Slavkov Bayer Arena 17.6.2010

Igor Vlahovič


Dne 17.6.2010 se opět konaly volné jízdy na dráze ve Slavkově u Brna. Tento den navíc mohli přijet všichni ti, kteří uvažují o sobotním závodě MČR ET 1/10 nebo SPPCH a využít času na nastavení modelu a naučení tratě.

Od 16. hodiny opět otevřeno. První na dráze kroužil kolega s modelem FG 1/5. Ovšem bylo potřeba se mu na model podívat, protože se nedalo na začátku hovořit o kroužení. Modelu se ujal Aleš Bayer a já mu u toho asistoval.

Pak přijel Pavel Bartoněk, který se chystá na sobotní závod Hobby. Ihned začal trénovat. Pochvaloval si konkrétně jemnost asfaltu. Pavel tu přijel poprvé. Po pár drobných chybách už obstojně kroužil. V sobotu to bude vážený soupeř.

Já testoval podvozek TT-01E s motorem Carson CE4, převodem 58/24. Takto to pojedu i v sobotu. Zkusil jsem jet na hezkých ráfcích, kde nebylo pneu nalepené. A nebylo to ono. A tak na řadu přišly závodní Corally. A výsledek byl mnohem lepší.

Další příchozí byl kolega Petr Baxant. Taky váhá o první účasti na závodě. Ještě mi to dá trochu práce, ale měl by Petr jet. S karoserií Ferrari FXX si rozhodně ostudu neudělá. A čím více jezdců v kategorii hobby pojede, tím to bude zajímavější.

Na modelech TT se ladily společně převody. Na Carson jsem já osobně jel a pojedu 58/24. Pavel Bartoněk měl Mig500 a základní ratio 61/19 a na rovince zrácel. A tak provedl změnu na 61/22. A výsledek ? Mig 500 61/22 a Carson 58/24 jedou na rovince skoro stejně. Minimální rozdíl. Takže už víte, co použít.

Na trati kroužil i Aleš Bayer se svým modelem TT-01. A dokonce se zaradoval, že po roce a půl se mu podařilo zlomit tlumič. Až tak je model TT-01 nezničitelný ? Dále potom přišli potrénovat borci z Jedovnic. Opět příznivci kategorie hobby. Růžový Nissan GT-R je od pohledu vítězem závodu. Nebo že by to byla Honda NSX ?

I Marek Pilát také přijel potrénovat. A nelenil a honem na trať. Měl s ním přijet i Pavel Hrbáček, ale nakonec nedojel. Další startující v sobotu.

Ale na dráze se jen nejezdilo. Dušan Bayer s kolegy připravuje postupně celý areál na nadcházející ME Large Scale. A tak se sází stromky, instaluje klima. Dozvěděl jsem se další připravované kroky ve formě stanů, restaurací atd. Dle přeběžných informací je zatím přihlášeno přes 140 jezdců do kategorie TC a cca 40 jezdců Formule 1. A to už je mašinerie.

Co se reportu týká, byla mi vyslovena důvěra a budu se snažit vám postupně z každého dne závodu přinášet aktuální info v podobě textu, fota a videa. A jelikož se jedná o akci 14ti denní, nebudu se rozhodně nudit. Osobně se na tuto akco těším. Už ME Warm Up na mne zapůsobil.

Takže jsme v areálu zažili odpoledne plné jízd a práce. Uvidíme se v sobotu a pro milovníky hobby (a nejen pro ně) jsou určena videa uvedena níže.