TECH: LiPo bezpečnostní sáček

Igor Vlahovič


V současné době je použití LiPo baterií v oblasti RC modelů aut hodně rozšířené. Mnohem dříve již tyto typy baterií používali letečtí modeláři. Ti však používají LiPo články pouze ve smrštěném obalu. Pro modely RC aut se používají LiPo články v pevném netříštivém obalu tzv. provedení HARD CASE. Pro modely aut se používají nejčastěji LiPo o počtu článků 2S, tedy o nominálním napětí 7,4V sada. Po nabití má tedy sada 2S napětí 8,4V.

Při použití LiPo článků je potřeba dodržovat určitá pravidla provozu. Jednak se při vybití nesmí dostat napětí na článku pod 3V/článek. Při nabití naopak nad 4,2V/článek. Při nabíjení se musí používat nabíječ, který podporuje nabíjení LiPo akumulátorů a společně s ním je potřeba balancér, který balancuje napětí na jedotlivých článcích.

Tak to bylo jen na úvod, proč se k LiPo akumulátorům chovat opatrně. Nyní vás seznámím s praktickou pomůckou, která výrazně sníží riziko při nehodě – tedy explozi a požáru poškozené sady.

Zakoupil jsem bezpečnostní sáček na LiPo akumulátory. Prodává se více značek. Já jsem pořídil sáček o rozměrech 22 x30 cm a pro klasický LiPo článek 2S bude velikostí stačit. Dokonce jsem přiměřil LiPo v HARD CASE a vešly by se tam i dvě baterie.

Sáček je vyroben z žáruvzdorného materiálu a je opatřen suchým zipem pro jeho uzavření. Suchý zip drží dost dobře. Sáček chrání baterii při skladování, transportu, nabíjení či vybíjení. Pokud dojde k explozi, požáru a vývinu tepla s tím spojeným, sáček eliminuje šíření ohně a tepla do okolí. 

Samozřejmě umístěním vaší LiPo sady do tohoto sáčku neznamená 100% bezpečnost a fakt, že klidně opustíte na delší dobu místnost, kde právě probíhá nabíjení či balancování. Osobně se domnívám, že i při takto zabezpečeném procesu je dobré být „u toho“.

Při skladování článků, které nevykazují vady bych se ničeho nebál. Taktéž při transportu. Pokud dojde k nárazu, pak raději pro jistotu opět zkontroluji stav LiPo. Sáček je z pevného materiálu a i mechanicky články ochrání. Navíc HARD CASE je sám o sobě pevný.

I když nabíjíte, vybíjíte LiPo v ochranném sáčku, umístěte vše na nehořlavou podložku. Tím opět snížíte riziko požáru a škody.

Pokud dodržíte výše uvedená pravidla, myslím si, že obavy z toho, že jsou LiPo články nebezpečné a „jen tak vybuchují“, nejsou na místě.

Osobně používám tento typ článků více jak 3 roky. Používám klasické dvoučlánky letecké do modelu micro 1/18 a HARD CASE typ v Tamiya TT-01 a Hotbodies TC. Doposud jsem skladoval, nabíjel tyto články bez LiPo sáčku, ale pod dohledem. Zatím bez nehody. Nyní si tedy snížím více možné riziko.

Navíc tento sáček je předepsán na závodech MČR, ME či MS. Takže se vám tato pomůcka doma určitě neztratí. Cena se pohybuje od 270 Kč dle typu a značky.

Více vám napoví fotogalerie.