sheperd Nitro Cup. Pro nadcházející GP 2011 ve Slavkově je to ideální příprava.

Michal Bok již registruje závodníky do závodu. Velmi příjemným zjištěním je 11 účastníků v kategorii Tamiya Cup. Ale i ostatní kategorie jsou poměrně obsazované. Mezi tím se zdravím s kolegy s Blanska, Miroslavem Streichsberem, Tomášem Erdéliym, Matějem Řehákem a dalšími. Každý má již svoje depo vybudované a není nač čekat. Ladí se modely.

Dráha má dobré zázemí a nechybí ani tribuna pro vozíčkáře. Samotná tribuna je dostatečně velká pro více jak 10 jezdců. Ozvučení jede, kompresor máme a tak můžeme začít. Navíc počasí je excelentní. Dnes nám ještě bude horko.

Úvodní foto již je nahráno plus něco na úvod samotný. Díky připojení 3G nebude asi problém nahrát v průběhu dne i videa. Ale to se musí vyzkoušet.    

Zvuky spalováků poněkud ruší idylický klid v depech :-). Ale zase to je změna na závodě elekter. Protože nechybí Michal Abrahámek a další piloti této kategorie (spalovací), pak to bude hezká podívaná. Bude zajímavé pozorovat i kategorii Stock Zero. Novou to kategorii. Modified je naopak super rychlou kategorií a na asfaltu bude vidět dvojnásob.

V našem depu vládne skvělá atmosféra. Nissan 350Z, Lamborghini Gallardo, Ferrari Enzo, Arta Garaiya – tak to je jen krátký výpis modelů, které dnes budou k vidění na dráze. Ve Stocku pak krásně stříkané karoserie Protoform. 

Hudba nám bude hrát u jízdy jako ve Rtyni. Že by reakce na moje reporty ? :-). Každopádně mi udělali radost. A trénink mají opět spalováky. To je ale randálek :-).

Prošel jsem depa, udělal pár fotek. Ty už máte nahrány v galerii. Navíc jsem nahrál i první video – intro z tohoto závodu.

Foto z vyhlášení máte v galerii. A my jdem na první kolo kvalifikací, kterých se jede 4. Dvě se počítají.

Kvalifikace kolo 1

Formule – Jirka Rampula s opičákem v kokpitu vyrazil úspěšně na trať. Mira Meloun neměl funkční čip a nepočítal. Jaroslav Sattler, Jirka Groch a Zdeněk Svoboda. Opět monpost bez přítlačných prvků. Asi model Miroslava Melouna. On na přítlak nehraje. Jirka potvrdil roli favorita.

Stock ZERO – dvě skupiny jezdců. Celkem 11 pilotů. Zde se bude kontrolovat nastavení regulací pomocí diod. Marek Černý začal slibně a dokonce nechával za sebou Radka Fleka. Broňa Vykutil, Tono Sloboda a ostatní se přihlásili do této pohodové kategorie. Ozvučení je dobré a i v depu slyším jasně pořadí. Že by Marek Černý naladil dobře ? Protože první jízda se mu vydařila. Matěj Řehák z jízdy odstoupil. Vojta Novický dnes pomáhá Michalu Bokovi s organizací a hlásí pořadí v jízdě. V druhé skupině jede výborně Tonda Pospíchal.

Tamia Cup – první skupina vedená Milošem Klausem. Samé krásné modely věrné skutečným předlohám. Pohodová atmosféra na tribuně. Corvette C5R, Lamborghini LP 500, Gallardo, Mercedes Benz CLK DTM. Prvn tři jezdci v jedné sekundě. Mělo by to být hodně vyrovnané. První skupinu ovládl Radim Skoupý před Láďou Benešovským. Igor Vlahovič najel 18 kol před soupeři. Ovšem Tomáš Erdéliy podal dobrý výkon. Ovšem Miloš Pokorný dojel nyní druhý ve skupině. A jak sám sdělil, je to jen a jen o stopě. Pavel Bartoněk trochu chyboval a lehce ztratil.

Modified – hodně rychlá auta na trati. Na první jízdě nepočítal čip Jardovi Kopeckému a ještě jednomu jezdci. Víťa Hola vedl v jízdě, ale pak se to střídalo s Markem Černým. Natočím modely na dráze a pak zpomalím záběry. Bude to zajímavé. Jak si auta poradí s nerovným povrchem. Marek Černý a Víťa Hola najeli 18 kol.

