Xray Challenge Holešov 2.4.2011 online

Igor Vlahovič


,LAST UPDATE: 19:11 – videa

Dne 2.4.2011 jsem měl možnost zajet hned na tři akce. Na OPEN Tour se mi velmi líbilo, ale je to přece jen daleko a pojedu tam  na MČR. U nás na Moravě to pak byl Speed Passion Challenge a Xray Challenge. Oba závody se kryly, a tak jsem přemýšlel, na kterou z akcí jet. Zvítězil Xray Challenge, kde se pokusím zase uspět v kategorii Stock Standard. Navíc na této akci bylo přihlášeno více závodníků a o obsahovou náplň v reportu nebude nouze. I zde je to poslední kobercový závod před závěrečným závodem v Trenčíně.

Minulou akci zde nebyl Pavel Magda. Dnes je tomu jinak a Pavel bude tento závod měřit. A tím pádem je jasné, že bude k dispozici ONLINE přenos výsledků. Takže zde máte trvalý LINK, na kterém můžete podrobně sledovat vývoj závodu ve všech kategoriích.

Já dorazil na dráhu již před 7. hodinou a hala se postupně plnila. Ale přihlášeno bylo cca 80 lidí a tak se uvidí, kolik jich nakonec přijede ve skutečnosti. Dnes je dráha postavena jednoduše a zdá se naprvní pohled rychlá. Opět je dostatečně široká a bezpečná. Na tribuně stojí první piloti, kteří testují na ještě nenamazaném koberci své stroje. Ale vždy po ránu se nesmí počítat s velkým gripem. Ten se zlepšuje až v průběhu dne. Největší je pak ve finálových jízdách.

I já se pomalu připravuji na první testovací jízdu. Oproti poslednímu závodu s podvozkem HB TC jsem pouze změnil převod, a to na 102/48. Ostatní ponechám zatím nezměněno. Naposledy jsem si vynikajícím způsobem zajel s Oldou Grochem a dalšími jezdci a dostal se dokonce do A finále. Společně s Oldou. Jak tomu bude dnes ? Uvidíme.

Hned po ránu jsem musel měnit ložisko u řemeniček. Rozměr 8×4 není standard u Xray, a tak mi nakonec pomohl Marek Černý. Oprava auta si vyžádala čas a musel jsem měnit i hnací kolo. Původní odešlo. První jízda pak už dopadla dobře. Mám naladěno.

Trénink je plně řízený a na tribubě je plno. Rozprava se očekává po 9. hodině.

Práce v novém redakčním systému je pohodlná. Nemusím řešit HTML tagy a text je lépe vidět. Práce jak v textovém editoru mi usnadňuje práci a vše je dříve hotovo, a to včetně vložení foto či video. Videa dnes opět budou, ale nahraji je až večer po závodě. EDGE připojení není na upload videa ideální. Pro foto a text plně dostačující.

Své depo má již Vlastimil Švec a na závod po delší době zavítal se strojem Xray X10 Jarda Vala. Jede tento podvozek poprvé. A ladění vozu konzultuje s Michalem Abrahámkem. Hala už je zaplněná. Dnes v modified nepojede Juraj Hudy, ale Igor Lipták přítomen je a bude opět veselo. To bylo hned po ránu, když jsme se zdravili.

A jak jsem napsal, 9. hodině uzavřela trať a chystá se rozprava.

Jinak kromě online přenosu výsledků je funkční wifi Xray, přes kterou se přenáší aktuální jízda. Take já mohu být na internetu a zároveň z mého místa sledovat průběh aktuální jízdy.

Martin Kořínek od rána kontroluje stav dráhy. A bude to zřejmě dělat opět po celý den. Ve volném čase hraje hudba a vládne pohoda. Ale u jízdy asi hrát hudba nebude. V depu Martinec je po 9. hodině horko a já slyším ostrou konverzaci. Pak již nastává rozprava a je klid.

