MČR ET 1/10 Rtyně – ONLINE report neděle – velké finále

Igor Vlahovič


Než začnu s dnešním online reportem, mám pro vás ještě trochu statistiky ze sobotního dne kvalifikací. Pořídil jsem 5 tématických videozáznamů, 201 fotografií a napsal několik tisíc znaků. Pokud toto někdo sledoval až do konce, má můj obdiv. Až jednou spojím všechny napsané online reportáže v jeden celek, bude z toho solidní román. Tak a nyní již k finálovému dni, který bude velmi napínavý, a to až do úplného konce.

Až skončí poslední finálová jízda, proběhne slavnostní vyhlášení výsledků, u kterého by měli být všichni závodníci. Tuším, že je to zakomponováno i v pravidlech. Jsem na to osobně zvědav. Takže máme před sebou ještě hodně akce. A to je neděle a zítra jdeme většina z nás do pracovního procesu.

Ještě v sobotu večer proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků zimní sezóny OPEN Tour. Foto a článek bude později na portálu RC Magazine a na stránkách klubu RCA Trutnov. To jen pro vaši informovanost, co se dělo po večerním vynikajícím rautu.

Finálové skupiny jste mohli shlédnout v sobotu na konci reportu. Já vám ještě jednou přináším základní přehled 8. nejlepších jezdců v kategoriích a první piloty z dalších finále. Zejména A finále jsou vždy tak trochu protěžována a je o ně největší zájem. Přitom i v Bčku, Cčku jsou souboje tělo na tělo, chcete-li „bouda na boudu“. Samozřejmě když je to v rámci FAIR PLAY, je to luxusní záležitost jak pro jezdce samotné, tak i pro diváky. Toto pořadí by mělo platit, pokud nedošlo ke změně. Ale je to zpracováno dle výsledkové listiny.

GT

  1. Radek Flek
  2. Tomáš Knopp
  3. Pavel Rajdus
  4. Libor Holub
  5. Filip Veselý jun.
  6. Roman Krejčí
  7. Tomáš Koudelka jun.
  8. Tomáš Rajdus
  9. František Kačírek
  10. Rostislav Zapletal

STOCK 17,5

  1. Zdenko Kunak
  2. Radek Flek
  3. Jakub Šimurda
  4. Jarda Kopecký
  5. Petr Sedláček
  6. Marek Černý
  7. Tomáš Juřica
  8. Libor Vévoda 

B finále zahajuje Matěj Řehák

C finále zahajuje Martin Ševčík

D finále zahajuje Radovan Rusinko

E finále zahajuje Dariusz Rzasa

Formule 1

  1. Michal Němeček
  2. Roman Krejčí
  3. Luděk Szostek
  4. Tomáš Rajdus
  5. Jiří Svoboda
  6. Ondra Šrámek
  7. Roman Kavan
  8. Pavel Rajdus

B finále zahajuje Marie Szostková

C finále zahajuje Josef Dušánek

Modified

  1. Zdenko Kunak
  2. Petr Grof
  3. Michal Blahovský
  4. Michal Bok
  5. Jaroslav Kopecký
  6. Víťa Hola
  7. Matěj Řehák
  8. Jakub Plechač

B finále zahajuje Marek Černý

Teď už bude záležet na pilotech, jak využijí svých pozic. Možná uvidíme čisté starty a dlouhé „vláčky“ modelů. Kdo ví ? Natočím jak prestižní Ačko, tak i třeba C finále Stocku. Nedělám v tom rozdíl. Především junioři si zaslouží obdiv a taky pochvalu. A že jezdí dobře jak v GT, F1 tak i Stock již víme, ne ?

Co se týče přinášených informací, bude to takto: aktualizace proběhne po každém odjetém kole. Po celou dobu budu zapisovat poznatky a dělat vše kolem (třeba fotit a točit) a pak Vám to naráz pošlu. Vyhovuje ? I kdyby ne, plán už mám a jdu dle něj :-). Ostatně to tak dělám v podstatě pořád. Ještě před ostrým startem finále bylo možno trénovat a lehce ladit modely.  

Startovní rošty jsou již připraveny a my pojedeme  zkušební kolo. Takovou generálku před hlavním startem.

