Jak jsem dělal online report z ME Large Scale 2010

Igor Vlahovič


Již v průběhu finálové neděle ME Large Scale TC 1/5 mi přicházely zprávy s dotazy, jak dokážu tak rychle posílat informace na internet a to včetně video záznamů. A protože dotazy podobného rázu přicházely i po skončení šampionátu, nastíním vám, jak to všechno probíhalo.

Ale nepředbíhejme. Report nebyl jen z finálových dnů, ale trval po celou dobu mistrovství. A na každý den jsem se připravoval. Smysl přípravy byl v tom, aby se pokud možno videa neopakovala a tak především z kategorie Touring Car jsem se snažil každý den zaměřit na něco jiného.

První týden probíhaly Formule 1, kde bylo podstatně méně jezdců. Tím pádem bylo i méně finálových skupin a provádět online report bylo méně náročnější. Tam jsem se naučil dělat dohromady s fotoaparátem a kamerou. Protože jsem si byl vědom skutečnosti, že fotit zvláště a natáčet zvláště bude v dalším týdnu zdržením. S ohledem na to, co jsem měl v plánu. Postupně jsem se tedy učil. Finálový den 18.7.2010 byl závěrem prvního týdne monopostů. I zde se mi podařilo posílat informace aktuálně, ale pouze text a foto. Záznamy byly o něco později.

Další týden, tedy od 19.7.- 25.7.2010, byl ve znamení cestovních vozů. Report tedy začal dříve a v podstatě od pondělí do soboty jsem byl denně na dráze a pozoroval dění. Zde jsem se každý den zaměřoval pokud možno na jinou problematiku závodu. Jednou to byly informace z jízdy modelů, potom o práci mechaniků. Další den byl zaměřen na depa a přípravy. Každý den jsem napsal informace o pokračujících přípravách na kvalifikace a finále. Foto bylo také aktuální, pouze záznamy byly na konci dne – jako souhrn za uplynulé období.

Do tuhého začalo jít až v pátek, kdy jsem na dráhu přijel již ráno a pak tam trávil zbytek víkendu. Finálové jízdy jsem chtěl každopádně zdokumentovat všechny. Protože na objednaných DVD by se rád každý alespoň chvíli viděl „v akci“. A tak jsem si promyslel postup a otestoval jej již v sobotu, kdy se jely první nižší finálové jízdy. Díky rychlému připojení wifi a možnosti mít stanoviště na tribuně jezdců po celou dobu trvání finále, jsem se naučil následující postup. Ten jsem aplikoval úspěšně i následující den, tedy 25.7.2010. A jak to všechno probíhalo ?

Jedním z aspektů, který mi umožnil takto provést report, byla délka finálových jízd. Jelo se minimálně 15 minut, vyšší finále na 30 minut. A tak jsem získal prostor jednak pro natočení, nafocení, ale potom také na zpracování dat a jejich zaslání. Všechno bylo přesně naplánovano a zapadalo do sebe jako ozubení v soukolí. Stačilo, aby došlo k výpadku techniky, signálu wifi (nebo zpomalení) a vše by se „zadrhlo“.

Takže pokud například jízda trvala 15 minut (plus 3 minuty do startu), vypadalo to v neděli 25.7.2010 následovně:

V době třech minut do startu jsem vyfotil mechaniky, piloty. Připravil jsem si program na zpracování dat z kamery. Jakmile se modely seřadily na startu, zdokumentoval jsem je na foto. Pak začala daná finálová jízda a já točil vždy start, potom průběh jízdy, piloty na tribuně. Zárověň jsem fotil. A sledoval jsem časomíru. Jakmile uběhla polovina finálové jízdy, ukončil jsem proces točení, focení a odebral se na tribunu. Zde jsem měl cca 10 – 15 minut na následující procedůru:

– stáhnout data z kamery a fotoaparátu do laptopu. Natáhnout zdrojové filmy do programu, otitulkovat a nechat vyrobit mpeg2 z dané finálové jízdy. Zároveň změnšit fotky z aparátu, probral kvalitu a nahrál přes ftp klienta na net. Do toho jsem sledoval dění na dráze poslechem a občas se kouknul, když se hlásila událost a zapsal si poznámku.

Když jsem šel fotit auta, mechaniky a piloty další jízdy, vše bylo online (včetně textu k předešlé jízdě). Pouze se nahrávalo video na Youtube. Po návratu z natáčení, focení jsem pouze nahrané video zveřejnil jedním klikem. A celý kolotoč se opakoval.

S blížícím se hlavním finále se interval pro točení prodloužil a videa byla delší. 1/2 A a hlavní jízda mi díky pauze umožnila natočit i závěr jízdy včetně šachovnicového praporku.

Takto jsem prováděl výše uvedený postup od 9:00 do odpoleních hodin. Za tu dobu vše fungovalo na 100%, nanastal jediný výpadek.

Pak již stačilo zdokumentovat vyhlášení vítězů, spojit jednotlivé hotové záznamy z finálových jízd a vyhlášení, opatřit případně hudbou, zpracovat fotogalerii a nechat vše vytvořit v jeden dlouhý film. Na závěr jsem nastavil počet kopií v laptopech a proběhl vypalovací proces. Na toto jsem měl cca 2 hodiny času.

Po skončení jsem se cítil hodně unaven, ale hlavně jsem byl rád, že jsem to dokázal provést. Byl jsem překvapen, že hlavní únava se dostavila až v následující dny. Zejména v pondělí jsem pomalu nevěděl, jak se jmenuju :-)…

Na závěr lze konstatovat, že akce byla opravdu velkým zážitkem a přinesla mi spoustu zkušeností. A ti, co tam byli naživo mi určitě dají za pravdu, že o akce nebyla nouze. I ohlasy ze strany zahraničních závodníků a funkcionářů EFRA byly vesměs pozitivní. Klub ARC Slavkov odvedl neskutečný kus práce. Když přijedete do areálu dnes, nepoznáte, že tam před necelým týdnem probíhalo ME 2010. Vše je uvedeno do původního stavu.

 

Toto byl zároveň i malý návod, jak provádět online report tohoto rozsahu v jedné osobě. Mějte se hezky a na dalším závodě naviděnou.