Na rozpravě se oznamují známě věci a pak také info o závěrečném závodě Xray v Trenčíně. Vše bude samozřejmě zveřejněno na stránce pořadatele RCXAUTA a zde na tomto portálu.  Jinak skupiny jsou již známé a vy si je můžete prohlédnout na My RCM.

Prvně startují formule a pak ostatní kategorie. Pokud bude vše probíhat dle plánu, konec závodu bude opět v rozumnou dobu.

V kategorii Stock Standard dnes budu soupeřit s těmito jezci: Zdeňkem Ajmutem, Zdeňkem Kaškou, Oldou Grochem, Pavlem Martincem, Pavlem Ryšavým, Petrem Zvejškou, Tomášem Kovaříkem. Budu mít těžké soupeře.

Začíná první kolo kvalifikací, kdy se ze třech počítají dvě nejlepší a sčítají se.  

Kvalifikace 1

Formule – první jízda a hned STOP and GO za zkrácení tratě. Karel Mikuš je nejrychlejší v první skupině a ostatní mu musí uvolňovat stopu. A to i například Tonda Hráček, Filip Mrázek, David Maňák a ostatní. Karel najel hezkých 22 kol. Druhá skupina byla „silnější“ a nájezd zde činil napoprvé 22 kol. STS Chvojkovice nesmí chybět, a tak Miroslav Dolanský, Richard Granát, Milan Peška jsou společně na tribuně. Nechybí na startu Ivo Kavánek, který minule zajel výborně.

Stock – v první skupině zajel Igor Vlahovič 22 kol a nechal za sebou těsně Oldu Grocha. Snažil se jej předjet, ale situace tomu nepomohla. Musí se jet čistě. Roman Kořínek, Jan Červený, Vlastík Švec, Kuba Šimurda, Jirka Kolman a další jezdci ve druhé skupině. Zde byl nájezd 23 kol. Jirka Kolman byl napomenut za neohleduplnou jízdu. Roman Kořínek zde startuje poprvé tuším. Zbyněk Koupý shořel – tedy něco v jeho modelu. Po prvním kole je tedy nájezd 23 kol a 22 zatím jen Igor Vlahovič a Olda Groch.

World GT – Petr Rovný se v jízdě dostal i před Michala Abrahámka. Ale jen na chvíli. Ale i tak vynikající výkon a již ráno Petr jasně řekl, že to dnes bude dost dobré. Asi velmi dobře poladil svůj Xray X10. Jarda Vala, který dnes jede napoprvé, kroužil na 3. místě. To není taky vůbec špatné. Ve startovní listině jinak žádná nová jména a nestartuje dnes Romn Kořínek. Michal Abrahámek společně s Petrem Rovným dali 24 kol.

Modified – pouze 7 pilotů na tribuně a mezi nimi Marek Černý, Jarda Kopecký, David Němček, Igor Lipták. Dušan Vičánek opět na startu. Bude zajímavé, kdo bude dnes na bedně. Pole bude vyrovnané. Před jízdou opět Martin Kořínek opravil dráhu. Na to se u opravdu dbá. Po jízdě se zaradoval Tomáš Lipták, protože najel  nejlepší výsledek s nájezdem 24 kol . Marek Černý trénuje na nadcházející MČR, kde tuto kategorii také pojede a jeho cílem bude TOP 10. Jirka Vyšín přijel zaké na tento závod potrénovat. 

Superstock – Jarda Vala jede dnes kromě GTčka také tuto kategorii. Ale v depu jsem neviděl podvozek Tamyia, ale zřejmě XRAY. Takže opět u tohoto pilota změna. Jakub Mrázek z Kokajama týmu pojede společně s Jardou ve skupině. I Petr Zvejška chce zvýšit své šance na úspěch a jede i zde. Elita této kategorie je v podstatě kompletní. Dnes je zde sám bez otce Petra Pavel Novotný. V první skupině byly celkem rozdíly v rychlostech modelů. A tak Martin Kořínek upozornil ostatní na způsob jízdy. David Němček taky jede tuto kategorii. Ostatně dost jezdců jede na každém závodě více jak jednu kategorii. Do popředí se dostali jezdci Tomáš Kubica, Roman Kořínek, Ludvík Kurečka, Marek Černý, Jarda Kopecký. A když k tomu přičteme účast Kuby Šimurdy a Dušana Vičánka, máme zaděláno na hezou podívanou ve finále.   