V GT kategorii vyjelo na trať 10 modelů a na konci zkušební jízdy jich bylo 5. Tak takto by to nešlo.

Pozice míst na startu jsou jasně žlutou páskou a rošty jsou od sebe vzdáleny dostatečně. Každý model má nalepena startovní čísla 2. Jedno na předním skle a jedno na pravém boku. Při jízdě opět hraje na pozadí hudba, takže já si opět jízdy budu  užívat na 100%.

To ve Stocku to bylo jiné. Tam se starty povedly a i když jelo Cčko, mnozí již pozorovali vývoj v jízdě. B finále bylo také v zorném poli ostatních jezdců a nasazovačů. Rado Ďuraňa vítězí před druhým Igorm Vlahovičem, který vyčkával dlouhou dobu na chybu Karla Doležala, která nakonec přišla. Igor také potom drobně chyboval, ale pozici uhájil. Ačko bylo opět v režiji Zdenko Kunaka. Ten ujel soupeřům a v pohodě obhájil TQ pozici. Radek Flek druhý (nájezd 28 kol jako Zdenko) a Kuba Šimurda třetí. Za těmito jezdci byla určitá časová mezera. Někteří ještě zastavovali, aby upravili řízení svého modelu.

Ve formulích budou tři skupiny. Tonda Hráček jede v té první. Marie Szostková pojede v Bčku a uvidíme, jak si povede. V její skupině jedou i další junioři. Takže i zde bude určitě video z jízdy.  

V Modified potom dvě. Ovšem to jsem byl ještě na kuřecím stehýnku a tak jsem dění nesledoval.

První „zkušební kolo“ ukázalo, jak kdo je v jízdě bude silný. A moje zkušenost ? Bude to jen o chybě, která Vás odsune vzad. Předjetí není hned možné, čekáte na chybu.  A k tomu budou kometáře a dohled nad čistotou jízdy.  

V 10:00 bude vystoupení mažoretek a společná fotka jezdců s krásnými slečnami. Všichni budou mít tričko MČR (mažoretky budou ve svém :-)). Chcete vidět mažoretky LIVE ? Natočím je pro vás.

Jinak je nakonec 10 finálových skupin a jedno kolo bude trvat cca hodinu a půl. Tak to bude interval pro aktualizaci článku. Ok ?

Lehce po 10. hodině o vypuklo. Nikoliv finálocé kolo jízd, ale vystoupení dlouho očekávaných mažoretek. Všichni piloti povinně do triček MČR a byli v pohotovosti. Není potřeba popisovat, co se ty 4 minuty dělo. Jedním slovem krása a pastva pro oči. Komentáře, potlesk a závěrečné focení se slečnami… Tomu říkám Mistrovství České republiky All Inclusive. Video se právě nahrává a dokonce nebudu posílat kódy na jeho zpřístupnění :-).  Dívati se je povoleno až po 22. hodině !!!. Foto již máte online.

A my jdeme nyní již doopravdy na to nejdůležitější – FINÁLE. Takže za 1:30 jsem zpět s aktuálním info.

Finálové kolo 1

GT – ještě instrukce před prvním startem a už to jede. Radek Flek v čele, za ním Tomáš Knoop. Pak Tomáš Rajdus, Roman Krejčí a další jezdci. A Zdeněk Beneš nasadil vražedné tempo co se týče komentování jízdy a dozoru. Neskutečné a bude to až do konce. Obdiv z mojí strany. Asi za to může i vystoupení slečen. Flek, Knopp, Veselý – takové bylo nakonec pořadí po úplně první finálové jízdě. A o napínavé okamžiky nebyla rozhodně nouze. Hudba hraje v určitých pasážích. Na pohodu a neruší to, Radek Flek je jednoznačně nejrychlejší v této kategorii. Ovšem Filip Veselý je také překvapením. Třetí místo = velký úspěch.

