Lze reklamovat barvu ve spreji ?

Igor Vlahovič


Když jsem kupoval poslední karoserii Tamiya a to VW Golf GTI, zakoupil jsem i zároveň s ní barvu na lexan ve spreji a to značku RC Car Colours. Jednalo se o světle modrý odstín metalízy Alpine Blue. Chtěl jsem boudičku udělat v kombinaci modro / bílé a ta modrá měla být určitě světlejšího odstínu než poskytuje Tamiya.

Když jsem měl vše připraveno a začal lakovat první základní vrstvu právě modrou barvou, spray začal slábnout a po chvíli přestal stříkat zcela. V první fázi jsem si myslel, že se pouze ucpal ventilek. A tak jsem použil z jiného spraye stejné značky. Ale stále žádná odezva.

Naštěstí jsem měl zbytek modré metalízy Tamiya a stříbrnou. A tak jsem vše dokončil za pomoci těchto barev a výsledek byl i tak výborný.

RC Color barva zůstala uvnitř a já si řekl, to asi nemá ani cenu reklamovat. Navíc jsem neměl doklad, protože jsem ho v tomto případě nepovažoval za nutný si ho při koupi ponechat. Ale zvědavost mi nedala a šel jsem se optat prodejce uvedeného výrobku a to firmy Reichard Modellsport, zda je možné reklamovat nefunkční lexanový spray.

Bylo mi sděleno, že se s tímto jevem již setkali, i když velmi poskrovnu. Nicméně jsem měl můj spray Alpine Blue přinést a vše prý proběhne klasickou reklamací s tím, že buď dostanu reklamovaný odstín, nebo v případě nutnosti jiný. A že dodavatel těchto laků v tomto případě vyhovuje. Toto mne příjemně překvapilo.

Když jsem osobně přinesl o nějaký ten den později problémovou barvu, namísto vypisování reklamace a zdlouhavého procesu mi byla nabídnuta okamžitá výměna za novou. Jen jsem musel zvolit jinou barvu. Pokud bych trval na původní, musel bych čekat. Využil jsem této nabídky a vzal tedy jiný odstín. A to vše i bez dokladu o koupi. Ale pamatovali si mne a chodím tam celkem pravidelně a tak to bylo v tomto případě o vzájemné důvěře.

Nevím, jak by se postupovalo u jiného typu barvy (např. Tamiya) a jak by k tomuto přistoupil jiný prodejce. Ale zde mi bylo vyhověno až nad moje očekávání.

Každopádně je to další osobní zkušenost s funkčností výrobku, který velká většina modelářů jednou za čas koupí a používá. Pokud některého z nich podobný problém zastihne, má tedy možnost uvedenou vadu reklamovat. Vyplývá to z výše uvedené skutečnosti.