TECH: Uvedení regulace Robitronic do provozu

Igor Vlahovič


<p>
Dne 2.2.2011 proběhla první část článku na téma regulace Robitronic Speedstar 8.5 a to v podobě technické specifikace. Toto si můžete přiblížit v případě potřeby v článku <!– separe –> <a href=“https://masters.cz/tech-regulace-robitronic-speedstar-8-5-99929″ target=“_blank“>“seznámení s regulací“</a>. Nyní přichází fáze druhá – instalace regulace a motoru do modelu a uvedení regulátoru do provozu.
</p>
<p>
Jak bylo zmíněno, dostal jsem k regulátoru a programovací kartě český podrobný manuál. Takže nebyl problém ihned po instalaci regulátoru a motoru začít s programováním. To se skládá ze dvou částí: jednak kalibrace s RC soupravou a potom programování uživatelských funkcí, kterých je nakonec 31.
</p>
<p>
Nebudu se vypisovat se všemi, máte je na foto a ve videu vám některé představím. Podotýkám, že při použití programovací karty Robitronic musíte na úplný závěr jít na položku aktualizace nastavení do regulátoru. Jinak se vám zvolené parametry do regulace neuloží.
</p>
<p>
Kalibrace je jednoduchá a uvidíte ji opět na záznamu. Podotýkám, že zmáčknete jedno tlačítko a pak již manipulujete pouze s páčkou vysílače. Regulátor vše nastaví automaticky. V podstatě po zapnutí regulace zmáčknete tlačítko na regulaci a po pár sekundách ho pustíte. Rozbliká se zelená dioda a jakmile se rozsvítí, je uložen neutrál. Pak dáte plný plyn, plnou brzdu a po probliknutí obou diod se rozsvítí zelená a regulace je připravena k použití. Podrobnosti viz. video.
</p>
<p>
Kabely k motoru jsem zkrátil na míru a propojil motor s regulací senzorem. Kabely k baterii jsem musel prodloužit a použil jsem k propojeni klasické 4mm pozlacené konektory.
</p>
<p>
Projel jsem zkušebně model TT-01 po pokoji a první dojem je kladný. Regulace je plynulá. Nastavil jsem vyšší akceleraci a lineární křivku pro plyn a načasoval motor dle návodu. Další testy proběhnou již tuto sobotu na závodě v Holešově. Tuším však jistý posun ve startovním poli, protože jízdní vlastnosti modelu TT-01 nejsou špatné. Níže přináším praktické video z obsluhy.
</p>
<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/v6u8ngz5MpI?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/v6u8ngz5MpI?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>