STOCK – D finále odstartovalo celkem bez problémů. Jízdu propásl Ondra Polívka a hodně se zlobil. Ten se pořád potýká s technickými problémy. Toto finále je prezentováno piloty s menšími zkušenostmi. A proto Zdeněk Beneš všechny uklidňuje a více kontroluje. Radovan Rusinko kroužil na druhém místě, pak na prvním. Ladislav Holásek dělá salta. Občas si někdo zkrátí dráhu. Radim Hruška je junior. Hudba opět na pozadí a navozuje uklidňující atmosféru. Pořadí po jízdě: Rusinko, Rajdus, Zapletal. C finále začalo a video mažoretek  je již nahrané. A proto Vám již nyní posílám rámcové informace.  

V Cčku Libor Holub vítězí. B finále bylo hodně, ale hodně vyrovnané. Zejména na prvních místech se pořadí měnilo. Igor Vlahovič v souboji s Raďou Ďuraňou a dojezd v jedné sekundě. Jirka Vyšín vyhrává a najíždí 27 kol. Za ním pak Jan Havlíček, Karel Doležal. Po jízdě potlesk pro všechny. Ačko – na začátku to vypadalo na souboj Kunak / Flek. Ale nakonec Zdenko opět poujel Radkovi. Třetí Kuba Šimurda po souboji s Jardou Kopeckým. Libor Vévoda skončil v půlce jízdy. Opět potlesk.

Já začínám milovat kategorii STOCK. Asi je to tím, jak auto jede, jak je to vyrovnané, jak se tu slušně jezdí, jak se to hlídá. Nevím přesně, co za to může. Ale fakt si to užívám.

Formule – tři skupiny. C, B a A finále. Rosťa Zapletal ovládl C finále. B finále při komentáři Zdendy Beneše, který stále neúnavně komentuje. A uděluje i první napomenutí. To však už ve Stocku. Marie Szostková poráží Martina Voláka. Naděluje mu 6 sekund. Jirka Ročňák v barvách Renaultu třetí. A finále a nejlepší jezdci. Michal Němeček vítězem a byl opět jednoznačně best. Na videu uvidíte, jak mu to jede.

Modified – B finále jsem natáčel. A finále také. Zatímco B finále si užil OLD Star jezdec Míra Červ před Kubou Šimurdou a také Petrem Amanem v A finále to měl Zdenko Kunak „Verry easy“ a metodou START -CÍL vítězí. Ale potom je to loterie. Michal Bok druhý před Jardou Kopeckým. Ale to ještě odstoupil Petr Grof, Jakub Plechač ke konci jízdy. Napínavé okamžiky, těsné souboje. Video napoví !!!

 

Finálové kolo 2

GT – Radek Flek odstupuje a Tomáš Knopp má šanci ve třetí jízdě být Mistrem republiky. Ale to je ještě otázka. Pavel Rajdus tím pádem dojíždí druhý před Filipem Veselým. Poslední kolo ukáže pořadí celkové.

STOCK – v Dčku jede junior Matěj Matlák. Velmi nadějný jezdec, který dojel třetí. C finále pořadí: Libor Holub, Martin Ševčík, Martin Volák. B finále natáčel Víťa Hola (díky moc) a vše uvidíte na záznamu. Jirka Vyšín opět zabojoval. Ovšem Igor Vlahovič jel těsně za soupeři. Když už se mu podařilo podjet po delším čekání soupeře, v zápětí dělá chybu a ztrácí. Pak dojížíd Pavla Novotného a Karla Doležala. Dokáže je předjet oba ve dvou zatáčkách, ale po kontaktus Karlem ztrácí vše. Pavel Novotný z toho vyšel nejlépe a jeho radost byla neskonalá. Ale vše čisté a bez napomenutí. Takto se jezdí v Bčku. Zdenko Kunak se stal Mistrem repubilky, protože vyhrál podruhé A finále. Radek Flek mu nestačil a ani Kuba Šimurda (třetí). Vzadu souboje, souboje a zase souboje. Máte zájem to vidět ? Budete mít možnost večer. Já totiž A finále natočil, protože Víťa mi opět pomohl – nasazoval za mne na pozici 6. Takže díky moc za pomoc Víťo.

