TECH: závěs zadní nápravy pro MR03

Luděk Aschenbrenner


<p>
Po delší odmlce se ALSracing vrací s produkcí náhradních dílů a především tuningu k nejmenším modelům měřítka 1/28. Protože se před nějakým časem <!– separe –>objevil nový podvozek Kyosho mini-z s označením MR03 je celkem logické, že první počin směřuje na tento model.
</p>
<p>
Vzhledem k tomu, že závěs zadní nápravy je jedním z klíčových prvků v ladění modelu je jasné, že tak jako u starších modelů mini-z MR02 i u tohoto inovovaného typu začneme nabídkou dalších variant zmiňovaného dílu. V originále jsou sice dostupné tuningové carbonové závěsy, ale jak již bylo mnohokrát řečeno a praxí prověřeno křehký carbon na téhle pozici není ideální. Navíc ani originální tvar s poměrně ostrým přechodem na hraně &#8220;téčka&#8221; není z hlediska zatížení nejlepší volbou. Závěsy ALSracing vycházejí z kónického tvaru který se směrem k nápravě zužuje a defacto kopíruje silové průběhy na vetknutém nosníku jemuž se tento typ zavěšení celkem podobá.
</p>
<p>
Použitím kvalitního vysokotlakého laminátu síly 0,8mm získáváme na jednu stranu (v případě boční síly či bočního nárazu) velmi pevný profil, který ale zůstává v žádaných rovinách pružení nápravy a v krutu velmi flexibilní což je nutné pro dosažení příjemných jízdních vlastností modelu.
</p>
<p>
Závěs se dodává v sadě čtyř různě širokých provedení a je možno jej případně na zakázku dále modifikovat co do síly materiálu i co do tvaru.
</p>
<p>
Další foto a info na <a href=“http://alsracing.net/?p=1266#more-1266″ target=“_blank“>ALS Racing</a>
</p>