Crash testy podvozků – reál nebo fikce ?

Igor Vlahovič


<p>
Všichni asi znají, že skutečné automobily procházejí před uvedením na trh a i mimo to testy bezpečnosti. V podstatě se jedná o crash testy, kdy se testuje bezpečnost <!– separe –>cestujících a kvalita použitého materiálu. Na závěr daný model auta získá bodové ohodnocení v podobě hvězdiček.
A s tímto souvisí i následující myšlenka, která mi koluje už delší dobu hlavou. Jedná se ale o vizi spíše futuristickou, nicméně pro mnohé možná i zajímavou. Koho by nezajímalo, jak kvalitní podvozek vlastní a co takové šasi vydrží. Jaký materiál je nejlepší a nejvíce odolný přímému, bočnímu či jinému směru nárazu.
</p>
<p>
Ve skutečnosti auta procházejí řadou nárazových testů do pevné překážky v dané rychlosti a potom sérií bočních nárazů atd. U RC modelů by to mohlo probíhat podobně. I zde by se musely nastavit &#8222;laboratorní&#8220; podmínky pro testy.
</p>
<p>
Musela by se zajistit stejná rychlost pro náraz modelu do pevné překážky a to pro dané typy nárazů &#8211; kolmý náraz, boční popřípadě jiný. Crash test by probíhal s nasazenou karoserií, protože ve skutečnosti není podvozek bez karoserie.
</p>
<p>
Po testech by prošel každý podvozek podrobnou technickou kontrolou a zjistila by se míra poškození jednotlivých částí podvozku a karoserie. Ta by měla samotný podvozek celkem ochránit. Velkou úlohu bude hrát i přední nárazník, který by měl pohltit většinu nárazů vedoucí na předek vozu.
</p>
<p>
Vše by se natáčelo na kameru a potom zpomaleně prezentovalo. Nechyběla by fotodokumentace a podrobné popisy.
</p>
<p>
Vše má však jeden zásadní problém &#8211; kdo poskytne podvozek na takový test, kde hrozí jeho reálné poškození . Dovozci či prodejci by do tohoto &#8222;šíleného projektu &#8220; pravděpodobně nešli. A jednotlivci asi taky mají rozum. A tak vše zůstane pouze u této osobní vize.
</p>
<p>
Tím prvním impulsem pro jádro této představy crash testů byl fakt, že jsem osobně viděl na RC dráze Globus jezdit a hodně bourat jedince s podvozky Tamiya TT-01 do betonových mantinelů a nestačil jsem se divit, kolik toto šasi vydrží.
</p>
<p>
Prosím berte tuto moji myšlenku s rezervou. Ale možná toto nenapadlo jenom mě, ale i někoho z vás. A třeba i většina začínajících modelářů si asi položí při koupi svého modelu otázku: kolik to šasi asi vydrží, jak je kvalitní ?
</p>