Formule – smíšené finále GT a F1 jsem také natočil, aby naši převážně OLD STAR shlédli své jezdecké kvality. Na poslední kolo si nechávám B finále, které si pojistila Marie Szostková a stává se vítězkou B finále celkově. A její otec může být hrdý a v tuto chvíli již volá manželce, jak pak to jejich dcera všem nandala !!!. Michale, Michale. Proč jsi tak rychlý ? :-). Ale nyní ho postihly potíže s vozem a Michal měl co dělat se soupeři. Vynikající Luděk Szostek toho využil a může volat domů – jsem  Mistrem republiky.  

Modified – B finále pořadí: Marek Černý si opravil vizitku z minulého kola. Petr Aman, Kuba Šimurda. Opět úprava tratě před velkou jízdou. Představení jezdců. A pak start !!! Zdenko Kunak je Mistrem republiky pro tuto kategorii. Petr Grof nyní druhý, Michal Bok třetí.   

Zapomněl jsem napsat, že Zdenda Beneš představil v tomto kole nejlepší jezdce A finále každé kategorie. Jezdci seděli a pak postupně vstali a představili se. Jako na ME či MS. Tak to je úroveň, jak má být. My bychom chtěli taky představit v Bčku :-). Nikoliv, to je jen sen. Toto si užijí po právu pouze nejlepší z nejlepších.  Zdeněk Beneš pořád komentuje. Ani ho nestřídá Honza Blahovský. Pravda, Zdeněk je v tom nejlepší. Možná zase večer už nebude mluvit. Nedivím se mu, po podání takového výkonu

Zdá se Vám, že nyní méně píšu ? Tak vězte, že mám dosti práce s točením záznamů a jejich zpracování. V podstatě jsou již hotové. Ale linka je pomalá.  Každá finálová jízda je minimálně jednou natočená, a to v celé délce. Kdo jel každou jízdu, uvidí se :-). Diváci se střídají.

Finálové kolo 3

GT – zde jsem jetě natočil Ačko. To chybělo na mém seznamu video záznamů. Mistrem republiky, jak uvidíte večer,se stal Radek Flek. Tomáš Knopp mu poblahopřál k titulu. Souboje Romana Krejčího s ostatními soupeři bylo ale druhým nejzajímavějším bodem této jízdy. Tomáš Rajdus odstoupil a jen jeho bratr Pavel hájil barvy ostravského klubu. Filip Veselý opět usiloval o stupně vítězů. Povedlo se ? Nechte se překvapit večer :-).

 

Stock – D finále jsem ještě stačil natočit a také vyfotit do dějin MČR. Pak mi došla baterie v aparátu. Musel jsem ji dát nabít před vyhlášením. Takže jediné finále C Stock nebude na záznamu. Všem jezdcům této skupiny se omlouvám. Příště… C finále bylo klidnější jak Dčko, které bylo hodně karambolové. Ale i tam se jezdci snaží počkat po nabourání soupeře, aby si nevysloužili napomenutí. A to je jen dobře. Jízdu v D finále vyhrál Martin Volák. Ale B finále. No nádhera. Už Vám někdy po jízdě běhal mráz po zádech ? Mně ano. A takový pocit z jízdy a třetího místa a … nájezdu 27. kol (setinka chyběla k tomuto nájezdu). Čistota jízdy ostatních a kamarádské rozhovory po jízdě, blahopřání Jirkovi Vyšínovi, který vyhrál Bčko celkově. Vynikající Pavel Novotný, který mě stíhal, ale chyboval. Hotbodies fungoval skvěle po celou dobu MČR, ale v této jízdě mi pomohl hrozně moc. Mohl jsem jet zatáčky pod plynem a korigovat směr pouze lehkým ubráním plynu. Nájezd na rovinku v podstatě na plný plyn. Dokázal jsem podle potřeby utáhnout zatáčku a přiblížit se soupeřům. A to vše bez jediné vážné chyby. Zdenko Kunak nemusel do jízdy nastoupit. Proto se vpředu objevili Radek Flek (vítěz jízdy), Kuba Šimurda a zbytek pole. Tomáš Juřica odstoupil po kolizi s Jardou Kopeckým.