Celkově je dnes 9 skupin. První kolo uběhlo jako voda a my jdeme na kolo druhé. Kdo se nám posune vpřed v celkovém pořadí ?

Kvalifikace 2

Formule – mě čekalo první občerstvení v bufetu. Proto jsem nestihl první jízdu. Všechny auta dnes mají přítlačné prvky. Což občas není pravda. Tomáš Brodský stíhal Miru Dolanského. Společně s Luďkem Maléřem měli těsné výsledky.

Stock –  Zdeněk Koupý opět odstoupil a taktéž Jirka Kolman. Jinak Igor Vlahovič vylepšil nájezd a Olda Groch jízdu nedokončil. Roman Kořínek dokázal najet ů4 kol a jeho jízdy byla velmi čistá. Petr Zvejška jel taky slušně, ale na Igora zatím ztrácí cca 4 sekundy v nájezdu. Pavel Martinec najel se ztrátou a na A finále to zatím nevypadá. Zdeněk Ajmut testuje nové kombo Nosram a je spokojen. Nemá větrák na regulaci ani na motoru  vše naprosto v normálu. No obojím jsem udržel v pohodě prsty. Igor je jediný jezdec, který na tomto závodě jede podvozek Hotbodies TC. Nesmí vážně poškodit model, jinak končí. Nemá zde k dispozici náhradní díly.

World GT – v čele opět Michal Abrahámek s Petrem Rovným. Dnes by mohl i Petr ve finále slavit úspěch. Libor Vévoda st. jel v této jízdě spíše vzadu startovního pole. Pole uzavíral Ríša Granát. Michal a Petr opět najíždí svorně 24 kol. Michal byl opět lepší.

Modified – Igor Lipták se konečně ujal vedení před synem Tomášem. Duo Lipták si dojeli pro první pozice. Marek Černý bojoval s Dušanem Vičánkem. Tentokráte nebyl ve formě David Němček, který jel na konci pole. I tak je tato kategorie dnes velmi vyrovnaná. Oba Liptákovci najeli 25 kol a na jejich průjezdy se můžete podrobně podívat na My RCM – odkaz na začátku článku nebo vlevo v menu.  

Superstock – Jakub Mrázek rozhodně svému týmu ostutu nedělá. Najel nejlepší výsledek ve své skupině číslo 7. Za Marka Černého nasazuje většinou jeho otec, aby mladý mohl dělat na autě. Marek totiž pořád něco ladí a ladí. Narozdíl od mojí osoby má na to času dost. Skupina, kde jel Fiip Uher byla v této jízdě velmi vyrovnaná. Libor Vévoda ml. stíhal Davda Němčeka. Pavel Magda se pohybuje cca 3 minuty v plusu oproti časovému programu. To jsem zaregistroval před jízdou poslední skupiny číslo 9. Ta zakončuje každé kolo kvalifikací. V ní opět skvěle Roman Kořínek. Jeho zeleno-bílý model je jasně vidět a soupeři tak mohou periferně sledovat, kde se oproti nim nachází. V jízdě Igor Vlahoviče o něm jeden z kolegů prohlásil, že jede jako počítač, pak Roman jede stejně.    

Máme před sebou poslední kolo kvalifikací. Ještě se může ledacos změnit v celkovém pořadí. Ale bude to záleže na jezdcích samotných. Druhé kolo opět proběhlo bez prodlev. Čistota jízdy je zatím v pořádku a ani jsem v tomto kole neslyšel varování z úst Pavla Magdy nebo Martina Kořínka. Další fotky máte v galerii.