Sheperd Nitro Cup – Drahoš Hejtmánek měl potíže s funkčností čipu. Ostatní pokračovali bez problémů. David Dohnal, Lukáš Ruber, Pavel Jansa, Ladislav Továrek, Michal Jansa, Michal Abrahámek. To bude souboj. Všichni ladí na nadcházející ME GP ve Slavkově u Brna. Pavel Jansa najel 21 kol v první skupině. V této jede i Petr Rovný. V druhé skupině byl nejúspěšnější Michal Jansa před Michalem Abrahámkem. 

Mnozí piloti jedou i dvě kategorie. GT se nejede tak jako Hobby. Zde se nesešli jezdci. Jinak první kolo uběhlo rychle a bez prodlev. Jdeme na kolo druhé. 

Kvalifikace kolo 2

Formule – kontrola nasazovačů před jízdou a mohlo se vyrazit. Jirka Rampula po startu dostal hodiny. Ale ustál to a pokračoval dále. V jízdě byl opět úspěšný, ale ne jako minule. Jiří Groch mu ukázal záda. Mira Meloun nyní počítal a opravdu jeho model nemá přítlačné prvky.

Stock ZERO – první tři jezdci v jedné sekundě – Marek Černý, Radek Flek a Matěj Řehák. Tono Sloboda krouží na 4. místě. Opravdu vyrovnané podmínky pro jezdce. Vojta Novický hlásí pořadí a jezdci ví o průběžném pořadí v průběhu jízdy. Marek Černý už vyhrál druhou kvalifikaci. Dnes má dobře naladěno. Dominik Mašek měl rušení a jízdu ukončil. Já se pokusil nafoti auta v pohybu a něco se povedlo. Uvdíte po tomto kole ve fotogalerii.

Tamiya Cup – Radim Skoupý opět v čele první skupiny. Fotky modelů na dráze opět nebudou chybět. Fotí se poměrně dobře v této rychlosti. Ladislav Benešovský se držel Radima – svého kolegy. Oba aspirují na přední pozice ve finále. To se pojede buď všech 12 modelů dohromady nebo se to rozdělí na skupiny – například 8 a 4. To rozhodne pořadatel. Ale Ladislav se dostal před Radima. Pěkně vyrovnané. Audi A4 DTM je také na dráze. Igor Vlahovič uhájil první místo před Pavlem Bartoňkem. Ten také najel 18 kol a ztrácel cca 2 sekundy. Třetí krásně Tomáš Erdélyi, i když ho Petr Baxant před koncem držel za sebou. Martn Pavlík se zlepšil o kolo. V depu pak probíhala živá diskuse po jízdě.

Modified – Radek Flek nyní ovládl trať a vítězí před Markem Černým a Petrem Hanákem. Model nezatočil Matějovi Řehákovi a po nárazu měl uvolněná obě kola na levé straně. Víťa Hola měl hezký výlet do vzduchu hned na začátku jízdy, ale ustál tento let. Je neuvěřitelné, jak modely v té nejvyšší rychlosti drží na trati. I když to chce i hodně citu v ruce.

Shepherd Nitro Cup – minulou jízdu jel David Dohnal v první skupině a měl jet ve druhé. A tak se nepočítal. Nyní už je to v pořádku. Pavel Jansa nenechává nikoho na pochybách. Vítězí v druhé kvalifikaci. Petr Rovný jel na 5. pozici. I on ladí tento závod na nadcházející letní sezónu. Ostatně toho využívají všichni jezdci. Michael Zagora také jede tuto kategorii. Ale drží se v zadních pozicích.

Foto z dráhy (modely) jsou v galerii. Další kolo v pohodě. Klídek a pohoda vládne na tomto závodě. Michal Jansa pět nechal za sebou Michala Abrahámka, který na něj ztrácel cca 4 sekundy.

Kvalifikace kolo 3

Formule – Jirka Rampula opět vítězem. Jeho opičák odvádí skvělou práci. Finále bude zřemě mezi ním a Jirkou Grochem. Ostatní budou muset přidat na pilu.

Stock ZERO – Marek Černý byl nejrychlejší, ale i on udělal chybu a ztratil vedení. Radek Flek díky tomu dojel první s náskokem 3. sekund. Tonda Pospíchal potrápil Radima Vrabce. Tonda jede od rána výborně. 

Tamiya Cup – modely byly středem pozornosti. Kamery – jako i ostatní skupiny. Atraktivní pohledy na cílovou rovinku budou na záznamu. Ladislav Benešovský předjel Miloše Klause. Souboj Erdélyi, Bartoněk, Vlahovič byl těsný. Igor chyboval a hodně ztratil. Tomáš nakonec vítězem jízdy – před druhým Pavlem.