Formule – ve své skupině již potřetí nezvítězila Marie Szostková a přenechala prvenství v jízdě Martinovi Volákovi.   Bratrský souboj Szostků však byl a na videu bude k nahládnutí. Ano – stačil jsem oživit baterie a natočil i toto finále. Uf uf. Szostek, Rajdus a Kavan – takové bylo pořadí v posledním finále A.  Michal Němeček se bohužel propadl a jeho kondice z kvalifikací se zmenšila.

Modified – restart Bčka po hromadné kolizi. Bohužel jsem to Zdendo nenatáčel. Druhý start se povedl. Napínavý komentář od Zdeňka Beneše. Jezdci ví, jak jsou na tom v každém okamžiku. Oba Gombíkové v soubojích a Ivoš na zádech. Marek Černý má výpadky v jízdě. Kolo se kutálí po dráze a Marek Černý is OUT OF RACE. Ivoš Gombík také OUT OF RACE. Kuba Šimurda vítětězem této napínavé jízdy. Honza Morávek is OUT OF RACE. Velká úmrtnost modelů. I když Zdenko Kunak nemusel na poslední jízdu závodního víkendu nastoupit, opak byl pravdou. A ukázal všem, že je Mistrem republiky právem. Michal Blahovský dostal napomenutí a start se mu nepovedl. Víťa Hola vs Jakub Plechač. Jarda Kopecký vs Michal Bok. Petr Grof sledoval Zdenko Kunaka a držel se jej. Petr Grof patří ke špičce kategorie Modified. Zdenko Kunak potvrdl titul. Michal Bok bude na stupni třetí – celkově. To vše jsem se i já dozvěděl z komentáře Zdeňka Beneše.  

Tak. A je tu konec. V pohádce „zazvonil zvonec a pohádky je konec“. Tady opravdu pohádka skončila. Ale ne docela. Ještě je před námi slavnostní vyhlášení výsledků – PRICE CEREMONY. Měli by u tohoto aktu být všichni závodníci. Já vše nafotím do galerie. Cca do 40. minut máte i foto vítězů a já jsem již stačil připravit 9 video záznamů z finálových jízd. To vše až navečer. Ještě se přihlásím. Report ještě nekončí :-).

Takže jsem nahrál foto z vyhlášení. I to mělo úroveň a bylo předáno mnoho diplomů, pohárů, věcných cen. Toto Mistrovství bylo zvládnuto na výbornou a členové klubu Trutnov potvrdili to, že jsou v pořádání závodů jedničkou. Ano, toto je můj osobní názor po mých zkušenostech. Pokud se s ním ztotožníte, budu rád.

Foto vítězů jde po sobě takto: junior GT, OLD BOYS GT 40+, kategorie GT celkově, GT nejlepší 3, Formule 1 žáci, F1 OLD BOYS 40+, F1 (TOP 10), F1 nejlepší 3, Stock žáci, nejtalentovanější žák (cenu věnovala RC Technika), Stock junioři, junior ČR Stock, Stock OLD BOYS 40+, Stock (TOP 10), Stock nejlepší 3, Modified junioři, Modified OLD BOYS 40+, Modified (TOP 10), Modified nejlepší 3.       

Mistry republiky jednotlivých kategorií známe. Já jen uvedu na závěr této reportáže pořadí na stupních vítězů a pak vítěze dílčích finále. Celkové výsledky máte v galerii. Nyní považuji svoji práci na tomto Mistrovství za kompletní a skončenou.

Na konci této velké závodní akce se sluší opět poděkovat mé rodině za možnost být u toho po celou dobu konání. V podstatě bez podpory a pochopení by na tomto portále byla jen třetina informací.

Kategorie GT

1.       Radek Flek

2.       Tomáš Knopp

3.       Pavel Rajdus

  

       

Kategorie Formule 1

1.       Luděk Szostek

2.       Michal Němeček

3.       Tomáš Rajdus

B finále – Marie Szostková

  

Kategorie Stock

1.       Zdenko Kunak

2.       Radek Flek

3.       Jakub Šimurda

B finále – Jiří Vyšín

C finále – Libor Holub

D finále – Radovan Rusinko

 

Kategorie Modified

1.       Zdenko Kunak

2.       Petr Grof

3.       Michal Bok

B finále – Jakub Šimurda

Kompletní výsledky také na RC Magazine.