Kvalifikace 3

Formule – minulou jízdu Karel Mikuš vynechal. Nyní opět na svém místě a vítězí nad kolegy. Musel jsem ho vyfotit v akci, tak jako Fanána Stodolu, který opět zdraví Vizovice. A jako jindy, u jízdy se hýbe. Antonín Hráček má dnes na sobě montérky  z dálky vypadá jako by měl závodní kombinézu. Chybí mu jen helma. I formule dnes jedou v klidu a nejsou mezi nimi kontakty. My se samozřejmě všichni těšíme na A finále, které bude hodně zajímavé a zcela jistě z něho bude záznam v podobě videa na Youtube.   

Stock – jediným modelem, který má na karoserii zpětná zrcátka, je model Igora Vlahoviče. Jeho Mazda 6 Speed má zrcátka v barvě vozu. A drží mu tam dobře a jen tak někdo je zřejmě nesundá. Igor Vlahovič opět ovládl svoji skupinu, ale na 23 okruhů nedosáhl. To by musel přitlačit na časování motoru a převod. Ale to by mělo neblahý vliv na teplotu. Vypadá to, že Igor udrží 4. pozici v A finále. Petr Zvejška nyní najel 22 kol s lešpím dojezdem, ale v součtu to na Igora zřejmě stačit nebude. Každopádně to bude hodně zajímavé – Igor vs Petr v Ačku. Roman Kořínek opět první a nájezd 24 kol.  

World GT – Michal Abrahámek jízdu nedokončil. Mira Dolanský proto vítězí a nechává za sebou výtečně dnes jedoucího Petra Rovného. Pod tribunou seděl Martin Kořínek a čile komunikoval s Markem Černým. Já fotil jezdce na trinbuně hezky zblízka.  

Modified – před touto jízdou opět úprava tratě.  Nyní jen čtyři piloti v jízdě. Dušan Vičánek, Marek Černý a Jirka Vyšín z neznámých důvodů nejeli. Tomáš Lipták si zřejmě pojistil touto jízdou TQ v této kategorii. 

Superstock – auto Petra Zvejšky mělo na rovince krásný hvízdavý zvuk. Ale i Vlastík Švec to měl podobné ve Stocku. Zřejmě měli převod do lehka a motor se tak mohl vytočit na maximální otáčky. A finále v této kategorii bude hodně napínavé a určitě z něj bude záznam. Pavel Novotný se v jízdě zařadil za Jakuba Mrázka a polepšil si. Jirka Král naopak zastoupil konec pole poté, co Honza Červený nenastoupil. Miroslav Dolanský toho dnes naložil opravdu dost – hend tři kategorie – F1, GT a Superstock. Do toho nasazuje a prodává. David Němček a Libor Vévoda ml. dali 24 kol a hodně se přibížili A finále. Tam už je určitě Roman Kořínek, Marek Černý, Jarda Kopecký či Tomáš Kubica.    

Někteří si objednali Pizzu a nechávali si před finálovými koly pěkně pochutnat.  Než jsme se nadáli, máme konec třetího kola kvalifikací. Udělá se sort a vy se můžete podívat na aktuální stav na My RCM. Kdo nenaladil do teď, těžko už něco nyní dohánět. Takže se podívejte na aktuální foto, text a pořadí a já si jdu chvíli zarelaxovat před prvním kolem finále, kde budu i něco natáčet kromě Ačka Superstocku.

Finálové kolo 1

Formule – B finále uviíte na záznamu a bylo to hoděn ostré. I na tribuně už zavládla ostrá atmosféra. Nejlepší stopu jel Milan Peška i když taky chyboval na konci jízdy. Ačko ovládl Mira Dolanský před Tomášem Brodským a Ríšou Granátem. Mira jede opět černou F1 v barvách JPS. I toto finále budu později natáčet. I na dalších místech to bylo velmi vyrovnané – zjeména mezi Karlem Mikušem a Ríšou Granátem. Ale chyba Miroslava Dolanského dala do čela Tomáše Brodského. A i Karla posunula před Miroslava. To jsou zvraty, že ?  