Modified – Radek Flek skončil velice brzo. Matěj Řehák nenastoupil vůbec. A tak vítězí Marek Černý před Jardou Kopeckým a Petrem Hanákem. Jízdu dokončil i Víťa Hola s podvozkem HB TCX.

Shepherd Nitro Cup – i zde modely byl v hledášku fotoaparátu. Michal Jansa opět vítězí skupinu. Ale ani David Dohnal neutrácel příliš. Olda Groch jede Tamiya Cup a i tuto kategorii. Jezdí za Davidem.  

Já v tomto kole natočil tedy krátké záznamy z kvaliikací. Pak budou následovat finále.  Na dráze se ukázal i Saša Žvak. Martin Pavlík si půjčil křídlo z Arta Garaiya Igora. Aby měl větší přítlak. Na závodě Porsche Cup ve Slavkově si vede výborně Jirka Lukáš, který je nováčkem v této LARGE SCALE kategorii. Držme mu palce.

Kvalifikace kolo 4

Formule – Jirka Rampula si pojistil TQ na finále. Jirka Groch bude na druhé pozici. Finále bude natočeno určitě minimálně jednou. Aby piloti mohli sledovat svůj jízdní styl. Škoda, že jich není více. 5 modelů na startu je oproti zimě mírným zklamáním. Ale třeba se to zlepší na dalším závodě.

Stock ZERO – kdo získá TQ v této kategorii ? Zřejmě Marek Černý, kterému se daří. Za něj by se měl zařadit Radek Flek. Pak už to budou Matěj Řehák, Tono Sloboda a ostatní. Dominik Mašek, Tonda Pospíchal, Broňa Vykutil, Radim Vrabec – ti všichni pojedou své finále. Radek Flek bude mít co dělat s Matějem ve finále. Nyní ho musel dotahovat. Tonda Pospíchal stále za sebou nechává Radima Vrabce a ostatní ve skupině. Čím je Toník starší, tím jede lépe. Jako Olda Groch.

Tamiya Cup – poslední možnost si zajet lepší výsledek. A to v obou skupinách. Bude to Míla Streichsbier ? Zdeněk Svoboda ? Patrik Maňousek ? A nebo Pavel Bartoněk, Igor Vlahovič, Olda Groch, Jirka Groch ? Poslední jízdu si to užívali naplno Pavel, Tomáš a Igor. Všichni ve 2. sekundách. Těsně za sebou.

Shepherd Nitro Cup – toto kolo se již nejelo.  

Hudba hraje jen občas. Ale i tak je to zpříjemnění atmosféry. Vojta Novický má na starosti celý průběh závodu. Stará se o komentář, hlídá pozice nasazovačů. Uvidíme, jak ohlídá v rámci možností i finálové jízdy. Nyní se zpracují výsledky a v 15 hodin startujeme finále.

V galerii máte finálové skupiny.

Finálové kolo 1

Formule – Jiří Groch se nad sebou zamyslel a vítězí před vynikajícím Jirkou Rampulou. Třetí dojíždí Jarda Sattler.

Stock ZERO – nakonec se jede pouze jdna skupina. Marek Černý si v této kategorii jede dnes bez chyb. Radek Flek se za ním držel, ale o setinky prohrál. Tono sloboda již se ztrátou třetí. Matěj Řehák a Juraj Matter finále nejeli. Bronislav Vykutil zatím čtvrtý.

Tamiya Cup – dvě skupiny A a B. V Bčku zvítězil Patrik Maňousek před Martinem Pavlíkem. Jirka Groch do třetice uzavřel tuto trojici. V A finále Igor ztratil výkon na motoru. A tak Pavel Bartoněk vítězí start – cíl. Tomáš Erdélyi mu nestačil, ale Igora v pohodě nechal za sebou. Na Igora talčil zezadu Ladislav Benešovský či Petr Baxant.

Modified – Radek Flek nedokončil jízdu. Nádherný souboj probíhal mezi Markem Černým a Jardou Kopeckým. Pak se od sebe oddělili a konečné pořadí – Marek Černý, Petr Hanák, Víťa Hola. I zde natočím finálovou jízdu

Nyní jsem dělal úpravy na svém modelu. Měnil jsem motor, který již neměl na plusu uhlík. Má po zimní sezóně. Pomáhal mi Miroslav Streichsbier a kluci pak vymontovaný motor rozdělali a já ho vyfotil.

Finálové kolo 2

Formule – pořadí stejné jako v prní jízdě – Jirka Groch, Jirka Rampula a Jarda Sattler. Poslední finále bude natočeno.

