Slavkov 24.6.2010 – ve znamení juniorů

Igor Vlahovič


24.6.2010 se na dráze ve Slavkově u Brna sešlo opět více jezdců. Přijeli kolegové od dráhy Globus. Kromě toho však přijeli i borci z větší dálky – například Jarda Vala nebo Petr Nesládek. Jarda Vala přišel potrénovat na závod Xray Challenge Morava a mimo to si také zkusil řídit model FG Eko.

Dle jeho slov to bylo zcela jiné než s modelem 1/10. Ale pár kol odjel a bez nehody. Jen je potřeba si zvyknout na velikost a rychlost auta. Pak došel benzín a bylo po ukázkové jízdě. Chvíli ještě ladil model 1/5 René Pšurný. Jízda s modelem Rover Mini byla úžasným zážitkem.

Martin Herzán, Pavel Hrbáček (s dcerou), Olin Nekuža (se synem) a Marek Pilát ihned po příjezdu vyběhli na tribunu a začali kroužit se svými modely Tamiya TT-01. To se mi podařilo natočit. Natáčet model v rychlosti s motorem Johnson, Carson je mnohem lehčí. A tak uvidíte jak to kolegům od Globusu jde na této trati.

Na dráhu přijel potrénovat i Marek Šlof (také se synkem). I ten jezdí Xray Challenge Morava a tak dnešní zkušenost bude pro něj na závodě výhoda.

Petr Nesládek ladil podvozek Xray T2 009, který před ním jezdil Ludvík Kurečka. A tak model super, jen ještě ty ruce, jak komentoval situaci Petr. V modelu měl motor 10,5 a tak bylo potřeba poladit hodně dobře.

 

 

Potom na dráhu přišli kluci ze Slavkova a optali se, zda je možné si půjčit model a vyzkoušet si jízdu. A tak se u mojí RC soupravy vystřídali Standa Hošek, Dan Stehlík a Erik Frank. Snížil jsem přirozeně výkon na modelu a na to, že kluci doposavad řídili auta v počítačové hře, tak jim to šlo. A dbali mých instrukcí. Samozřejmě se ptali na rychlosti modelů, cenu a zda si budou moci ještě přijít zase potrénovat. Vše jsem pečlivě zdokumentoval. Dnes řídili speciál, příště to bude základní podvozek.

 

 

Jarda Vala otestoval pevnost mechových kol GRP a jízdní vlastnosti. Grip a jízda ok, ale náraz plné kolo nevydrželo. A bohužel uptrpěl i podvozek. S mechovými koly byl spokojen i Pavel Hrbáček. Ten potom předal model dceři a i ty kroužila po okruhu.

Než jsem opouštěl po 19. hodině areál, Petr Nesládek kroužil s XRAY T2 009 a šlo mu to. Až na tu odlepenou pneumatiku. Nebo že by řemínek ?

Pokud mám srhrnout toto odpoledne, tak bylo ve znamení šikovných juniorů a juniorek. A samozřejmě ve znamení testů pneumatik a ladění modelů zkušenými piloty. No a nechyběli příznivci podvozků TT-01, kteří dnes převažovali. Posuďte sami na foto a video (připravuje se).