Stock –  B finále jsem pro Vás opět natočil. Aby měli jezdci památku, že jeli na tomto závodě. Olda Groch startuje z první pozice. Na videu uvidíte, jak obstál. No neobstál, zlobila ho elektronika. A tak se radoval . V A finále se sice start vydařil, ale po dvou kolch došlo k náhlé změně. Esa jako Jakub Šimurda, Vlasítík Švec se ocitli vzadu, kdežto Igor Vlahovič se vyhnul kolizím, ujel Petru Zvejškovi a dojel celkově třetí za druhým Honzou Červeným a prvním Romanem Kořínkem. Igor dokázal pokořit i hranici 22. kol. Společně s prvními dvěma najel 23 okruhů !!! A to je více, jak očekával od této jízdy.  

World GT –  Petr Rovný chyboval a musel se spokojit se třetím místem. Michal Abrahámek si nenechal ujít první místo před Mirou Dolanským. Kdyby Petr nechyboval a ono se ani občas nejelo úplně slušně, mohl na tom býti lépe.

Modified –  Tomáš Lipták, David Němček, Dušan Vičánek – takové bylo pořadí po jízdě. Zejména třetí místo Dušana je také určitě velký úspěch. Neviděl jsem podrobně tuto jízdu, protože jsem se ještě radoval a nevzpamatoval z první jízdy finále. Ale i zde bude video natočeno.

Superstock – tři finálové skupiny. C, B a A. Pouze 4 jezdci v Cčku. Moc adrenalinu zde nebylo a pole ovládl Michal Vévoda. Zato jízda byla klidná a v pohodě. B finále vystartovalo krásně a bez kolize. Tedy skoro. Pavel Magda opět musel zdůraznit držení stopy a fair play styl. Velmi, velmi vyrovnané finále, kde Filip Uher vítězí a zaslouženě. A to vedl Tomáš Juřica. Mezi ně se vklínil Jiří Cigánek. Ten nakonec po chybě až třetí. A finále jsem opět natočil. Aby bylo srovnání se Stockem. Jak to dopadlo uvidíte večer. Ale vítězem bohužel nebyl Roman Kořínek, ale Marek Černý a i David Němček zajel perfektně společně s Tomášem Kubicou.

Finálové kolo 2

Formule – B finále dopadlo stejně jako v první jízdě. Proto zde pořadí na prvních třech místech je jasné. A finále opět napínavé, kdy Mira Dolanský si dojel pro další vítězství. Karel Mikuš společně s Romanem Štalmachem zabojovali také na prvních pozicích.  

Stock –  B finále si pojistil již v prvním finále Laďa Lebánek. Olda Groch dokončil jízdu, ale neudržel první pozici. V A finále si dal Igor Vlahovič cíl, nechat za sebou kolegu Petr Zvejšku. A cíle se podařilo dosáhnout.  Igor opět najel 23 kol se skoro stejným dojezdem. Ale tentokráte již nestačil prvním čtyřem. Tedy Romanu Kořínkovi, Honzovi Červenému, Kubovi Šimurdovi a Vlastimilu Švecovi. I když na začátku na Vlastíka Igor tlačil. Uvidíme, co se stane ve třetí jízdě.

World GT –  opět stejný scénář jako minule. Abrahámek, Dolanský, Rovný. Pořadí je zřejmě jasné a v té třetí se bude bojovat spíše v zadních pozicích. Pro Jardu Valu je to vlastně i první finálový den s podvozkem Xray X10.

Modified – zde jsem šel na svůj druhý oběd. A tak se na výsledek podívejte online na My RCM. Hlad je špatný rádce a má vliv na výkon u PC a také na tribuně :-). 

