Online reporty rychle a ve velkém rozsahu

Igor Vlahovič


Protože se množí dotazy mnohých z vás, jak jsem schopen v poslední době tak rychle přinášet v online reportech informace, seznámím vás s tím, co je potřeba k této činnosti.

Ano, napíšu toho za jeden závodní den opravdu mnoho. Ale to není nic těžkého. Stačí sledovat vývoj závodu, dávat pozor na komentáře pořadatelů a koukat kolem sebe. No a z těchto všech postřehů se tvoří online report.

Ale podstatnou součástí reportu je nejen text, který popisuje a spíše dokresluje dění v daný den. Jsou to především fotografie, které je potřeba co nejdříve nahrát na web a díky nim si uděláte obrázek o skutečné situaci. V neposlední řadě jsou to videa, která jsou tím nejlepším vypovídajícím prostředkem.

Zatímco text je možno přenést ihned a v podstatě nejsem jako redaktor nijak omezen, s foto a hlavně s video záznamy je to obtížnější. Záleží na možnosti internetového připojení na daném závodě. Pokud je k dispozici wifi a jede alespoň 256kou rychlostí, pak je naprosto v pohodě nahrát kdykoliv aktuální foto i kratší video (tak do 3. minut délky). To jsem zkusil jak ve Rtyni, tak i v Hrotovicích. Tam je připojení v poslední době méně stabilní. Proto nyní bez wifi na závodě dávám text s úvodní fotkou. Fotogalerii a videa až večer z domu. Ale toto už se v budoucnu asi taky změní. Hodlám pořídit mobilní internet od jednoho z operátorů. Pro upload foto to jistě bude stačit a bude to lepší jak GPRS modem mobilního telefonu.

Pro přenos textu mně tedy nyní stačí modem v mobilním telefonu, který sice jede 112 kb/s, ale pro tyto účely je to naprosto dostačující a nejsem ničím omezen. Musí tam být jen síť od T-Mobile. Pro přenos foto je to ovšem nedostaující.

Jedna strana mince je jak rychle a o čem píšu, popřípadě jak to ihned poskytnu vám, čtenářům. Druhá strana mince je vybavení, které mi umožní ve velmi krátké době zpracovat hlavně foto velkého rozlišení, video v případné HD kvalitě či z kamery a tyto hotové soubory nahrát na internet.

Postupně jsem upgradoval svoje vybavení do současné podoby a investoval jsem do toho nemalé peníze. Ale vše se mi nyní vrací v pohodlí a hlavně v rychlosti zpracování. V konečné fázi z toho máte užitek vy, čtenáři. Pokud je wifi opravdu k dispozici, máte vše jako na dlani během chvilky. Níže vám tedy popíši moje vybavení, které mám vyladěno mezi sebou navzájem a vše funguje naprosto spolehlivě a hlavně – RYCHLE.

Notebook ASUS UL20FT Series – parametry tohoto ultramobilního notebooku jsou: 12“ HD display, CPU Intel I3 330UM 1.3 GHz, 3 GB RAM, 320 GB HDD, Intel HD Grafika, Wifi, BT, USB, HD konektor, WGA, Turbo Boost = rychlé zpracování videa i z HD kvality, komprimace foto z plného rozlišení z 12 megapixel. Software Cyberlink Power Director 8 Ultra plně dostačuje tak jako Faststone image viewer pro zpracování foto. Oba programy jedou současně bez omezení rychlosti. Laptop má hliníkové tělo a víko. Je tedy i poměrně odolný. (přejetí autem jsem netestoval :-))

Fotoaparát Panasonic TZ-10 – kompaktní ultrazoom v kovovém těle s HD video záznamem a kvalitním zvukem. Pořídíte kvalitní fotky ve velkém rozlišení a díky rychlé SD kartě SanDisk 2GB ihned přetáhnete soubory do laptopu. Pro použití foto na web popřípadě časopis ideální řešení s perfektní mobilitou. Je to automat s možností mnoha režimů a to i plně ručního

Digitální kamera JVC Everio GZ-MG435BE – kamera sice nemá HD rozlišení, ale pro účely webu (youtube) plně stačí. Surové soubory přes rychlé USB 2.0 ihned kopíruji do laptopu a na místě zpracovávám do mpg2. Výsledek nahrávám na server youtube. Záznamy se nahrávají na HDD 30 GB. Lze i fotit, ale kvalita není dobrá. Možnost micro SD karty využívám při větším počtu záznamů (ME a podobné akce)

Externí DVD vypalovačka Asus SDRW-08D1S-U – mobilní externí vypalovačka CD a DVD disků. Na počkání mohu vypálit soubory fotek a video záznamů z dané akce. Pomohlo mi to již u velkých akcí typu ME LS a ET 1/10, kde byl zájem o promo DVD z celého průběhu.

Samozřejmě musím mít k dispozici propojovací USB kabely, USB rozbočovače, DVD media a další drobnosti, abych mohl vše na místě provést.

Takže když máte tuto výbavu po ruce a naučíte se s ní rychle pracovat, jste schopní dělat to, co můžete sledovat o víkendech online. Nic vás nebrzdí a záleží jen na vaší aktivitě.

Už to tu bylo zmiňované. Člověk, který dělá toto v takovém rozsahu nemůže být úplně normální :-). A hlavně, musí vás to bavit.

Hnacím motorem pro mne je především váš zájem o online reporty a samozřejmě o další články, které z vlastní zkušenosti připravuji. Dokud to tak bude a já budu schopen toto psychicky i fyzicky zvládat, bude to stále aktuální.

Tak už víte jak na to a jaké vybavení používám já při své redaktorské činnosti. Není to sice HI – TECH výbava, ale jak vidíte, funguje to a plní svůj účel. A o náročnosti vám nemusím vykládat jen já. Kolegové z RC Magazinu a jiných podobných portálů vám určitě potvrdí, že to není lehké vést. Ale všechny nás to baví a to je důležité.

RC sportu zdar !!!