TECH: děrovač na lexan Robitronic

Igor Vlahovič


<p>
Dnes vás seznámím s praktickou pomůckou, která vám usnadní práci při tvorbě otvorů pro sloupky na vaší nové lexanové karoserii.
</p>
<p>
Při koupi nové lexanové karoserie (čiré nebo hotové) se většinou setkáváte se situací, že otvory pro sloupky nejsou <!– separe –> vrtané. Jsou pouze naznačené pro některé typy šasi (například Tamiya, HPI apod.), někdy ale vůbec. Pak je potřeba pořádně karoserii usadit na podvozek a teprve potom pokračovat v děrování.
</p>
<p>
Když máme vše přesně vyměřeno, většina z nás používá klasické vrtáky pro vyvrtání otvorů pro sloupky karoserie, případně k uchycení zrcátek, zadního křídla atp. V tomto případě je ale potřeba mít ostrý vrták a nejlépe stojanovku vrtačku. Jinak není práce přesná a může vám to „ujet“.
</p>
<p>
Pro tuto část práce na vaší karoserii může velice dobře posloužit tzv. děrovák lexanových karoserií. V mém případě se jedná o značku Robitronic, ale koupit můžete více značek. Pak již hraje rozdíl pořizovací cena.
</p>
<p>
Jedná se o ostrý nástroj s ochranným uzávěrem, jehož část je tvarována do ostré špice, pomocí které jednak naznačíme pozici a následně můžeme naprosto přesně vytvořit otvor například pro sloupek. Většina hrotů je stupňovitá a je tam vyznačen v mm průměr. Pak je vaše práce ještě více usnadněná.
</p>
<p>
I tento hrot je potřeba udržovat ostrý a proto po skončení práce vždy nasadíme ochrannou krytku. Doporučoval bych nepoužívat toto zařízení na příliš tvrdé plasty, aby nedošlo k otupení. Primárně je děrovač určen pro lexan.
</p>
<p>
Toto praktické zařízení využijí především ti modeláři, kteří často tvoří nové karoserie. Rozhodně jim to usnadní a zpřesní jejich práci. Tento produkt můžete pořídit již za cenu kolem 300 Kč. Opět záleží především na značce.
</p>
<p>
Na foto níže vidíte praktickou ukázku použití.
</p>