ARC Slavkov 13.5.2010 – volné jízdy

Igor Vlahovič


Dne 13.5.2010 se konaly volné jízdy na slavkovské dráze. Dráha byla otevřena od 16. hodiny a postupně se na ni přišli podívat a i zajezdit první nadšenci. Jako první dojel Filip Uher, potom Karel Kacetl. Na dráze si půjčil model Aleše Bayera junior Ruda Ruský. A po krátké chvíli jel do RC obchodu a zakoupili svůj první model Tamiya TT-01. Igor Vlahovič jim nabil baterie NiMh 5000 mAh a klučina poprvé vyrazil na trať. Ruda tam byl i s maminkou a kamarádem.

Na dráze Igor Vlahovič ukázal jízdu s modelem FG Porsche 1/5. Poté otestoval rychlost modelu Tamiya TRF 416X vůči Filipovi a Karlovi. Ale časování motoru v modelu byla na 0 a tak bylo Igorovi doporučeno načasovat motor. Převodový poměr byl kolem 5:10.0.

Potom se Igor svezl s Karlem Novosádem, který také přijel trať vyzkoušet. A kromě jezdců přišli i diváci. A bedlivě sledovali dění na dráze a v depu.

Nováčkům se musela vysvětlit základní pravidla chování na trati. Aby nedocházelo ke zbytečným kolizím. Ale vše chce svůj čas. Každý jsme začínali.

Igor načasoval dle rady Filipa motor SP 13,5 a o něco zrychlil. Ale stále to bylo málo. V každém případě byl model Tamiya stále dobře řiditelný. A oproti modelům Xray byl mnohem tiší. Skoro nebyl při jízdě slyšet.

Na dráhu potom přišel i Tomáš Erdelyi se svým Tamiya TT-01E a také otestoval povrch. Pak ale proběhla kolize s modelem Karla Kacetla a musel opravit přední nápravu.

Čtvrteční volné jízdy mohou využívat piloti k ladění svých modelů jak na seriál Xray Challenge, Mibosport Cup (Speed Passion Challenge) a další. Navíc závody Xray Challenge Morava a Speed Passion se na této trati pojedou. A samozřejmě je tato možnost určena také začínajícím rc modelářům.

Příští týden opět naviděnou.