Stock ZERO – tím, že nyní bylo pořadí Flek, Černý, Řehák, i zde bude rozhodovat poslední finálová jízda. Do toho bude mluvit Tono Sloboda. Pokusím se toto finále krátce natočit.

Tamiya Cup – B finále opět výborně Patrik Maňousek. A finále ovládl rychlý Pavel Bartoněk, který vyhrál s náskokem cca 10 sekund před Igorem Vlahovičem, který po výměně motoru zrychlil, ale ne dostatečně. Neskutečný výkon Oldy Grovha, který dojel třetí a poradil si i s Tomášem Erdéliym. Hodně jezdců najelo 17 kol. Hezká podívaná.

Modified – Jarda Kopecký vítězí před Petrem Hanákem a Radkem Flekem. Třetí kolo ukáže vítěze, protože zde není rozhodnuto. Každopádně i na zadních pozicích se bude bojovat a i Víťa Hola má na bednu.

Finálové kolo 3

Shepherd Nitro Cup – 30 minut finále. Napínavé až do konce. Pavel Jansa, Lukáš Ruber, Michal Abrahámek, , David Dohnal. Pořadí se měnilo každým okamžikem. Neskutečná podívaná i s tankováním v depu. Každý jedzec má mechanika, který se stará o nasazování. Pavel Jansa chvíli stál pro zhasnutý motor. Neskutečné finále. Krátký úryvek z finále máte. Michal Jansa s náskokem 4 kol vítězí před Michalem Abrahámkem a Pavlem Jansou. Michal se mezi oba bratry vklínil.

Formule – i poslední finále bylo jak přes kopírák. 

Stock ZERO – nejprve těsný souboj mezi Radkem Flekem a Markem Černým. Ale pak se Marek odpoutal a vítězí. Stává se tak celkovým vítězem na tomto závodě. Radek Flek dojel druhý, Tono Sloboda třetí,  Krátká nahrávka bude zveřejněna.

Tamiya Cup – B finále jasně potvrdil svým vítězstvím Patrik Maňousek. Igor mírně zrychlil, ale na Pavla to nestačilo. Ten vítězí i v poslední jízdě. Krásný souboj probíhal mezi Igorem a Tomášem. Tomáš po odvážné jízdě chyboval a ulehčil tak Igorovi celkové druhé místo. Za oběma borci to byl chumel  a tam se to „mlelo“. Radim Skoupý, Olda Groch, Petr Baxant – najeli 17 kol. Chyba rozhodovala o pořadí. Všichni piloti Tamiya Cupu byli spokojeni s dneším závodem, který proběhl v klidu a pohodě. A pokud to tak bude dále, je našlápnuto na skvělou sezónu v této kategorii.   

Modified – Marek Černý si bez problémů dojel pro první místo. Těsně u sebe byli Radek Flek, Jarda Kopecký, Matěj Řehák. Po kolizi Jardy a Radka se Matěj dostal na druhou pozici. Ale Jardovi se podařilo propracovat na druhé místo před Matěje. Finále bylo natočeno. 

Vyhlášení vítězů je za malou chvíli. A bude se losovat o nástřik karoserie v podání fy Dubi Design. A jak to dopadlo ? Petr Hanák byl vylosován a jeho radost byla veliká (viz foto). Pak tři nejlepší ze všech kategorií nastoupili na stupně vítězů. Jezdci Tamiya Cupu byli vyhlašováni TOP 10 a vítěz finále B. Obdrželi od portálu Masters drobnou pozornost a od fy Mibosport pak dlší ceny.

Tamiya Cup měl velkou účast a sluší se uvést pořadí těchto jezdců s krásnými karoseriemi právě nyní a zde:

  1. Pavel Bartoněk
  2. Igor Vlahovič
  3. Tomáš Erdélyi
  4. Oldřich Groch
  5. Ladislav Benešovský
  6. Radim Skoupý
  7. Petr Baxant
  8. Miloš Pokorný
  9. Miroslav Streichsbier
  10. Miloš Klaus
  11. Patrik Maňousek (vítěz B finále)
  12. Martin Pavlík
  13. Jiří Groch
  14. Zdeněk Svoboda

Závod je za námi. Já ho vnímal jako pohodovou akci, kde se všichni dobře bavili. A pokud se líbil i samotný Tamiya Cup, budu se těšit na další závody v této kategorii pokud možno v takto hojné účasti. Ale to platí i pro ostatní kategorie. Uvidíme se v Trnavě přátelé. Počkejte si na videa z finálových jízd. Budou nahrány večer.