TECH: XRAY XB808E – oživení modelu

Igor Vlahovič


Byl jsem požádán o zprovoznění podvozku buggy v měřítku 1/8 a to XRAY XB808E, který je závodním speciálem na elektrický pohon. Model jsem do rukou dostal sestaven a měl jsem za úkol jej osadit elektronikou. Konkrétně regulátorem a motorem značky TEKIN.

Servo bylo instalováno digitální Savox C1258 a model bude řízen RC soupravou Spektrum DX3R.

Já se v první fázi věnoval pájení kabeláže a konektorů 4mm na regulátor. Všechny pájené spoje na regulátoru TEKIN RX8 jsem zaizoloval. Pájení proběhlo na vystouplé plošky, které jsou pro tyto regulace běžné.

Ve fázi dvě jsem nainstaloval regulátor do modelu a na míru zkrátil fázové kabely k motoru. Motor má opět pájecí plošky, na které se velmi dobře pájí.

Celý pájecí proces proběhl bez problémů.

Potom proběhlo zapojení regulace a serva do přijímače Spektrum SR3100 a protože byl přijímač spárován s vysílačem, mě čekala pouze kalibrace regulace s RC soupravou. To proběhlo dle návodu naprosto bez problémů.

Vše se provádí jením tlačítkem MODE, kdy se stiskne po zapnutí regulace na 3 sekundy. Pak se tlačítko pustí a začne blikání diod a zvukový doprovod. Prvně necháme páku plynu v neutrálu, po zaznění tónu dáme plný plyn. Po zaznění dalšího tónu pak plnou brzdu. Potom regulátor zahraje poslední melodii a je vše hotovo. Takto se to provádí u všech regulací TEKIN.  

Pokud pak chceme nastavit parametry regulátoru, jako jsou účinek brzdy, vypínací napětí, akceleraci atd., zmáčkneme rychle tlačítko MODE a jsme v programu. Tlačítkem MODE nastavujeme parametr, tlačítkem INCR nastavíme hodnotu parametru. Vše vidíme na počtu diod, které svítí. Vypnutím regulace se vše uloží.

Vše jsem úspěšně zkalibroval a uvedl model do chodu. Na majiteli je nyní uchytit kabely od regulace, serva, aby nebyly volně a upravit držák na LiPo. Model budou pohánět dvě LiPo Hard Case o kapacitě 5900 mAh 50C.

Co se týče samotného podvozku – detaily máte na foto a jde o 4WD. Vše je velmi dobře zpracováno a myslím si, že to i hodně vydrží. Při volném protočení motoru TEKIN T8 bylo síly na rozdávání a majitel si na začátek zcela jistě nastaví lehkou křivku plynu.