Video manuál 22 – jaké konektory použít pro váš RC model

Igor Vlahovič


Touto formou zde již bylo řešeno několik základních věcí. Nyní jsem zjistil, že se ještě neřešila problematika použití konektorů ve vašem modelu. Přitom na konektorech závisí i výkon modelu. Já se nyní podělím v krátkém textu a příkladným video záznamem, jak řešit tuto záležitost. Vše vychází opět z osobních zkušeností.

Informace tohoto typu budou prospěšné spíše úplným začátečníkům, kteří uvažují koupit RTR model auta či holou stavebnici a pak vybavit sestavený model elektronikou. A to včetně regulace, akumulátoru a nabíječe.

V drtivé většině případů je RTR model auta osazen konektory Tamiya. A i většina levných regulací, NiMh baterií a i nabíječů. U těchto komponent se počítá právě s hobby nasazením a proto většina výrobců zde konektor Tamiya použije. Tyto instalované konektory mají jen dva plusy, ale také mínusy.

Plusy

– baterie, regulace či nabíječ je ihned možno používat bez dalších úprav

– naprosto bezpečné zapojení, kde není možno zapojit obráceně polaritu a tím chráníme regulaci před přepólováním

Mínusy

– při častém zapojování se kontakty vychodí a to znamená možné výpadky energie = rušení atd.

– kontakty se zahřívají především při použití silnějšího motoru a s tím je spojena i ztráta = menší výkon modelu

– proto se musí kontrolovat stav a v případě potřeby měnit

Podle mého nejsou tyto konektory ideální  

Proto zastávám názor, že při koupi RTR setu by bylo vhodné vyměnit právě konektory Tamiya za klasické konektory 4mm, které jsou pozlacené, mají doboru vodivost, jsou v podstatě bezúdržbové a nejsou u nich tak velké ztráty. Koupit se dají po páru (samec, samice) v každém RC shopu a částka není závratná.

Pak již stačí jen osadit baterie, nabíječ a regulátor těmito 4mm pozlacenými konektory a máte model dobře připraven. Je však potřeba dávat pozor na volbu napájení a na videu uvidíte praktickou ukázku výměny Tamiya konektorů za pozlacené 4mm.

Zejména u LIPO hard case článků, kde je zapojení do baterie pomocí samců z regulace, je potřeba dávat pozor na polaritu při zapojování. Více na videu názorně. 

Délku kabelů, které jsem použil o průměru 4mm, je také potřeba upravit, aby jsme v modelu neměli elektrárnu. Mělo by to prostě trochu vypadat, ne ?

Níže máte instruktážní video z výměny s komentářem.

POZOR: Ve videu není poznemenáno, že když odstřihujeme konektory od baterie, děláme to postupně a každý konec zaizolujeme. Aby nedošlo k dotyku kontaktů. Na záznamu mám připravené konce baterie NiMH k pájení a nejsou izolované konce před pájením. Pro začátečníky doporučuji i tyto konce mít izolovány. Pro jistotu.

U LiPo. které nejsou typu HARD CASE a mají klasické kabely, u těchto platí výše uvedené dvojnásob.

Byl vložen doprovodný text i do záznamu číslo 1, kterého se to týká.

Děkuji uživateli Youtube gblack72 za upozornění na problematiku s odstříháváním konektorů od baterie. Díky němu jsem návod upřesnil.