Superstock – oběd trval ještě v C finále této kategorie. B finále se muselo opakovat pro hybu Filipa Uhra, terý způsobil hromadnou kolizi. Druhý pokus byl OK. Do cíle dojel první Jirka Cigánk, kdy probíhal boj mezi Filipem Uhrem a Mirou Dolanským. Velmi těsné A finále. Roman Kořínek si dojel pro své vítězství v závodě. Jarda Kopecký musel dávat model dohormady při finále Modified, kde do něj narazil před startem Igor Lipták. Na tuto kategorii byl již připraven. Dojel čtvrtý za Markem Černým a Tomášem Kubicou. 

Toto kolo jsem nefotil, ale zpracovával videa ze Stock kategorie – A i B, které točil Karel Martinec.

Finálové kolo 3 – letem světem

Formule – B finále  je vítězem Peška Milan. A finále pořadí: Dolanský, Brodský, Mikuš.    

Stock – B finále opět natáčel Karel Martinec a sbíral důkazy, jak jezdí Laďa Lebánek a soupeři. Měl výhrady proti minulým jízdám a vy sami můžete posouditstyl jízdy. Olda Groch konečně zajel svoje a vítězí před kolegy Martincem a Koupým.  Před A finále jsem se dozvěděl, že Roman Kořínek jel mimo soutěž s novým kombem od Nosram. Takže pořadí se posouvá. Igor nestačil na rychlejší jezdce před ním: Jakuba Šimurdu, Vlastíka Švece a Honzu Červeného. No 4 místo v jízdě je také úspěch. A pro Igora to bude dnes první místo v kategorii Stock Standard. Což je úspěch také velký. 

World GT –  Abrahámek kraluje pancarům – tak toto se již objevilo v jiném článku. Ale je to tak. Petr Rovný dopaltil na čekání na nasazovače a skončil až 4tý v jízdě. Pořadí uvidíte na foto – to celkové.

Modified – jízdu jsem natočil, byť byla jen e čtyřech jezdcích. Ale jízdu posudíte sami večer a vítěze budete mít na foto později. 

Superstock – Jirka Vyšín se konečně vyšvihl na druhé místo. Jirka Cigánek se stal tuším vítězem tohoto finále. Poslední jízdu komentoval Martin Kořínek. Touto jízdou zakončuje halová sezóna zde v Holešově. Pořadí po jízdě: Kořínek, Černý, Kubica. Všichni sledovali úžasný souboj Marka Černého a Tomáše Kubici (ten ztratil na Marka chybou).     

Tak a je tu konec. Ale ještě jedna skutečnost: po posledním finále Stock A si půjčil Kuba Šimurda podvozek Igora Vlahoviče, aby ho vyzkoušel. Nemělo by se to, protože se již chystala skupina GT. Igor si půjčil na cílovou rovinku naopak Kubův model. Zatímco Igor odstavil na konci rovinky, Kuba pokračoval a pak narazil do GTčka Rudolfa Ševčíka a urazil mu něco na zadní nápravě. Měl by se jít Kuba minimálně omluvit a nejlépe uhradit škodu. Ale jak to dopadlo, nevím. Na toto se musí dávat pozor. Každopádně, když jsem vyzkoušel rychlost Jakubova auta, divím se, že jsem s nimi skoro v „jednom kole“. Tři metry jsem určitě ztrácel na cílové rovince. Ale regulace dělá prostě svoje.

Počkejte si na foto vítězů, které Vám přinesu ihned po vyhlášení. To proběhne za chvíli.

Tak foto vítězů je online. Videa jsou připravena. Přijedu domů, nahraji na Youtube a budou k mání. Zatím naviděnou. Osobně se mi závod velmi líbil a s jízdními vlastnostmi podvozku HB jsem spokojen.

Na závěr oprava textu u kategorie Stock a Superstock. Roman Kořínek jel mimo celkové pořadí nové kombo Nosram, jen přepínal mezi programy. Na foto vítězů jej uvidíte. Díky za pochopení, ale dostávaly se ke mně různé informace.